Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας Ζάππειο: Στήριξη της κοινωνίας με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»

Να μην συντριβεί η επιτυχία του λαού και να μην αξιοποιείται. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο: 

«Για όσα θυσίασαν οι πολίτες και για όσα εμπόδια θα αντιμετωπίσουν από τις συνέπειες του lockdown, η ανταμοιβή πρέπει να είναι δίκαιη», είπε ο πρόεδρος του κόμματος. «Σήμερα η κυβέρνηση απομακρύνεται εντελώς από την τάση που κυριαρχεί πανευρωπαϊκά. Στην Ευρώπη η συζήτηση γίνεται για την τόνωση της ζήτησης. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται. Όχι από αφέλεια, αλλά για να μην διαταραχθεί το σχέδιο των αλλαγών που είχε σχεδιάσει. Οι συνέπειες αυτής της εμμονής είναι πολλαπλά καταστροφικές».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ελληνικό λαό που «οδηγείται με ταχύτητα σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης. Είναι κοινωνικά επικίνδυνο ότι μια ακόμα γενιά θα «ενηλικιωθεί» με την άποψη ότι ζει σε μια χώρα με ύφεση, υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες». «Είναι πραγματικά θλιβερό μια χώρα το μόνο που θα παρέχει στους 20άρηδες είναι ξύλο και καταστολή. Οι 20άρηδες του 2012 έτρωγαν ξύλο στο Σύνταγμα. Οι 20άρηδες του σήμερα τρώνε ξύλο στην πλατεία της γειτονιάς τους...»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει η χώρα να γίνει «virtualreality», κάτι που σημαίνει ότι θα είναι άλλη η πραγματικότητα, από αυτή που θα φαίνεται στην τηλεοπτική οθόνη. «Δεν θα χαϊδέψουμε αυτιά. Οι δυσκολίες της πανδημίας θα υπάρξουν παντού. Όμως είναι σημαντικό να ξέρεις τι πρωτοβουλίες βάζεις. Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο εάν πέσει χρήμα στην αγορά. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό, είναι το κράτος». Άρα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι χρειάζονται «θαρραλέες αποφάσεις και τομές».

Πριν από 50 χρόνια, ο Μίλτον Φρίντμαν, ο πατέρας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας θεωρούσε ότι όταν βρίσκεται μια χώρα σε μια τέτοια καθίζηση, πρέπει να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και ίσως και με ανορθόδοξο τρόπο. «Ακόμα και αν χρειάζεται να πέσουν χρήματα από το ελικόπτερο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί για να πάρει λεφτά από την ΕΕ, έχει επιλέξει να εμφανίζεται συχνά και να γίνεται «μάντης κακών». Και το χειρότερο είναι ότι απλώς περιμένουν αυτή η προφητεία να πέσει στα κεφάλια ενός ταλαιπωρημένου λαού».

«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν». Με αυτή την φράση θέλησε ο Αλ. Τσίπρας να δείξει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας. Εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι, ενημερώνονται ότι θα μπουν στην εκ περιτροπής εργασία.

Ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας, ίσως το τελευταίο». Το πακέτο των μέτρων που παρουσιάστηκαν κοστολογήθηκε στα 13,4 δισ. Ευρώ. Βασικός άξονας είναι η στήριξη της εργασίας και όχι η «στήριξη της αναστολής της εργασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οι επιχειρήσεις που έχουν πλήρες lockdown προτείνεται να καλυφθεί το σύνολο του ασφαλιστικού και του μισθολογικού κόστους. Επίσης, για πληττόμενες επιχειρήσεις προτείνεται να έχουν κάλυψη στο 40% μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους.

Προτείνεται να θεσπιστεί το «εισόδημα έκτακτης ανάγκης». Πρόκειται για κάλυψη με 400 ευρώ το μήνα κάθε πρώτο ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ κάθε παιδί.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για αποφασιστική στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να «μην έχουμε την ανοσία της αγέλης» για τις εταιρίες. Προτείνεται πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που θα ενισχύει με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή κάθε αυτοαπασχολούμενο και με επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα απασχολεί.

Επίσης προτείνεται ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το Κράτος για να υπάρξει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και να πάψει να υπάρχει ο κίνδυνος νέων «κόκκινων δανείων». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε και μια περσινή πρότασή του: Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Ειδικά για τον τουρισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα γενναίο πρόγραμμα έτσι ώστε 3 εκατ. πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πενθήμερες διακοπές. Επίσης, προτείνεται η κατάργηση του φόρου διαμονής και μείωση στο 6% για την εστίαση. Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς προτείνεται στήριξη με 80 εκατ. ευρώ. Άλλα 120 εκατ. ευρώ να δοθούν στους ελαιοκαλλιεργητές. Για τις μικροπιστώσεις ζητείται η ενεργοποίησή τους.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μόνιμο προσωπικό που θα μπορεί να στελεχώσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και ένα ικανοποιητικό πρωτοβάθμιο σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν αποτελεί «αντιπολιτευτική κριτική. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο. Να υλοποιηθεί σήμερα για να αποφευχθούν τα χειρότερα αύριο».

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.