Log in

ΣΥΡΙΖΑ: Μάσκες - αλεξίπτωτα παρέδωσε το επιτελικό κράτος στα παιδιά

"Οι δωρεάν μάσκες φθάνουν σε όλα τα σχολεία της χωρας για μαθητές και εκπαιδευτικούς με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ με 6,2 εκ. ευρώ. Η ΚΕΔΕ έκανε εξαιρετική δουλειά με διαφάνεια κι αποτελεσματικότητα,άλλο ένα σημαντικό δείγμα της δημιουργικής συνεργασίας μας με την αυτοδιοίκηση".

Γράφει ο: 

Τάδε έφη Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, στα social media λίγα 24ώρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πριν αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το φιάσκο αν όχι το σκάνδαλο, σίγουρα όμως η ανικανότητα του κράτους Μητσοτάκη, με την προμήθεια μασκών για τους μαθητές λόγω πανδημίας.

Ένας άλλος υπουργός λογικά θα είχε παραιτηθεί ή θα είχε αναλάβει ήδη τις πολιτικές του ευθύνες και θα είχε παραιτηθεί, ιδίως

- μετα την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με την οποία "Οι διαστάσεις (σ.σ. των μασκών) είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου".

- αλλά και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ ότι "κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας".

"Ποιος πληρώνει την επιτελική ανικανότητα και την α(χ)ριστεία;" αναρωτιούνται με κοινή δήλωση τους ο  Τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, σημειώνοντας "Ο κύριος Θεοδωρικάκος είχε στη διάθεσή του μισό και πλέον μήνα, προκείμενου να οργανώσει αποτελεσματικά τη διανομή προστατευτικών μασκών στα σχολεία της χώρας. Εκ του αποτελέσματος το εγχείρημα απέτυχε. Η δε προσπάθειά της κυβέρνησης να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δημάρχους, δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας και της ανευθυνότητας".

Και τονίζουν "Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει ύστερα από όλα αυτά είναι το εξής: Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει ούτε τη διανομή μασκών στα σχολεία, πώς θα αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι ως κοινωνία θα βρούμε μπροστά μας την περίοδο της πανδημίας;", ενώ καταλήγουν λέγοντας "Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα και τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν δείχνουν ότι η κυβέρνηση υστερεί απελπιστικά (και) σε αυτό. Όλες αυτές οι μάσκες γίγας που είναι άχρηστες, έχουν κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, χρήματα που θυσιάστηκαν για άλλη μια φορά στο βωμό της κυβερνητικής ανικανότητας και της επιτελικής α(χ)ριστείας".

Από τη πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει "Η Κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς σωστή προετοιμασία για την προστασία της υγείας των παιδιών. Επέβαλαν τον συνωστισμό στις τάξεις. Έδωσαν όλο το βάρος στις μάσκες και τα θαλάσσωσαν και εκεί. Πρωτοφανές φιάσκο με τις μάσκες-γίγαντες για μικρά παιδιά. Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους".