Log in

Σκανδαλώδης διαχείριση της πανδημίας από τους «αρίστους»

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη εν μέσω πανδημίας πως η κυβέρνηση μέσω της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προτρέπει τα νοσοκομεία της χώρας να συνάψουν σύμβαση με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο "Central Lab Α.Ε. – Όμιλος Ιατρική Διάγνωση" που έχει ως "επιστημονικό υπεύθυνο" τον εκπρόσωπο της ομάδας των "ειδικών" Γκίκα Μαγιορκίνη καθώς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έφτασε στο σημείο να αδυνατεί να διενεργήσει τεστ!

Γράφει ο: 

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωσή της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης "Ευαγγελισμού" υπό τον τίτλο "Να τι σημαίνει, όταν λέει "όλα υπό έλεγχο" η κυβέρνηση":

«Πριν τρεις μέρες (1/9) τα μέλη της ΔΗΠΑΚ στην ΕΙΝΑΠ κατήγγειλαν ότι, η Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας προχώρησε σε επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις ότι τάχα λόγω «αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων» ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ και το «κέντρο δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών».

ΔΗΛΑΔΗ: χαρακτήρισαν ως αλόγιστη χρήση την ανάγκη για μαζικά test, ενώ την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test!

 Την επομένη κιόλας (2/9) με εντολή της η διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής κάλεσε τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων να «διερευνήσουν» τη «σύναψη σύμβασης για μοριακούς διαγνωστικούς ελέγχους για Covid-19», με το διαγνωστικό κέντρο «CENTRAL LAB ΑΕ/ Ομιλος Ιατρική Διάγνωση»

. Σήμερα, μόλις δύο μέρες μετά, αναβρασμός έχει προκληθεί στο νοσοκομείο μας (το μεγαλύτερο της χώρας και αναφοράς για covid-19) καθώς από τα 120 δείγματα που έστειλε τελικά η διοίκηση στο αναφερόμενο ιδιωτικό εργαστήριο, απάντηση δόθηκε στο νοσοκομείο μόλις για 70 κι από αυτά τα 25 ήταν δείγματα άλλου νοσοκομείου!!! ΔΗΛΑΔΗ, 75 (από τις λήψεις της Πέμπτης 3/9) εκκρεμούν ακόμη, με αποτέλεσμα, δεκάδες προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας μαζί και υγειονομικοί να κάθονται σε ..αναμμένα κάρβουνα ή και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στα πόστα τους! Τέτοια είναι η αργυρώνητη αξιοπιστία και φερεγγυότητά τους.

Την ίδια ώρα, τα όρια των συναδέλφων όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων (και όχι μόνο) έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, μονάδες – τμήματα – εργαστήρια στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού.

Κι επιπλέον, απέναντι σ’αυτή τη δραματική κατάσταση η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας συνεχίζουν να θριαμβολογούν προσπαθώντας να διαψεύσουν την ίδια την πραγματικότητα και η Διοίκηση του νοσοκομείου με αυταρχισμό κι αυθαιρεσία προσπαθεί να κρύψει τα εκρηκτικά προβλήματα «κάτω από το χαλί».

Σε κάθε περίπτωση, 6 ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως και τη μόνη επιλογή που έχουμε εμείς οι υγειονομικοί μαζί με όλο το λαό να δυναμώσουμε τη πάλη για να διασφαλιστούν εδώ και τώρα δωρεάν τεστ για όλους, με ενίσχυση του ΕΚΕΑ, των νοσοκομείων και των εργαστηρίων τους, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλων των δημόσιων δομών, καθώς & με άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων χωρίς «ενοίκια» και κάτω από των έλεγχο του δημοσίου".

Το πιο ενδιαφέρον όμως της καταγγελίας είναι ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος και εκπρόσωπος πλέον της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα της "Central Lab" ως "επιστημονικός υπεύθυνος", λόγω και της ιδιότητας του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ που κατέχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραιτήσεις

Για "μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα" που δημιουργεί για την κυβέρνηση η διαχείριση των μοριακών τεστ κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας "...έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας, με τη σκανδαλώδη πολιτική απόφαση να δοθεί η «δουλειά» και το δημόσιο χρήμα σε «ημέτερο», χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ!"

"Οι παραιτήσεις των υπευθύνων γι’ αυτή τη χυδαιότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητηθεί. Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση" επισημαίνει και υπογραμμίζει "Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει πως χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία. Τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19".

ΚΚΕ: Άμεσο σχέδιο επίταξης

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ σχολιάζει "Για άλλη μία φορά μέσα στην πανδημία αποδεικνύεται πως ο ιδιωτικός τομέας υγείας λειτουργεί και σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας και σε βάρος της δημόσιας υγείας. Όπως επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για άμεσο σχέδιο επίταξής του, όπως από την αρχή είχε προτείνει το ΚΚΕ" .

Μαγιορκίνης: Παραιτήθηκα...

"Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων" είπε σε δηλώσεις του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που εμπλέκεται το όνομα του και έχει ανατεθεί ο έλεγχος των δειγμάτων κορονοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο ethnos.gr ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορονοϊό, ακριβώς για να μην υπάρξουν σκέψεις περί σύγκρουσης συμφερόντων.

"Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την Επιτροπή περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα το οποίο και αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το Κέντρο" τόνισε.