Log in

Γεννηματά: Τι προτείνει για το ΕΣΥ

Το ΕΣΥ αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που αγγίζει ίσως όσο κανένα άλλο τη Φώφη Γεννηματά ως κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος τη δεκαετία του « 80 δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Γι’ αυτό πάντα μιλά με συγκίνηση και πιάνει το νήμα από τον πατέρα της προκειμένου να καταθέσει προτάσεις για τη περαιτέρω ενίσχυσή του ιδίως τώρα με αφορμή τη πανδημία του κορονοϊού.

Έτσι μιλώντας χθες στη Βουλή αφού τόνισε ότι « Έχουν όλοι πια αποδεχθεί τον αναντικατάστατο ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και των ηρωικών λειτουργών του» επισήμανε ότι « επιβάλλεται πέραν των μέτρων που λαμβάνονται, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε 5 ζητήματα σε σχέση και με την πανδημία» . Δηλαδή όπως είπε:

1) Να γίνει πράξη η πρόταση μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι. όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ.

Θα δίνουν οδηγίες για καλύτερη φροντίδα και θα παρέχουν και νοσηλεία στο σπίτι. Έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση αναλυτικά από τις 14/3. Την έχω αναπτύξει στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας. Η κυβέρνηση εδώ και μέρες έχει πει ότι αποδέχεται την πρόταση και θα την υλοποιήσει. Ακόμα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα.

Ποια είναι τα οφέλη της πρότασης αυτής;

Πρώτον κρατάμε τα κρούσματα μακριά από τα νοσοκομεία, για να αντέξει το σύστημα, για να μην νοσούν οι υγειονομικοί και να μην μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες μονάδες.

Δεύτερον θα έχουμε καλύτερη παρακολούθηση αν τα λιγοστά τεστ που έχουμε τα κάνουμε εκεί που πρέπει καθ’ υπόδειξη του συντονιστικού κέντρου και των γιατρών αντί να σπαταλούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια με υπέρογκες τιμές.

Τρίτον τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες; Είδαμε θανάτους σε κρούσματα, που σύμφωνα με τις οδηγίες, έμειναν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αναβάθμιση της περίθαλψης στο σπίτι.

2) Τεστ. Δεν θα κουραστώ να τονίζω της σημασία τους για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Αξιοποιείστε επί τέλους σε ενιαίο σχεδιασμό και με ενιαίο τιμολόγιο και τα ιδιωτικά κέντρα ,καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα που ακόμη παραμένουν εκτός. Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση.

3) Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.

4) Ήρθαν χθες στη δημοσιότητα έγκυρες μελέτες για το κόστος κατά ημέρα των κρεβατιών στις ΜΕΘ. Δικαιώθηκε η θέση που είχαμε εκφράσει. Είναι παντελώς απαράδεκτο το κόστος να είναι έως 883 ευρώ μαζί με το μισθολογικό κόστος και η Κυβέρνηση να πληρώνει το κάθε κρεββάτι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιεί, 1600 ευρώ. Είναι συμβολή σε αισχροκέρδεια. Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση βρίσκει χρήματα όταν θέλει να εξυπηρετήσει κάποιους. Και δεν είναι μόνο το παράδειγμα του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

5)Τα ευχαριστώ στους μαχητές της πρώτης γραμμής ας γίνουν έμπρακτα.

Να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την πρόταση μάς για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά .Όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Α.Μ.