Log in

Βουλή: Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου-Βρούτση για το ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ζητά από τον πρώην υπουργό να απολογηθεί για τις « αντισυνταγματικότητες» του δικού του νόμου.

Η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ελλείμματα δισεκατομμυρίων και εν μέσω μνημονιακών πιέσεων είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Μας ενδιέφερε το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την καθιέρωση ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ ούτε και η ανταποδοτικότητα είχε παραμεληθεί. Όταν μάλιστα εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, το ένα τέταρτο των συνταξιούχων είδαν αυξήσεις, δηλαδή είτε χαμηλόμισθοι είτε άνθρωποι που είχαν δώσει υψηλές εισφορές είπε ο κ. Κατρούγκαλος περιγράφοντας τα αποτελέσματα της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Για τον νέο νόμο της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν αποτελεί τομή αλλά μια περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, “μια περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση με κοινωνική αδικία και ταξική μονομέρεια”.

Όπως είπε το “νομοσχέδιο -αντιμεταρρύθμιση” της κυβέρνησης:

1. ωφελεί το 10% των ασφαλισμένων και βλάπτει το 90%,

2. αντιμετωπίζει δυσμενώς τους μισθωτούς, που θα πληρώνουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη εισφορά υγείας σε σχέση με τους επαγγελματίες. “Μοιραία”, τα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν, θα τα καλύψουν οι μισθωτοί είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

3. οδηγεί στην “ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση” διότι δίνει δυνατότητα στα ανώτερα κλιμάκια των επαγγελματικών να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους απομένουν σε ιδιωτική ασφάλεια..

4. επιστρέφει στη λογική κατακερματισμένων ρυθμίσεων με δεκάδες άρθρα στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε πάντως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να διαφυλάξουμε την εθνική σύνταξη (που να αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας δηλαδή στο 60% του εισοδήματος) επισημαίνοντας ότι (επί κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ) “δεν μπορέσαμε - λόγω διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς - να το ενσωματώσουμε ρητά στο νόμο μας”.

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου του, για τις οποίες “δεν είπε κουβέντα” και τόνισε ειδικότερα: 

- Δεν είπατε τίποτα για την αναλογιστική μελέτη που, όπως είπε το ΣτΕ, έπρεπε να συνοδεύει το νομοσχέδιό σας» τόνισε και πρόσθεσε  

- Δεν είπατε τίποτα για την την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική, καλώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν θα καταψηφίσει τις αυξήσεις των επικουρικών που προβλέπει το νομοσχέδιο.

- δεν είπατε τίποτα για το ζήτημα με τους συντελεστές αναπλήρωσης, όταν μάλιστα το ΣτΕ τόνισε ότι ο νόμος σας δεν κινητροδοτεί αυτούς που δουλεύουν περισσότερο για να παίρνουν περισσότερη σύνταξη.

- δεν είπατε τίποτα για την επισήμανση του ΣτΕ ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται το ίδιο μισθωτοί και μη μισθωτοί. Έχουν χαιρετίσει το νομοσχέδιό μας αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κι εσείς τους λέγατε “κίνημα της γραβάτας”..

Όσον αφορά την εκτίμηση του κ. Κατρούγκαλου ότι με το νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει λεφτά, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι με την έναρξη της νέας πλατφόρμας από αύριο, οι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δηλώνουν “ελεύθερα και πιο ψηλά (ασφαλιστικά κλιμάκια)”.

Για την «αδικία” από τη διαφορά εισφορών μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών, είπε ότι συμφωνεί « αλλά θα το διορθώσουμε» με μείωση 0,90% των εισφορών τώρα και με -4% επιπλέον τα επόμενα χρόνια.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισης του, η οποία απεκατέστησε « τη διαγεννεακή δικαιοσύνη' και πρόσθεσε:

- για τις επικουρικές, είπε ότι δεν είναι “πυρηνικό” στοιχείο του νόμου “αλλά μνημονιακές υποχρεώσεις της εποχής”, με βάση ένα μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ. “Είμαι ευτυχής που αναστράφηκαν. Δεν θα τις φέρναμε εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών” είπε χαρακτηριστικά.

- για τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι “ήταν υψηλότερα” σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. “Αυτά που είπαμε στην τρόικα ήταν υψηλότερα και δεν έγιναν δεκτά στη διαπραγμάτευση. Είχαμε σκοπό να προστατεύσουμε το 90% (των ασφαλισμένων) και δεχθήκαμε την κλιμάκωση… Δεν θεωρώ αρνητική τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εσφαλμένη χαρακτήρισε ωστόσο την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Πάντως, πρόσθεσε, η κα Αχτσιόγλου ως υπουργός, είχε τροποποιήσει τα ποσοστά εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για να ικανοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ. 

Α.Μ.