Log in

Όλγα Γεροβασίλη στην «F&M Voice»: Το πελατειακό κράτος Μητσοτάκη ζει και βασιλεύει εν μέσω πανδημίας

Η κυβέρνηση μιλάει με «περισσή υποκρισία για την στήριξη του ΕΣΥ, όμως δεν προχωρά στην ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό»! Η Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της στην «F&M Voice» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τη διαδικασία άρσης των περιορισμών, αφού διαπιστώνει την έλλειψη σχεδίου.

Γράφει ο: 

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για άλλη μία «μαύρη σελίδα στην ιστορία του νέου πελατειακού κράτους του κ. Μητσοτάκη», που γράφτηκε εξαιτίας του προγράμματος τηλεκατάρτισης που προώθησε για τους επιστήμονες η κυβέρνηση. Κάνει λόγο για «ντροπιαστικά προγράμματα» και για «εμπαιγμό των Ελλήνων επιστημόνων». Όλα αυτά, δε, τη στιγμή που η πραγματική αγορά στενάζει από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν εξαιτίας τους, να μην μπορέσουν να ανοίξουν ξανά!

Η κυρία Γεροβασίλη τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να πάρει μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Διαθέτει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να το αξιοποιήσει. Διαφορετικά, «στρώνει τον δρόμο» στους «μαθητευόμενους μάγους των μνημονίων»...

Για τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές, σχετικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις (π.χ. πρόωρες εκλογές) η κυρία Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού» της κοινής γνώμης «με επικοινωνιακά παιχνίδια που έχουν ως στόχο την αποποίηση της κυβερνητικής ευθύνης». Αντίθετα, καλεί τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει «τη στρατηγική του για την επόμενη ημέρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τόσο απροκάλυπτα είχε εξαπατήσει τον λαό σχετικά με την προηγούμενη!»

Η Όλγα Γεροβασίλη διαπιστώνει ότι, επί των ημερών της διακυβέρνησης της Ν.Δ. και εν μέσω πανδημίας, υπάρχουν «δώρα και αντίδωρα». Γι’ αυτό και επιμένει ότι, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τον λαό και να εξηγήσει, τελικά, με τον τρόπο που νομοθετεί, ποιους ωφελεί...

Η χώρα εδώ και ένα δίμηνο βρίσκεται στη «δίνη» του κορονοϊού. Πώς κρίνετε έως τώρα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πεδίο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας; Με δεδομένο ότι, από τα έως τώρα στοιχεία, η Ελλάδα μάλλον «τη γλιτώνει φτηνά», τι πρέπει να γίνει στο εξής, ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ;

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες σας Χρόνια Πολλά, με Υγεία και δύναμη. Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερη, γεμάτη αντιφάσεις και τη βιώνουμε με ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία για επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας.

Σε ότι αφορά την ερώτησή σας, θέλω να τονίσω πως η σύγκριση των στατιστικών των θανάτων μεταξύ των χωρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, έως σήμερα, την υγειονομική κρίση διότι διαθέτει ένα λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σχεδόν 20.000 προσλήψεις για να κρατηθεί ζωντανό. Διότι, εμείς φροντίσαμε να κάνουμε δυνατή την πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας. Τέλος, διότι η κοινωνία τηρεί τις οδηγίες των επιστημόνων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας.

Επιτέλους, δεν μπορεί η κυβέρνηση από τη μία να μιλάει με περισσή υποκρισία για τη δήθεν στήριξη του ΕΣΥ και από την άλλη, επιμένοντας προφανώς στα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίησή του, να μην προχωρά στην ενίσχυσή του με αναγκαίο, μόνιμο προσωπικό! Ενόψει, μάλιστα, της άρσης των περιορισμών, η αλήθεια είναι πως εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελέγχων, δεν υπάρχει πραγματική εικόνα για την έκθεση του πληθυσμού στον νέο κορονοϊό και τα επίπεδα ανοσίας του. Με αυτά τα δεδομένα, δεν κατανοώ το σχέδιο με το οποίο θα συντελεστεί με επιτυχία η άρση των περιορισμών.

Ποια θα είναι η αρνητική επίδραση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας; Συνομιλείτε με παράγοντες της αγοράς. Ποια είναι η εικόνα που σας μεταφέρουν;

Στη χώρα μας, οι συνέπειες από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας έχουν, ήδη, αρχίσει να αποκαλύπτονται. Καθημερινά λαμβάνουμε εκκλήσεις για λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη της αγοράς, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Πρόσφατα, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαμε με το Νίκο Παππά, τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, με το Επιμελητήριο της Άρτας, επιβεβαιώθηκαν εκ νέου τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Πολλοί φοβούνται πως, πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Άλλες, που παραμένουν ανοιχτές, αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης, ενώ ο τζίρος τους μειώνεται δραματικά. Σε κάθε σχετική συζήτηση, οι συμπολίτες μας κρίνουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ως ελλιπή και αποσπασματικά.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ενίσχυση των επιστημόνων, προκαλεί όχι μόνο την οργή των εργαζόμενων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, η οποία δικαίως αισθάνεται πως εμπαίζεται. Μέσα στην πανδημία γράφονται, η μία πίσω από την άλλη, μαύρες σελίδες στην ιστορία του νέου πελατειακού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή της «επιμόρφωσης» και «πιστοποποίησης» των επιστημόνων. Η καραμέλα της δήθεν αριστείας έλιωσε με τη δήθεν «κατάρτιση» που σηματοδοτεί την ουσιαστική απαξίωσή τους. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση έχει την μορφή των ντροπιαστικών προγραμμάτων αμάθειας για τους Έλληνες επιστήμονες. Εμπαιγμός!

