Log in

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: "Εθνικισμός" τα 12 μίλια! - Γ. Ραγκούσης: Ιστορικό ατόπημα...

Σάλος έχει προκληθεί με τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτηρίζοντας "εθνικισμό" και "επικίνδυνο όπλο" την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιάννη Ραγκούση.

Γράφει ο: 

"Μετά την άκρως εμπρηστική τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη έχουν τεθεί μέσα στην αίθουσα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας ζητήματα στα οποία θα αναφερθούμε όταν έρθει η ώρα να κάνουμε τις ομιλίες μας στη συνέχεια. Όμως σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης υπήρξε και μία αναφορά η οποία έχει για κάθε έναν ο οποίος θέλει στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό εγείρει μείζον θέμα για την κυβέρνηση στο σύνολό της" ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε "Ως γνωστόν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει ρητώς από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας".

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ "Η τοποθέτηση του υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας στα 12 μίλια είναι μία τοποθέτηση η οποία αντιβαίνει τον πυρήνα την καρδιά της εθνικής στρατηγικής των εθνικών συμφερόντων των απαράγραπτων εθνικών δικαίων" τονίζοντας "Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά ρητώς και κατηγορηματικώς προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη. Ή θα ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη ο κ. Χρυσοχοίδης για αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει".

"Σε διαφορετική περίπτωση -επισήμανε- θα αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο σύνολό της αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη για αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα απέναντι στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε δεν θα πω κ. Πρόεδρε ότι αυτός είναι τελικώς ραγιαδισμός και δουλοπρέπεια. Θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο"

Τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος λέγοντας σε πρώτο χρόνο ."Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στ 12 μίλια όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη".

Ο προεδρεύων Δημήτρης Βίτσας παρακάλεσε τον κ. Πικραμμένο να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης, προκαλώντας την αντίδραση των λιγοστών βουλευτών της ΝΔ που ήταν μέσα στη αίθουσα της Ολομέλειας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σηκώθηκε και πάι από τη θέση του και ξεκαθάρισε

"Να το επαναλάβω για να το καταλάβουν όλοι: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανένα έλληνα και πολλώ μάλλον από την κυβέρνηση αλλά και από όλους τους έλληνες πολίτες ότι η χώρα μας έχει ανα΄πάσα στιγμή το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Δεύτερον: θεωρώ ότι ο υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση".

Προφανώς ο Π. Πικραμένος "άδειασε" με ευγενικό τρόπο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον κ. Πικραμένο να διαβάσει τα πρακτικά τα οποία επιβεβαιώνουν το ιστορικό ατόπημα του κ. Χρυσοχοϊδη. "Η φράση του είναι πολύ συγκεκριμένη και ρητή: "τον εθνικισμό των 12 μιλίων" είναι η φράση την οποία χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στη δική μας την πρόταση. Επομένως κύριε Πρόεδρε εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης πρόκειται -προφανώς όπως σωστά είπατε κι εσείς κατά τη γνώμη μου- για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοΐδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κ. Πικραμένε να μη δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει!" ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.