Log in

ΗΠΑ και Ρωσία αναβιώνουν τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ελλάδα!

Η αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εμπλέκοντάς τον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκάλεσε “βροχή” ανακοινώσεων που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου…

Γράφει ο: 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε τις απόψεις που έχει ο ίδιος διατυπώσει το τελευταίο διάστημα, οι οποίες εν πολλοίς ανταποκρίνονται στις θέσεις της Αθήνας, ως προς τις σχέσεις με την Άγκυρα και τα θέματα που εγείρει η τουρκική ηγεσία σχετικά με το Αιγαίο και τη Λιβύη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι “ η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη”, επισημαίνοντας ότι “τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν”, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας), οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει».

Η οργή της… Αρκούδας
Λίγο αργότερα, σε οργισμένη ανακοίνωσή της, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, χαρακτήριζε “ανοησίες” τις δηλώσεις του κ. Πάιατ, αφήνοντας προσωπικές αιχμές εναντίον του, σημειώνοντας ότι “απέκτησε το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία”.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας αναφέρει: “Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία.

Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή”, καταλήγει η πρώτη ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα.

Αμερικανική απάντηση
Η αμερικανική πλευρά επέλεξε να απαντήσει στην οργισμένη ρωσική ανακοίνωση, με δηλώσεις εκπροσώπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, μέσω της ιστοσελίδας του ίδιου εκδοτικού ομίλου, με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Χαρακτηρίζει ακατανόητη τη ρωσική απάντηση στις δηλώσεις Πάιατ, ενώ κάνει αναφορά στην πολιτική που ασκεί η Μόσχα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι υπήρξαν φωτογραφίες τουλάχιστον 14ων σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στη Λιβύη, με Ρώσους πιλότους. Επίσης αναφέρεται στις “αρνητικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ της πώλησης των S400 από τη Ρωσία στην Τουρκία”.

Επιπλέον, ανακινεί το θέμα της απέλασης Ρώσων πολιτών απο την Ελλάδα, το 2018, “επειδή υπονόμευαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και επειδή ενεπλάκησαν στις υποθέσεις της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ υποστηρίζει ότι “συνεχίζουν να απειλούν και να εκφοβίζουν Έλληνες δημοσιογράφους”.

Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάνει αναφορά σε απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, στην “κατοχή της Κριμαίας” και στον βομβαρδισμό της Μαριούπολης στην Ουκρανία, “όπου διαμένει μεγάλη κοινότητα της Ελληνικής Διασποράς”, όπως υποστήριξε, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «Πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας» για να περιγράψουμε αυτές τις ενέργειες”.

Ρωσική ανταπάντηση
Σε νεώτερο δελτίο τύπου, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα βάζει νέο λιθαράκι στην αμερικανο- ρωσική  αντιπαράθεση ψυχροπολεμικού τύπου.

“Η Λιβύη, η Ουκρανία, η διάσπαση στην Ορθοδοξία είναι ακριβώς τα πλέον καταπληκτικά παραδείγματα του "σταθεροποιητικού" ρόλου των ΗΠΑ, όπως και η απροκάλυπτη και μόνιμη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων. Έλεος πια!”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όλα δείχνουν ότι η αντιπαράθεση Αμερικανών και Ρώσων για τον έλεγχο και την επικράτηση στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστεί, καθώς διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και για τις δύο πλευρές.

Άλλωστε, η διατάραξη των ρωσο- τουρκικών σχέσεων, με επίκεντρο τη Λιβύη, αλλά και τα αμερικανική συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τους ενεργειακούς πόρους, εκτιμάται από έγκυρους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους, ότι θα δημιουργήσουν το πεδίο για περαιτέρω συγκρούσεις, που όλοι οι τοπικοί παράγοντες εύχονται να παραμείνουν σε επίπεδο ανακοινώσεων και να μην ξεφύγουν…