Log in

Έπαρση, αλαζονεία αλλά και άγχος Μητσοτάκη για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Μόνο σοφότεροι δεν γίναμε από την χθεσινή πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κορονοϊό σε επίπεδο μάλιστα πολιτικών αρχηγών μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Γράφει ο: 

Ωστόσο ήταν ολοφάνερη η έπαρση, η αλαζονεία αλλά και το άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει για την επιτυχημένη κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κόντρα στα πυρά των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα, αντιφάσεις και παλινωδίες ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την παράθεση στοιχείων από τον πρωθυπουργό τον χαρακτήρισε ως «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που πέρασε ποτέ», την ώρα μάλιστα που η χώρα μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά, υγειονομικά και εθνικά. «Στη πρώτη φάση παραλύσατε, αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Και αμέσως μετά αφήσατε απροστάτευτη τη δημόσια υγεία μπας και σώσετε την οικονομία. Με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε πουθενά θετικό ισοζύγιο. Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία» τόνισε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε ευθέως ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιστημόνων.

«Γιατί μας είπατε πως όλες οι αποφάσεις ανήκουν στους ειδικούς...» είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην πληρότητα των αεροσκαφών, των λεωφορείων, των πλοίων αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων. «Εγώ το διαψεύδω ευθέως ότι σας έκαναν αυτές τις προτάσεις» τόνισε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Φέρτε τα πρακτικά ώστε να γνωρίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο...» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε καν στην πρόκληση παρά το γεγονός ότι τριτολόγησε αμέσως μετά το πέρας της δευτερολογίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, από εδώ και στο εξής με κάθε ευκαιρία θα ζητά από την κυβέρνηση την κατάθεση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής

Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θέλησε να εξωραΐσει τη εικόνα ύφεσης 15,2% με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και ακολουθώντας την... στατιστική Κεραμέως» υποστήριξε ότι η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν 7,9% έναντι μέσου όρου 9,1% στην ευρωζώνη, αποφεύγοντας πάντως να κάνει προβλέψεις για το 2ο εξάμηνο, καθώς όσα είχε πει ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο αποδείχθηκαν εκτιμήσεις εκτός πραγματικότητας.

«Η κατάσταση τη οικονομία δεν είναι fake» επισήμανε από τη πλευρά της η κ. Γεννηματά, λέγοντας επίσης «είστε πρωθυπουργός και έχετε την ευθύνη και όχι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ», ενώ παράλληλα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε «Για να μείνει στα πρακτικά αυτής της συνεδρίας, όπως έμεινε τον Μάρτιο η πρόβλεψη για 10% ύφεση, θα το πω καθαρά: Η ύφεση που θα καταγραφεί στο τέλος του έτους θα είναι στο 10% τουλάχιστον».

«Παίξατε στον τζόγο την υγεία του λαού στον τουρισμό και τις μεταφορές ενώ γνωρίζατε ότι θα έρθει δεύτερο κύμα και ούτε εμβόλιο θα υπάρξει» σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και επισήμανε «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα στους χώρους εργασίας για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν γιατί βρισκόμαστε σε νέα κρίση»

«Είναι νωρίς να εκτιμηθεί η ζημία στην οικονομία. Θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση» απάντησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων ότι θα έχουμε την χειρότερη ύφεση την ΕΕ, μιλώντας μάλιστα για «ύφεση Μητσοτάκη».

Και «συνιστώ περίσκεψη στην αντιπολίτευση και λιγότερη κινδυνολογία γιατί δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης και χρειάζεται να κρατάμε εφεδρείες» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης από την πρωτολογία του επιχείρησε να χειραγωγήσει τη συζήτηση καλώντας τα κόμματα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, μακριά από κομματικές διαμάχες για το καλό της χώρας, ωστόσο η έκκληση του δεν εισακούστηκε, αφού όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί άσκησαν δριμεία κριτική για τα πεπραγμένα και μη της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει με αφορμή σχετική αναφορά της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεύτερη «λίστα Πέτσα» για αποκλειστικά τηλεοπτική καμπάνια σχετικά με τη χρήση μάσκας κατηγορώντας συνολικά την αντιπολίτευση για ανακρίβειες και εξυπνάδες. Κάλεσε όμως τα κόμματα σε «μέτωπο λογικής» απέναντι στις μειοψηφίες ανορθολογισμού που κινούνται στα όρια της παράνοιας με τη μη χρήση μάσκας, με τον Αλ. Τσίπρα να του απαντά ότι είναι «κοινός εχθρός» το κίνημα κατά της μάσκας και ότι «ο νέος γύρος της λίστας Πέτσα δεν θα σας σώσει...»

Να σημειωθεί τέλος ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος παρείχε εμμέσως πλην σαφώς πολιτική κάλυψη στο κίνημα κατά της μάσκας, ιδίως για τα παιδιά κάτω των 12 ετών.