Log in

Την Πέμπτη η σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα για το σκάνδαλο των voucher

Εντείνονται απ΄αυτή την εβδομάδα οι κοινοβουλευτικοί ρυθμοί καθώς εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει στη Βουλή το (αντι)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και να ανοίξει τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Γράφει ο: 

Κορυφαίο γεγονός πάντως της εβδομάδας η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα voucher στους επιστήμονες, υπόθεση που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κανονικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να ενεργοποιήσει την Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει τετ-α-τετ στον Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν με αφορμή την ερώτηση Τσίπρα σχετικά με την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων) αποφάσισε την γενίκευση της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών με βάση το άρθρο 142Α του ΚτΒ, "περί ανακοινώσεων και δηλώσεων της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής" και στη συγκεκριμένη περίπτωση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η σχετική συζήτηση να γίνει την Πέμπτη 30 Απριλίου και ώρα 10:00 π.μ..

Η Διάσκεψη αποφάσισε επίσης:

- για το Νομοθετικό έργο

1. Η διαρκής επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να επεξεργαστεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τη Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 11.00’.

2. Την Τετάρτη 29 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, και συγκριμένα στις 11.00’, θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και στις 14.00’ θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση κατ’ άρθρο και η β’ ανάγνωση, σε μία συνεδρίαση.

3. Σχετικά με τους Βουλευτές που θα συμμετέχουν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, εκτός από τους Εισηγητές, από τους Ειδικούς Αγορητές και από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους θα προστεθεί και ένας κύκλος έξι Βουλευτών – μελών της Επιτροπής (θα αντιστοιχεί ένας σε κάθε κόμμα) καθ’ υπόδειξη των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

4. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, με την κανονική διαδικασία που προβλέπει την πρώτη ημέρα τη συζήτηση επί της αρχής και τη δεύτερη, τη συζήτηση επί των άρθρων, των τροπολογιών καθώς και την ψήφιση επί του συνόλου. την Δευτέρα 4 Μαΐου, ώρα 11.00’ και την Τρίτη 5 Μαΐου, ώρα 10.00’.

5. Στις συνεδριάσεις θα τοποθετηθούν οι έξι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, οι έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ενώ τα κόμματα, θα εκπροσωπηθούν κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, και με έναν κύκλο εικοσιπέντε ομιλητών, ως εξής:

 Δέκα τρεις ομιλητές από τη Νέα Δημοκρατία,

 επτά ομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ,
 δύο από το Κίνημα Αλλαγής,
και από ένας ομιλητής,
 από το ΚΚΕ,
 την Ελληνική Λύση
 και τη ΜέΡΑ25,
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα υποδείξουν τους εικοσιπέντε ομιλητές τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν το λόγο με εναλλαγή.

- για τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

 Η πρώτη, αφορά στην εκπνοή των προβλεπομένων από το Σύνταγμα προθεσμιών για την άρση βουλευτικής ασυλίας και η σύγκληση της επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα γίνει σήμερα

 Η δεύτερη, αφορά την ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τον Δ. Παπαγγελόπουλο η οποία πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της μέχρι τις 20 Μαΐου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει αποστείλει πρόσκληση για τη διεξαγωγή συνεδρίασης την επόμενη Πέμπτη, 30 Απριλίου προκειμένου να συνεχίσουν και να περατώσουν το έργο της. Η εν λόγω Επιτροπή θα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση και όλες οι συνεδριάσεις της, θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Γερουσίας

- για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο

Προστέθηκε μια επιπλέον συνεδρίασης για τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων κάθε Δευτέρα. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου προγραμματίζονται δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάθε εβδομάδα, τις ημέρες Δευτέρα (απόγευμα) και Τετάρτη (πρωί).Στη συνέχεια θα αυξηθούν σε 3 οι συνεδριάσεις (Δευτέρα-Τετάρτη –Παρασκευή).

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή και στη Διάσκεψη των Προέδρων πρότεινε:

1) Η Ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 μέλη σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚτΒ και το άρθρο 67 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

2) Οι Επιτροπές να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση.

3) Να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κορυφαίο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης και βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας.

Εξάλλου τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα, κορυφαία νομοσχέδια όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία – την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες - δεν μπορεί και δεν γίνεται δεκτό. Γι΄ αυτό κάλεσε τη ΝΔ έστω την ύστατη ώρα να μην προχωρήσει με τρόπο αντιδημοκρατικό σε αυτά τα νομοθετήματα και να προσθέσει περαιτέρω αναστάτωση στην ήδη ταλαιπωρημένη από την πανδημία κοινωνία.

Για προανακριτική

Επίσης, από το κόμμα της αξιωαμτικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο την επανέναρξη της προανακριτικής επιτροπής λέγοντας ότι η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση πρόκειται "για μεθόδευση που δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί".