Log in

Ιδιωτικοποίησαν και τη διαφάνεια! Στη Deloitte η διαχείριση των δωρεών στο ΕΣΥ

Επί Κυριάκου Μητσοτάκη όλα είναι ανοιχτά. Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει όπως αποκαλύπτει η "Ναυτεμπορική" στην πολυεθνική εταιρεία "Deloitte" τη διαχείριση των ιδιωτικών δωρεών στο ΕΣΥ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσοι ισχυρίζονται ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας το μόνο που νοιάζει αυτή την κυβέρνηση είναι να κάνει"δουλειές".

Ούτε τη "Διαύγεια" επιθυμεί στις αποφάσεις της όπως αποδείχθηκε με τα 11 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ για την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι", ούτε την "Εθνική Αρχή Διαφάνειας" εμπιστεύεται που σημειωτέον η ίδια συνέστησε στο πλαίσιο του "επιτελικού κράτους". Αντ΄ αυτών "με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δωρεών", η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αξίωσαν (σύμφωνα με το δημοσίευμα) τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στα μείζονα αυτά ζητήματα για το δημόσιο συμφέρον, καθώς προφανώς δεν εμπιστεύονται κάποιον άλλο κρατικό φορέα!

Έτσι μια επιχείρηση αν θελήσει να προσφέρει δωρεές χρημάτων ή δωρεές υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καλείται να απευθυνθεί πλέον όχι στο Υπουργείο Υγείας αλλά στη "Deloitte".

Αναλυτικά σύμφωνα με το δημοσίευμα:

- η συγκεκριμένη πολυεθνική είναι υπεύθυνη για το σύνολο της διαχείρισης των δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), διαθέτοντας την ευθύνη για όλη την "αλυσίδα" προσφοράς. Από την εκδήλωση του σχετικού ενδιαφέροντος και την προσφορά του διαθέσιμου χρηματικού ποσού έως τη σταχυολόγηση των βασικών αναγκών του ΕΣΥ και τη μεσολάβηση για την κατάθεση των χρημάτων.

- η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση, με την Deloitte να μην εισπράττει χρηματική αποζημίωση για το έργο της".

- κάθε δωρητής έρχεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας ή με συγκεκριμένο στέλεχος της Deloitte, το οποίο έχει οριστεί ως υπεύθυνο για την υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας – εν προκειμένω της διαχείρισης των δωρεών. Αφού υπάρξει ενημέρωση για το ύψος και το είδος της δωρεάς, ακολουθεί η τυπική έγκριση από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια, η Deloitte αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της απαιτούμενες μεσολάβησης ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση της δωρεάς.

- ενημερώνει την εκάστοτε εταιρεία για τις πλέον επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, οι οποίες καταρτίζονται σε μια αναλυτική λίστα – κατόπιν ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας

Με βάση τη λίστα, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή της "Ν", οι τρέχουσες ανάγκες του υπουργείου Υγείας έγκεινται - μεταξύ άλλων - σε:

- Κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες για ΜΕΘ, φορητοί ιατρικοί αναπνευστήρες, μάσκες για ΜΕΘ, μόνιτορ
- Σύστημα τραχειοσωλήνα, αντλίες χορήγησης για υγρά και φάρμακα, αντλίες έγχυσης σύριγγας
- Χειρουργικές μάσκες, ιατρικές στολές, κάλυμμα μαλλιών, ποδονάρια - μπότες, προστατευτικά ματιών, γάντια νιτριλίου, αλκοολούχα αντισηπτικά

Εν συνεχεία:

- προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αδιαφάνειας και με στόχο το αδιάλειπτο της όλης διαδικασίας, στην καταβολή του προσφερόμενου ποσού αποφεύγεται η παρέμβαση τρίτων, δηαλδή η πληρωμή του ποσού πραγματοποιείται μεταξύ της προσφερόμενης εταιρείας και του προμηθευτή, χωρίς την παρέμβαση της Deloitte ή του υπουργείου Υγείας.

- εφόσον, η εκάστοτε εταιρεία δεν επιθυμεί η δωρεά να αφορά συγκεκριμένα είδη εξοπλισμού ή υγειονομικού υλικού, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης του προσφερόμενου χρηματικού ποσού στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, την αξιοποίηση και διαχείριση του οποίου αναλαμβάνει στη συνέχεια η Deloitte με βάση της τρέχουσες ανάγκες του ΕΣΥ.

Το σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνησης αποφάσισε α προχωρήσει έτσι είναι γιατί "οι δωρεές χρημάτων και ιατροφαρμακευτικών υλικών δύνανται να συμβάλλουν στην υγειονομική θωράκιση της χώρας", ωστόσο "αυτό θα πρέπει να λαμβάνει χώρα με όρους πλήρους διαφάνειας, προκειμένου αφενός να διασφαλίζεται η αξιοποίηση του συνόλου της δωρεάς, αφετέρου να αποφεύγονται φαινόμενα, τα οποία εν πολλοίς συνέβαλαν στην πολυετή κρίση των προηγούμενων ετών και ακόμη ταλαιπωρούν μέρος του ελληνικού γίγνεσθαι".

Α.Μ.