Log in

Μητσοτάκης: Οι στόχοι «αυτοπεποίθησης» σε Άμυνα και Υγεία

Το σχέδιο «εθνικής αυτοπεποίθησης» της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Άμυνας, τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και τη στήριξη της οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο: 

Ωστόσο, από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε πλήρης απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μυτιλήνη.

Ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασταθές περιβάλλον το φθινόπωρο», επισημαίνοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε» όπως είπε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ότι «οι προκλήσεις στο Αιγαίο στην ουσία ναρκοθετούν την ειρήνη» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπογράμμισε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων». Σημείωσε επίσης ότι τελικά εάν η Τουρκία δεν συμφωνήσει με τις θέσεις που εκφράζει η χώρα μας «το διεθνές δικαστήριο θα δώσει τη λύση».

Εξοπλιστικά
Όσον αφορά στα εξοπλιστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι «εμβληματικές» (όπως ανέφερε) αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Οι έξι παρεμβάσεις στον τομέα των εξοπλισμών, όπως τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:

 1. Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale σε αντικατάσταση των Mirage.
 2. Απόκτηση 4 φρεγατών και συντήρηση άλλων τεσσαρων, με παράλληλη απόκτηση τεσσάρων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας, τύπου Romeo.
 3. Απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, όπως τορπιλών για το Πολεμικό Ναυτικό και πυρομαχικών για τον Στρατό Ξηράς, καθώς και βλημάτων.
 4. Ανανέωση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με την πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών, σε βάθος 5ετίας.
 5. Ενίσχυση και αναβάθμιση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, με αμερικανικές επενδύσεις στην Ελευσίνα, νέο επενδυτή στον Σκαραμαγκά και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΕΑΒ στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας.
 6. Ενίσχυση ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημόσια Υγεία
Στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ, κατά τους προηγούμενους μήνες, με βάση τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, ανακοινώνοντας ότι θα γίνουν 4.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, από τους ανθρώπους που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσα είπα τα εννοώ, προσδιόρισα με ακρίβεια τους στόχους μου».

Στο σχέδιο «Εθνικής Αυτοπεποίθησης» όπως το ονόμασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνονται και σειρά μέτρων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας αναφορά στην εισήγηση της Επιτροπής Πισσαρίδη, κάτι που αποτυπώνει με σαφήνεια την κατεύθυνση που θα έχουν οι αλλαγές που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το Σχέδιο Εθνικής Αυτοπεποίθησης», που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη «αναδιατάσσει, αλλά δεν διαταράσσει τους στόχους» για τις αλλαγές που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.

Μεταξύ των 12 μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνονται:

 1. Αλλαγές («εκσυγχρονισμό» τον ονόμαστε) στην αγορά εργασίας, με βάση τις εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
 2. Αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης, με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
 3. Νέοι κανόνες στη διευθέτηση χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες με «δεύτερη ευκαιρία».
 4. Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και εφαρμογή του θεσμού της πιλοτικής δίκης
 5. Νέο σύστημα επαγγελματικής  εκπαίδευσης και νέο πλαίσιο για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.
 6. Νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
 7. Αναδιάρθρωση του ΑΣΕΠ για την επιτάχυνση της κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου.
 8. Ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους, με την προσθήκη 400 επιπλέον δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.