Log in

Τελικά τι τρέχει με τις γαλλικές φρεγάτες, κύριε Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους, πριν να είναι πολύ αργά για τον τόπο, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα μείζονα πολιτικά ζητήματα με επικοινωνιακές πιρουέτες. Ειδικά, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Γράφει ο: 

Στις 23 Ιουλίου (Άδωνη, πού είναι οι γαλλικές φρεγάτες;) και στις 5 Αυγούστου (Ξεπουλάνε την Ελλάδα σε Γερμανία και Τουρκία) θέσαμε το ερώτημα και δώσαμε την απάντηση, αντίστοιχα. Η Ελλάδα δεν ενισχύει την άμυνά της στο Αιγαίο με τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες [email protected], η απόκτηση των οποίων είχε συμφωνηθεί ήδη επί κυβέρνησης Τσίπρα, γιατί έτσι θέλει η Γερμανία (φυσικά και οι ΗΠΑ, που όλο και κάτι δικό τους θα βρουν να μας πουλήσουν).

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα «κλωτσάει» την ευκαιρία να εξοπλίσει το Πολεμικό της Ναυτικό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αποκτώντας δύο φρεγάτες που οι Τούρκοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη Γαλλία θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σχέση της χώρας με τον μοναδικό σοβαρό σύμμαχο, που στέκεται το τελευταίο διάστημα στο πλευρό μας στην πράξη και όχι στα λόγια.

Διότι την ώρα που οι Αμερικάνοι περιορίζονται σε ανέξοδες δηλώσεις, βαφτίζοντας μάλιστα ελληνικά ύδατα «διαφιλονικούμενα» -όπως ακριβώς θέλει ο Ερντογάν- και οι Γερμανοί μας «βοηθούν» με μυστικά διπλωματικά ραντεβού -με ατζέντα... Άγκυρας- ο Μακρόν είναι ο μόνος σύμμαχος, που είναι εδώ: στο Αιγαίο. Όχι με κουβέντες, αλλά με γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που κάνουν κοινές ασκήσεις μαζί με τα ελληνικά, μπροστά στα μούτρα του «σουλτάνου».

Ο ερασιτεχνισμός και οι παλινωδίες στην επικοινωνία της Αθήνας με το Παρίσι, σχετικά με την αγορά των [email protected], έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τη μία μέρα έχουμε «ειλικρινές ενδιαφέρον», την άλλη μέρα «δεν έχουμε λεφτά». Πρόκειται, όμως, για ένα παπατζηλίκι που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει να ανέχεται ο Μακρόν. Ούτε αφελής είναι για να τον «ρίχνει» ο Μητσοτάκης με ευχαριστήρια tweet, ούτε Έλληνας... ιθαγενής για να διαμορφώνει άποψη από τα ΜΜΕ του Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό -και βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης- τι συμβαίνει με τις γαλλικές φρεγάτες. Πόσο κοστίζουν, αν τελικά θα τις αγοράσουμε ή όχι, αν όχι, για ποιους λόγους δεν θα τις πάρουμε και με τι σκοπεύουμε να τις αντικαταστήσουμε. Οφείλει, επίσης, εάν και εφόσον οι λόγοι είναι οικονομικοί, να μας εξηγήσει γιατί η άμυνα της χώρας και η εθνική μας ασφάλεια δεν αξίζει κάποια από τα δισεκατομμύρια του περιβόητου «μαξιλαριού» -που υποτίθεται είναι ανέγγιχτο- ειδικά τώρα που έρχεται πακτωλός κονδυλίων, ελέω κορονοϊού.

Υ.Γ. Οι εφημερίδες που έσπευσαν να μας ενημερώσουν ότι η αγορά των [email protected] οδηγείται σε ναυάγιο, έκαναν αναφορά σε κόστος περί τα 3,2 δισ. ευρώ για δύο πλοία, πλήρως εξοπλισμένα, με τη διαμόρφωση όπλων που έχει συμφωνηθεί. Επειδή το 2016, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα FTI του Γαλλικού Ναυτικού για τη ναυπήγηση πέντε τέτοιων πλοίων, γράφτηκε ότι το συνολικό κόστος του είναι 3,8 δισ. ευρώ (δηλαδή λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ ανά μονάδα), κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί οι «ελληνικές» [email protected] θα κόστιζαν 1,6 δισ. ευρώ έκαστη...