Log in

Διχασμένη η κυβέρνηση μεταξύ 6 και 12 μιλίων! Δένδιας "αδειάζει" Χρυσοχοΐδη

"Φωτιές" έχει ανάψει στη ΝΔ η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδης περί εθνικισμού και "επικίνδυνου όπλου" όσον αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, καθώς από τη μια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον "άδειασε", ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συντάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς με τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη!

Γράφει ο: 

Το γεγονός αναδεικνύει την απουσία στρατηγικής της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα την ώρα που ολοένα εντείνεται η τουρκική επιθετικότητα. Το μείζον ερώτημα που προκύπτει τις τελευταίες ώρες είναι κατά πόσο η τοποθέτηση Χρυσοχοϊδη αποτελεί και θέση του Μαξίμου ή πρόκειται περί προσωπικής άποψης, απάντηση την οποία καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ολομέλειας επί της πρότασης δυσπιστίας κατα του υπουργου Οικονομικών.

Ειδικότερα μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, ο Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον Ν. Δένδια να τοποθετηθεί για την "κόκκινη" γραμμή των 6 μιλίων του Γιώργου Γεραπετρίτη και αυτό τη θέση Χρυσοχοϊδη. Έχετε υποχρέωση να πάρετε θέση κ. Δένδια..." τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε" απάντησε "αδειάζοντας" τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια πρόσθεσε μία φράση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως "Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού".

Ακολούθως ο υπουργός Άμυνας σε αντίθεση με τους Παναγιώτη Πικραμμένο και Νίκο Δένδια που "άδειασαν" τον Μ. Χρυσοχοΐδη, και προς έκπληξη πολλών "κάλυψε" το υπουργό Προστασίας το Πολίτη λέγοντας "Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί δυνητικό δικαίωμα. Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτεται από τις ένοπλες δυνάμεις δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα απόλυτα. Επομένως, η σφαίρα προστασίας είναι αυτή που έχει περιγραφεί"

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος επισήμανε ότι "έντρομοι σας άκουσαν οι βουλευτές και της ΝΔ να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα, ρητώς αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα". Και συνέχισε "Είναι απαράδεκτη τοποθέτηση, πρέπει να ανακαλέσετε γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι ήδη αναφαίρετο δικαίωμα και όχι δυνητικό να επεκτείνουμε", σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας "είτε δεν ξέρει τι είπε, είτε έκανε λάθος" και εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα διορθώσει τη δήλωσή του.