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% για την Ελλάδα το 2020 και αύξηση της ανεργίας στο 22,3%. Πώς θα ανατραπεί η κατάσταση; Πιστεύετε ότι τα εμπροσθοβαρή μέτρα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσαν; Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, τι οι επιχειρήσεις και τι οι εργαζόμενοι για να σωθεί η ελληνική οικονομία;

Το οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας είναι παγκόσμιο. Οι όποιες διαφορές στο μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος των παρεμβάσεων των κυβερνήσεων στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής. Δυστυχώς, η χαμηλή πτήση της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο πριν την εμφάνιση της πανδημίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπεί σε συντριβή, αν η κυβέρνηση δεν λάβει έγκαιρα κατάλληλα μέτρα. Εργαλεία διαθέτει, καθώς παραδώσαμε ένα οικονομικό «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να δώσει σημαντικά περιθώρια αυτόνομης δράσης και δυνατότητες λήψης κατάλληλων μέτρων, ιδιαίτερα σε μία τέτοια συγκυρία.

Στοιχειώδης σοβαρότητα δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς κάποιοι υπουργοί, όπως ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλούσαν για τη «μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης». Ο αρμοδιότερος όλων, Χρήστος Σταϊκούρας, μερικές ώρες αφότου δήλωσε πως ανακάλυψε το «μαξιλάρι», αλλά δεν θα το πείραζε, τελικά μας αποκάλυψε πως είχε ήδη αρχίσει να το αδειάζει!

Η λογική απαιτεί την άμεση, εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας, ώστε να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση. Σε αντίθετη περίπτωση, η χρηματοδότηση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια.
Αν η κυβέρνηση οραματίζεται, όπως δείχνει από την εκλογή της, με τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει, πως «κανονικότητα» και μνημόνια πάνε μαζί, δικαίως καθυστερεί. Τότε, το «μαξιλάρι» που φτιάχτηκε με τις θυσίες όλων θα διαλυθεί, για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι μαθητευόμενοι μάγοι των μνημονίων, των «εσφαλμένων πολλαπλασιαστών» και οι ζηλώτες τους.

Σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να «σηκώσει το βάρος» μιας τέτοιας βαθιάς ύφεσης; Εκτιμάτε ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή προκήρυξη πρόωρων εκλογών; Τι θα απαντούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν υπήρχε η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;

Για εμάς, μία κυβέρνηση δεν υπάρχει για να δικαιολογεί τη λεηλασία του κράτους, τη δόμηση των πελατειακών δικτύων και τη νομή της εξουσίας. Απ’ ότι φαίνεται, η Νέα Δημοκρατία δεν έβαλε μυαλό και επανέρχεται με το ίδιο μοντέλο πελατειακού κράτους που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Αυτό που θα όφειλε να εξασφαλίσει μία σοβαρή κυβέρνηση είναι η πλήρης διαφάνεια για την εικόνα των δημόσιων οικονομικών, αντί για την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης ευαγγελιζόταν τη «λογοδοσία», όπως την «αριστεία». Τώρα που δυσκολεύουν τα πράγματα, προσπαθεί, μετά το μιντιακό σύστημα, να φέρει και τη Βουλή στα μέτρα του, κρυμμένος πίσω από μάταιους μονολόγους. Μάταια. Είναι αναγκασμένος να εξηγήσει τους λόγους της ολιγωρίας του για τη στήριξη της εργασίας, των μισθών και των επιχειρήσεων. Πρέπει να ενημερώσει για τη στρατηγική του για την επόμενη ημέρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τόσο απροκάλυπτα είχε εξαπατήσει τον λαό σχετικά με την προηγούμενη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης και πολιτική ανυστεροβουλία, έβαλε πλάτη και ως αντιπολίτευση στην προσπάθεια της κοινωνίας να σταθεί όρθια, με υπεύθυνες προτάσεις γειωμένες στις πραγματικές ανάγκες. Δεν θα συμμετέχουμε στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της με επικοινωνιακά παιχνίδια που έχουν ως στόχο τους την αποποίηση της κυβερνητικής ευθύνης.

Την ώρα που η χώρα και οι πολίτες «παλεύουν» για να περιοριστεί η πανδημία, η κυβέρνηση πραγματοποιεί «δωράκια» σε επιχειρηματίες (καναλάρχες, κλινικάρχες, κλάδος τουρισμού κ.λπ.). Ποια θα είναι η απάντηση της αντιπολίτευσης σε αυτά τα φαινόμενα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, ειδικά εν μέσω πανδημίας;

Βλέπουμε «δώρα» και βλέπουμε και «αντίδωρα». Ο κόσμος της εργασίας καταστρέφεται με ταχύτατο ρυθμό, δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι εξευτελίζονται για να πάρουν ένα voucher από αυτούς που θα ανέτρεπαν το Brain Drain και θα λύτρωναν τη «μεσαία τάξη».

Ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, σε πείσμα του επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης, θα αναγκάσουμε τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή, αντιμετωπίζοντας πραγματικά ερωτήματα και όχι μακαρισμούς. Όσο κι αν προσπαθεί να ξεγλιστρήσει, θα έρθει αντιμέτωπος με τις πραγματικές ευθύνες του, εξηγώντας στον ελληνικό λαό τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνησή του νομοθετεί, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο και ποιούς ωφελεί.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας για τις προτάσεις μας και για τις προτεραιότητές μας.