Log in

Χρυσοχοϊδης - Γεννηματά τα βρήκαν για τις «διαδηλώσεις»

Το αίμα νερό δεν γίνεται και έτσι η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε αργά χθες ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις «δημόσιες συναθροίσεις», που στοχεύει στον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος παρουσία της κ. Γεννηματά, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης σήμερα και αύριο στη Βουλή του νομοσχεδίου.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε δήλωση της τόνισε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες». Και επισήμανε «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» .

Σημείωσε ακόμη ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας» και υπογράμμισε «Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί το «στημένο» παιχνίδι Χρυσοχοϊδη-Καμίνη στην αρμόδια κοινοβουλευτικής επιτροπή  και με νομοτεχνικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής και την απόσυρση του άρθρου περί ιδιώνυμου αδικήματος  ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εξασφάλισε την συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ..

Ειδικότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ προχώρησε στις εξής νομοτεχνικές αλλαγές:

- Στην περίπτωση απαγόρευσης κινητοποίησης, προστίθεται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών και για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης θα πρέπει όχι μόνο να παρίσταται αλλά και να συμφωνεί και ο εισαγγελέας.

- Καταργείται το άρθρο για την ποινή φυλάκισης ενός έτους σε κάποιον που συμμετέχει σε απαγορευμένη κινητοποίηση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστούσε ιδιώνυμο αδίκημα και ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας σε δημοσιογράφους παραδέχθηκε πως όχι μόνο «κακώς μπήκε η ρύθμιση», αλλά υπονόησε πως είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για να αποτελεί αξιοποιήσιμο όπλο στην διαπραγμάτευση στη Βουλή!

«Οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως τις τοποθετήσεις ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στον τομέα δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή από κάποια αδικήματα που προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου» είχε εκτιμήσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Επιτροπή.

Πάντως ο βουλευτής του ΚΙν.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης προειδοποιεί ια τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί ακόμη και για τις συγκεντρώσεις των κομμάτων να υπάρχει οργανωτής που θα αναλαμβάνει τις αστικές και ποινικές ευθύνες. Υπενθύμισε δε πως το Προεδρικό Διάταγμα Δένδια εξαιρούσε τις συγκεντρώσεις των κομμάτων από το εύρος των αρμοδιοτήτων του. Πρότεινε, σε περίπτωση διαφωνίας αστυνομίας και οργανωτή, να αποφασίζει ο Συνήγορος του Πολίτη αν υφίσταται κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Αναφερόμενος δε στις ευθύνες του οργανωτή, ο Χ. Καστανίδης πρότεινε ειρωνικά στον Μ. Χρυσοχοΐδη να εφαρμόσει και για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ τη ρύθμιση που ορίζει ότι ο οργανωτής είναι υπεύθυνος για τις πράξεις των συγκεντρωμένων.  

Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για την προστασία των πολιτών από τις διαδηλώσεις, αλλά για την προστασία από τους πολίτες όταν σύντομα θα διαδηλώνουν. Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για τους 50 διαδηλωτές, αλλά για τους 50.000 διαδηλωτές. Γιατί αυτοί σας φοβίζουν, οι χιλιάδες των ανθρώπων που δικαίως διαμαρτύρονται. Αυτούς προσπαθείτε σήμερα να εκφοβίσετε» τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η γραμματέας της Κ.Ο. τιου ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις και εκτίμησε πως ο λόγος που φέρνει το νομοσχέδιο ο Μ. Χρυσοχοΐδης αφορά την «επικοινωνιακή διαχείριση που κάνετε και το αποφασιστικό αφήγημα που θέλετε να χτίσετε για τον Κ. Μητσοτάκη». Αναφερόμενη σε επιμέρους ρυθμίσεις, επέκρινε την κυβέρνηση ότι στο άρθρο 21 καταργεί τη διαδικασία ορισμού διοικητή Εσωτερικών Υποθέσεων, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και τις διαδικασίες ορισμού υποδιοικητών και μεταθέσεων. Προειδοποίησε δε ότι με τις ευθύνες που δίνει στον οργανωτή «απαλλάσσετε το Δημόσιο από κάθε ευθύνη και όποιος ζημιώνεται θα πρέπει να κυνηγάει τον εκάστοτε «οργανωτή», έχει - δεν έχει περιουσία».

Α.Μ.