Log in

Σεργκέι Λαβρόφ: Επίσκεψη στην Αθήνα, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την αξιοποίηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, ώστε να συγκρατηθεί η αχαλίνωτη προκλητικότητα του Ερντογάν.

Γράφει ο: 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επί σχεδόν δύο δεκαετίες Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας του, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης η Σερβία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Αυτή τη φορά, ο Ρώσος υπουργός θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κίνηση που επιχειρεί να «διαγράψει» τις κακές εντυπώσεις που άφησε η κυβέρνηση, όταν δεν έγινε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, πριν από μερικές εβδομάδες, στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψης του τελευταίου στο Άγιο Όρος.

Αυτή την περίοδο, πάντως, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αδιαφορώντας για τις φραστικές αντιδράσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει η fmvoice.gr, από τα μέσα του Καλοκαιριού, όταν οι Τούρκοι άρχισαν να ξεδιπλώνουν το σχέδιό τους, η Μόσχα είχε προσφερθεί να λειτουργήσει ως δίαυλος για την αναζήτηση διπλωματικών λύσεων. Η προσφορά αυτή έμεινε αναπάντητη από την Αθήνα.

Η ρωσική πλευρά διαθέτει διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία της Τουρκίας, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι τόσο καλές, όσο έχουν αφήσει να διαφαίνονται στη διεθνή κοινή γνώμη.

Πέραν από το deal με τους πυραύλους S-400, τους οποίους, μάλιστα η Άγκυρα αγόρασε με δάνειο από ρωσικές τράπεζες (άρα δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στους γείτονές μας), αλλά και από το γεγονός ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η fmvoice.gr, με βάση τα συμβόλαια οι συγκεκριμένες συστοιχίες πυραύλων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο, σε όλες τις άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Τουρκίας οι διαφορές και οι διαφωνίες είναι χαώδεις.

Για να συμφωνήσουν στη διαχείριση της κρίσης στη Συρία, η συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν στο Σότσι διήρκεσε πάνω από 7 ώρες, ενώ ήταν προγραμματισμένη για περίπου 2 ώρες… Στη Λιβύη οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, ενώ και στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η Μόσχα δείχνει τα δόντια της στην Άγκυρα, φτάνοντας στο σημείο να την κατονομάσει για ευθεία στρατιωτική ανάμιξη.

Σημειωτέον, ότι σημαντικές μονάδες του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενισχυμένες και με πλοία από το Στόλο της Βόρειας Θάλασσας έχουν τη σχεδόν μόνιμη βάση τους στην Ταρσό της Συρίας, ως μέρος των ρωσικών δυνάμεων που υποστηρίζουν στρατιωτικά την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο προσανατολισμός τους είναι προς την Ανατολή, αλλά στην ουσία ελέγχουν όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως τις δυτικές ακτές της Λιβύης.

Ουσιαστική ανάσχεση στη ρωσική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να αποτρέψει την ενίσχυση της παρουσίας της Μόσχας, με βασικά παραδείγματα τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στην οποία περιλαμβάνονται η επέκταση της βάσης της Σούδας και η παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Παρ’ όλα αυτά, εκτός από τη φραστική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, με δηλώσεις αξιωματούχων (κυρίως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και κάποιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται δυναμικά. Αντιθέτως, όταν ο ρωσικός στόλος ανακοίνωσε τη διενέργεια ασκήσεων στον ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα έσπευσε να τις δημοσιοποιήσει, αφήνοντας την αίσθηση ότι αποτελούσε κοινή κίνηση. Ωστόσο, το Oruc Reis αποσύρθηκε από την περιοχή και όπως έλεγε με νόημα ξένη διπλωματική πηγή «δεν πετούσε ούτε τουρκικό κουνούπι» στην περιοχή!

Η άφιξη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων και θα αποτελούσε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία, εάν οι συζητήσεις περιοριστούν στα κοινά πολιτιστικά, θρησκευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα ή στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Άλλωστε, η Μόσχα έχει φροντίσει να δείξει τις προθέσεις της με την πρόσφατη ανακοίνωση της Πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία ξεκαθαρίζει, χωρίς περιστροφές, ότι η Ελλάδα έχει δίκιο στις διαφορές της με την Τουρκία, καθώς τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Επιπλέον, με μία ακόμη κίνηση, το ρωσικό ΥΠΕΞ έτεινε χείρα συνεργασίας στην Ελλάδα, με αφορμή την 193η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, υπενθυμίζοντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ««Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Με δεδομένες τις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το μπλοκ συμμαχιών της χώρα μας, έναντι των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων, ακόμη κι εάν σε αυτό το μπλοκ περιλαμβάνονται χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Άλλωστε, για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των συμφερόντων της χώρας, η λύση είναι μία και μοναδική: Να συμμαχήσουμε… ακόμη και με τον διάβολο!