Log in

Στη Γαλλία είναι σκάνδαλο, στην Ελλάδα σκευωρία της... Τουλουπάκη

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα φαίνεται πως έχει... ξεμπερδέψει οριστικά με τα φαινόμενα διαφθοράς, γι΄αυτό και ετοιμάζεται να καταργήσει την αρμόδια Εισαγγελία, άλλη μία χώρα επιβάλλει βαρύ πρόστιμο στη Novartisγια αθέμιτες πρακτικές.

Γράφει ο: 

Η Γαλλία ήρθε χθες να προστεθεί στις χώρες που «κλείνουν τους λογαριασμούς τους» με τον πολυεθνικό φαρμακευτικό κολοσσό, επιβάλλοντας στη Novartis πρόστιμο 385 εκατ. ευρώ. Όπως έκρινε η γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η φαρμακοβιομηχανία είναι ένοχη για νόθευση ανταγωνισμού, σχετικά με το οφθαλμολογικό σκεύασμα Lucentis, το οποίο και προωθούσε με αθέμιτα μέσα έναντι του πολύ φθηνότερου, ανταγωνιστικού φαρμάκου Avastin. Από το 2012 που ξεκίνησε η υπόθεση στη Γαλλία, το γαλλικό Δημόσιο ζημιώθηκε περί τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι έπεσαν θύμα των πρακτικών της ελβετικής φαρμακευτικής, χρεώνοντας αντίστοιχα τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Είναι η δεύτερη βαριά «καμπάνα» για την εταιρεία, μετά τον πρόσφατο συμβιβασμό, ύψους 678 εκατ. δολαρίων, με τις αμερικανικές αρχές για δωροδοκίες γιατρών και υπερσυνταγογράφηση, αλλά και το πρόστιμο των 310 εκατ. δολαρίων, επίσης στις ΗΠΑ, για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ.

Το σκεύασμα Lucentis, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην παραγγελία της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς για την άσκηση ποινικής δίωξης (για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση) σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, το συγκεκριµένο φάρµακο προτιμήθηκε επί υπουργίας του σε σχέση µε αντίστοιχο, πολύ φθηνότερο σκεύασμα άλλης εταιρείας.

Η ίδια η Novartis φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι, κατά την περίοδο 2012-15, πλήρωνε δηµόσιους και ιδιώτες οφθαλµίατρους προκειµένου να παρακολουθήσουν ιατρικά συνέδρια, τα οποία αποτελούσαν κεκαλυµµένο µέσο δωροδοκίας, προκειµένου να υπερσυνταγογραφούν το Lucentis.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος απορίας για το γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ένθερμο υποστηρικτή το ΚΙΝ.ΑΛ. της κυρίας Γεννηματά (και του κυρίου Λοβέρδου), επιδίδεται εδώ και μήνες σε μία λυσσαλέα προσπάθεια εξόντωσης της Ελένης Τουλουπάκη, φθάνοντας μέχρι και την πρωτοφανή απόφαση να καταργηθεί εντελώς η Εισαγγελία Διαφθοράς, την ίδια ώρα που η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στη διαφθορά, σύμφωνα με πολλές σχετικές διεθνείς έρευνες ανεξάρτητων φορέων.

Αποτελεί, όμως, απορίας άξιον γιατί, πέρα από το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ή όχι (ρητορικό το ερώτημα), η χώρα μας δεν αξιώνει να αποζημιωθεί από τη Novartis για τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου, όταν η μία μετά την άλλη οι σοβαρές χώρες της Δύσης λένε στους Ελβετούς «περάστε από το ταμείο». Εκτός αν έτσι έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο, προκειμένου κάποια στόματα να μείνουν κλειστά.

Υ.Γ: Χτες η «F&M Voice» έγραψε ότι ένας λόγος πίσω από τον διωγμό που υφίσταται η κ. Τουλουπάκη είναι και η επιθυμία προσώπων πέριξ του Μαξίμου, να «πέσουν στα μαλακά» οι υπαίτιοι του σκανδάλου Folli Follie. Μην νομίζετε ότι η προφυλάκιση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αναιρεί αυτή την πληροφορία.

Το αν θα τη «βγάλουν καθαρή» ή όχι, για την υπόθεση που εξευτέλισε το ελληνικό επιχειρείν διεθνώς, θα κριθεί στα δικαστήρια. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που προφυλακίζονται, αλλά στο τέλος βγαίνουν αθώοι. Ίσως, απλώς, κάποιοι σκέφτηκαν ότι, το να επέστρεφαν στις βίλες τους μετά την ανάκριση, θα προκαλούσε υπέρμετρα το κοινό αίσθημα...Γ.: