Log in

Ανασχηματισμός προ των πυλών...

Το φιάσκο του Έβρου είναι πιθανό να επιταχύνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς, πολιτικούς-διπλωματικούς και επικοινωνιακούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Γράφει ο: 

 
Η παραμονή του πρωθυπουργού στα Χανιά το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως του έδωσε τη ευκαιρία για μια ανασκόπηση της κατάστασης για τον ίδιο και την κυβέρνηση του και όλα δείχνουν ότι στην Κρήτη, μακριά από κέντρο των εξελίξεων και της διαχείρισης της καθημερινότητας, έλαβε τις πρώτες αποφάσεις για το μέλλον της κυβέρνησης.
 
Το δίλημμα ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές είναι υπαρκτό, ωστόσο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης σε πρώτο χρόνο φαίνεται αν είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Έχουν μαζευτεί άλλωστε ουκ ολίγα "επεισόδια" που έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης παρά τη θεωρούμενη επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
 
Έτσι οι εξελίξεις στον Έβρο, πυροδοτούν τα σενάρια επίσπευσης ανασχηματισμού της κυβέρνησης σε μια κατεύθυνση μάλιστα περαιτέρω ανοίγματος προς το χώρο της κεντροαριστεράς.
 
Για παράδειγμα εδώ και λίγα 24ωρα έχει φουντώσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή του υπουργού Άμυνας, ιδίως τώρα οι κ. Δένδιας-Παναγιωτόπουλος αμφισβητούνται έντονα μετά το φιάσκο στον Εβρο και με το Μαξίμου να αναζητά λύση εδώ και τώρα.
 
Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται και το όνομα του πρώην Επιτρόπου και πρώην Υπουργού  Δημήτρη Αβραμόπουλου, αν και η περίπτωσή του δεν συγκινεί, για πολλούς λόγους, το πρωθυπουργικό γραφείο, σε σχέση μάλιστα με τον Ε. Βενιζέλο. Ο τέως πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρείται μια κίνηση ματ, γιατί θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επηρεάζει πολλούς βουλευτές και στελέχη και θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τη Χαρ. Τρικούπη που το τελευταίο διάστημα έχει υψώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος μια τέτοια επιλογή να κλείσει εντελώς τη πόρτα στην ανάγκη μελλοντικών συμμαχιών, ιδίως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.
 
Πάντως στο πλαίσιο του ανασχηματισμού εκτός κυβέρνησης θεωρούνται ήδη οι υπουργοί Εργασίας Ν. Βρούτσης, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης και Τουρισμού Χ. Θεοχάρης. Αναντικατάστατοι είναι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, Παιδείας Ν. Κεραμέως, Υγείας Β. Κικίλιας, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ενώ για τους υπόλοιπους υπουργούς, δηλαδή Οικονομικών (Χρ. Σταϊκούρας) , Ανάπτυξης (Αδ. Γεωργιάδης), Περιβάλλοντος (Κ. Χατζηδάκης), Δικαιοσύνης (Κ. Τσιάρας), Μετανάστευσης (Ν. Μηταράκης), Υποδομών (Αχ. Καραμανλής) και Αγροτικής Ανάπτυξης (Μ. Βορίδης) όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.