Log in

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ποιοι θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα

Η διπλωματική εμπλοκή στις σχέσεις της χώρας μας με το Αζερμπαϊτζάν ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενη. Όχι, όμως με τόσο άγαρμπο τρόπο, όπως το έκανε η ηγεσία της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.

Γράφει ο: 

Η αποτυχία της Socar να εξαγοράσει τον ΔΕΣΦΑ, πριν από μερικά χρόνια φαίνεται πως στοίχισε πολύ στην ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν και το κρατούν… μανιάτικο, όπως λέει ο λαός μας. Ωστόσο, το πρόβλημα είχε ήδη αναδειχθεί αρκετές εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ανοίκεια επίθεση

Στις 2 Σεπτεμβρίου ο νεοδιορισθείς Έλληνας πρεσβευτής στο Μπακού Νικόλαος Πιπερίγκος παρέδιδε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ. Στην τελετή, ο Αζέρος ηγέτης έσπασε κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο και όσα είπε ήταν άκρως υποτιμητικά για τη χώρα μας. Εκτός από το ότι δήλωσε ευθέως πως η χώρα του με την Τουρκία «δεν είμαστε απλώς φίλοι, είμαστε αδέλφια», προχώρησε και σε ανοίκειες εκφράσεις για τις ελληνικές κυβερνήσεις (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ), που υποτίθεται ότι υπονόμευσαν την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar, την κρατική εταιρία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.

Σε εκείνη την τελετή, ο εκπρόσωπος της χώρας μας άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες, αρκούμενος να δηλώσει ότι η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει. Το γεγονός, όμως, ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους υπονομεύτηκε και τελικά ακυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ακούστηκε σε εκείνη τη συνάντηση.

Κατηγορίες

Σήμερα και με αφορμή τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Μπακού έσπευσε να κατηγορήσει την Ελλάδα για προώθηση Ελλήνων αρμενικής καταγωγής στις περιοχές των μαχών, στο πλευρό των ομοεθνών τους στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου. Η Αθήνα ανακάλεσε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις και σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε το Μπακού.

Ωστόσο, ούτε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, ούτε σε άλλο επίσημο κείμενο γίνεται λόγος για τους εκατοντάδες -ίσως χιλιάδες- μισθοφόρους που προωθεί η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις ένοπλες ομάδες, που υποστηρίζει στη Συρία και τη Λιβύη.

Τουρκική ανάμιξη

Σε περίπτωση τέτοιας αναφοράς από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, θα υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση της τουρκικής ανάμιξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζονται οι ισχυρισμοί των Αζέρων ως «ανυπόστατοι και προσβλητικοί» και γι’ αυτό κλήθηκε ο κ. Πιπερίγκος στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Αυτό, δηλαδή, που έπρεπε να είχε γίνει από τις 2 Σεπτεμβρίου, μετά από την προκλητική συμπεριφορά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού ακολουθεί κατά πόδας την τακτική της «αδελφής» Άγκυρας, εκτοξεύοντας κατηγορίες εναντίον άλλων, για να αποκρύψει τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει, με την υποδοχή των μισθοφόρων μέσω Τουρκίας. Μόνο που η ελληνική πλευρά δεν διεθνοποιεί το θέμα, ώστε να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά η επεκτατική πολιτική Ερντογάν, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Άλλωστε, από τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το ελληνικό ΥΠΕΞ, έστω και στην τελευταία σειρά της ανακοίνωσή του (στις 30/9), έστω με διπλωματικό τρόπο, είχε θέσει το θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».

Ποιον εξυπηρετεί

Η κίνηση του Μπακού να εμπλέξει την Ελλάδα στη διαμάχη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πάντως, τον μόνο που εξυπηρετεί είναι την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αποτινάξει από επάνω της το ρόλο του «περιφερειακού ταραχοποιού»  και να τον αποδώσει στη χώρα μας, υπολογίζοντας ότι έτσι η Αθήνα θα χάσει το δίκιο της και στα θέματα που αφορούν  το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η πραγματικότητα είναι απλή: Η χώρα μας διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αρμενία, ενώ το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ίδιες ή παρόμοιες συνισταμένες με το Κυπριακό ή τις διαφορές μας με την Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση η ευθεία ανάμιξη στον Καύκασο θα έκανε μεγάλη ζημιά στα άλλα μεγάλα εθνικά μας «μέτωπα». Μεγαλύτερο όφελος θα είχε η ελληνική διαμεσολάβηση για την παύση των εχθροπραξιών και την αναζήτηση ειρηνικής λύσης. Ωστόσο, αυτή η προοπτική προσκρούει στους… αδελφούς των Τούρκων και στον ίδιο τον Αλίεφ.