Log in

Τσίπρας: Εθνικό καθήκον να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού

«Το 2020 έλεγαν ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει πολύ. Τελικά μείναμε σχεδόν μία δεκαετία στα μνημόνια». Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο του Ant1 υπογράμμισε ότι ακριβώς επειδή υπάρχει το «μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τώρα έγκαιρα και προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο ιός της ύφεσης».

Γράφει ο: 

Επίσης, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότιη κυβέρνηση να τη δει «με σοβαρότητα και όχι με αλαζονεία»! Αναφορικά με την κριτική που ασκούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις, ξεκαθαρίζονται ότι δεν είναι η στιγμή «τα κόμματα να ερίζουν». Μάλιστα ευχήθηκε στην κυβέρνηση να πετύχει σε αυτή τη μάχη, αφού «αφορά όλη την κοινωνία!»

Πάντως, μίλησε για δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που απέδωσεστον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί, ενάντια στον κορονοϊό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι τώρα δεν είναι η στιγμή «τα κόμματα να ερίζουν. Όμως ξεκινάμε από μειονεκτική θέση, λόγω των κενών που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν προσπάθειες να αντιστραφεί η κατάσταση. «Χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε αυτούς που καταβάλλουν προσπάθειες για να αντέξει το σύστημα. Ελλείψεις όμως υπάρχουν και είναι μεγάλες».

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έγιναν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στον κ. Τσιόδρα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ειδικά ο Παύλος Πολάκης συναντήθηκε με τον κ. Κικίλια για να του δείξει τους τρόπους, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ. «Δεν πιστεύω ότι η συνολική στάση της αντιπολίτευσης είναι αρνητική, δεν κρίνεται από μερικά ψήγματα κριτικής». Ειδικά για την κριτική που ασκήθηκε από τον κύριο Θανάση Καρτερό, που ήταν ως δημοσιογράφος, στο Μαξίμου επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να εμποδίζουμε τους δημοσιογράφους να κάνουν κριτική».

Πάντως ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, παίρνοντας αποστάσεις από τα σχόλια του κ. Καρτερού σε βάρος του κ. Τσιόδρα, ότι ο ίδιος δεν θα ασκούσε κριτική «στον επιστήμονα, αλλά στην κυβέρνηση».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχήθηκε να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη. «Είναι μια μάχη που αφορά την κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά. «Τούτη την ώρα έχουμε καταφέρει χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, όσο και αν δεν είναι εύκολο να γίνονται τέτοιες μακάβριες συγκρίσεις. Όμως παραλείψεις υπάρχουν. Έχουν περάσει 45 μέρες από το πρώτο κρούσμα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία, σε είδη πρώτης ανάγκης, σε μάσκες, σε γάντια…»

«Η μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα να εφοδιαστούν όλα τα νοσοκομεία με υλικό, που υπάρχει στη μαύρη αγορά». Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά μίλησε ότι υπάρχουν καταγγελίες για προϊόντα που αγοράζονται δύο και τρεις φορές πάνω από την τιμή τους. «Ταυτόχρονα θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό. Είχαν παγώσει οι προσλήψεις 4.000 ατόμων, όταν ξεκίνησε η κρίση εξήγγειλαν 2.000 και σήμερα ο κ. Κοντοζαμάνης δεν απάντησε εάν έχουν προσληφθεί και πόσοι από αυτούς είναι γιατροί». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «είναι εκατοντάδες οι επικουρικοι γιατροί που δίνουν τη μάχη. Η μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων είναι και μια ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντί τους. Δεν αρκεί μόνο να τους χειροκροτούμε».

«Χρειάζονται τεστ για τα ύποπτα περιστατικά, για όσο διάστημα θα μείνει η καραντίνα και όχι μόνο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση υπογράμμισε ότι «το να περιμένει κανείς να περάσει η μπόρα για να κάνει κριτική είναι μια θετική στάση και όχι αρνητική. Δεν ξεχνάει κανείς άλλωστε ούτε τα Γερούν γερά!», υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Για μία ανάρτηση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη Λέσβο, που φέρεται να οικειοποιήθηκε η κυρία Βουνάτσου ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «υπάρχει κλίμα συνεννόησης αυτές τις στιγμές». Τόνισε δε ότι «κάποιοι ξίνουν τα νύχια τους για να υπάρξει πρόβλημα»…

«Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η σημερινή στάση της αντιπολίτευσης, δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν για άλλα θέματα, όπως τα εθνικά, από την τότε αντιπολίτευση».

Σε σχέση με το οικονομικό κομμάτι αυτής της κρίσης ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πρόβλημα της επόμενης μέρας. «Αυτό που έχουμε μπροστά μας, αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα, θα είναι μια νέα μεγάλη κρίση, μια νέα μεγάλη περιπέτεια. Ο κόσμος που μας αφορά, μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, γίνεται λόγος για ύφεση μεγαλύτερη από το 2008». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «εθνικό καθήκον να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού. Γι’ αυτό καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση. Για να αντιμετωπίσουμε τον ιό της ύφεσης πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά». «Το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισ. ευρώ. Άρα πρέπει μέρος αυτών των χρημάτων να αξιοποιηθεί, μιας και σήμερα έχουμε συνθήκες κρίσης».

Για τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «από τα 37 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. ευρώ είναι κλειδωμένα για την αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα έτη. Άρα είναι 20 δισ. ευρώ διαθέσιμα. Επίσης, άλλα 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα από άλλες πηγές της Ευρώπης και υπάρχουν άλλα 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Άρα υπάρχουν πάνω από 50 δισ. ευρώ διαθέσιμα». «Αυτό που προτείνουμε είναι ένα σχέδιο που έχει διαφορά στην ποσότητα. Μιλάμε για 14 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα. Αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε ούτε ένα ευρώ το χρέος μας. Επιπλέον πρέπει να πάνε τα χρήματα αυτά για να διατηρηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση. Άρα να διατηρηθούν οι μισθοί. Άρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να πάρουν το 1/12 του περσινού εισοδήματός τους. Έτσι δεν εκτοξεύεται η ανεργία και απαλάσσονται οι επιχειρήσεις πλήρως από το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος. Έτσι, έστω και τεχνικά, οι επιχειρήσεις θα μείνουν ζωντάνες».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το κόστος για τους μισθούς για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες είναι 2,7 δισ. ευρώ το μήνα. «Άρα με ένα ποσό 8 δισ. ευρώ έως τον Μάιο, χρήματα που τα έχουμε, μαζί με το δώρο Πάσχα, μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μετά οι ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες». Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι είναι πικρή η εμπειρία του 2010. «Τότε λέγανε ότι θα είναι μικρή η ύφεση. Αν ξανάρθει τον Οκτώβριο η υγειονομική κρίση, εμείς πάλι ζητάμε να εκταμιευθούν τα 26 δισ. ευρώ, από τα 50 δισ. ευρώ, που ήδη υπάρχουν».

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία. Είναι αδιανόητες οι απαντήσεις του κ. Πέτσα, στον κ. Τσακαλώτο, λες και είναι μαθητούδι στο πρώτο έτος της ΑΣΟΕ. Να μην αμφισβητούν την στοιχειώδη ειλικίνεια των προθέσεών μας και την ακρίβεια των αριθμών». Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το χρέος είναι ποσοστό του ΑΕΠ. «Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να αυξηθεί το χρέος. Διαφορετικά θα σταματήσουν να μας στηρίζουν οι αγορές και να μας δανείζουν φτηνά.»

Απευθυνόμενος στον κ. Χατζηνικολάου ως πρόεδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών, τον ρώτησε αν είναι ευχαριστημένος που η κυβέρνηση χρηματοδότησε την αναστολή των συμβάσεων και όχι την εργασία. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτείται η ανεργία, αλλά η εργασία. Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στην τηλεργασία, μόνο στο 10% των εργαζομένων;». Ο κ. Χατζηνικολάου προσυπέγραψε τις δύο παρατηρήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέφτονται εκλογές γιατί φοβούνται την καταστροφή της οικονομίας

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ότι «είναι ανήθικο να δαπανήσουν χρήματα μόνο για τους ισχυρούς όταν δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο. Εκτός αν έχουν στο μυαλό τους μια εντελώς λαθεμένη αντίληψη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και περιπέτειες».

Για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «όποιος αυτές τις ημέρες διεξάγει δημοσκοπήσεις, νομίζω ότι διαπράττει απίστευτο κυνισμό! Δεν μπορώ να σκεφτώ σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτών δυνάμεων είναι στο κόστος και το όφελος ή σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας. Αν είναι αυτός ο τρόπος που σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του, τότε θα τον τιμωρήσει ο ελληνικός λαός. Έχει μια νωπή λαϊκή εντολή, να μας πει πώς θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εδώ δεν μπορούμε να εξετάσουμε πώς θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο… Αυτό που προέχει είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Αν όμως η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών είναι επειδή κάποιοι θεωρούν ότι πάμε σε μνημόνιο, ας το προσέξουν…»

Για το Eurogroup και το ευρω – ομόλογο ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα. Ακόμα και αν αύριο έχουμε μια κατάληξη, το πλαίσιο δεν είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Όταν η ΕΚΤ μιλάει για χρηματοδότηση 1,5 τρισ ευρώ και το πακέτο της ΕΕ είναι μόλις το 1/3, δηλαδή 500 δισ. ευρώ, τότε το μήνυμα που στέλνουμε προς τις αγορές είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Η μικρή Ελλάδα μόνη της, απέναντι στην αυστηρότητα της Γερμανίας, έκανε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ιταλία και ενδεχομένως η Ισπανία θα έχουν την ίδια στάση και δεν θα αναζητήσουν εναλλακτικές που θα μας οδηγήσουν σε διχασμό. Τους επόμενους μήνες διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».

Πολυμέσα