Log in

«Casus belli» για το «σαμαρικό» μπλοκ η στάση Μητσοτάκη για τα 12 μίλια

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα   καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια, καθώς επί 291 ψηφισάντων, οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25 απείχαν από την ψηφοφορία μετά την ομιλία του Γ, Βαρουφάκη, καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Γράφει ο: 

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης αναδείχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση το πτωχευτικό νομοσχέδιο και οι δυσάρεστες επιπτώσεις του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται ότι την δεύτερη φορά Αριστερά θα καταργήσει το νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος σημειωτέον ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Παράλληλα η σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τα όσα προκλητικά είπαν υπουργοί όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης περί «εθνικισμού» για τα 12 μίλια και «δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα» καθώς και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό ο οποίος αποφάσισε τελικά να ταυτιστεί με τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, λέγοντας «Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10».

Το μείζον θέμα όμως που προέκυψε από την ομιλία Μητσοτάκη είναι ότι αναγνώρισε το Τουρκικό casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια!

Είπε συγκεκριμένα:

«Νομίζω ότι το γνωρίζετε καλά, έτσι δεν είναι; Δεν φαντάζομαι ότι εισηγείστε αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα.

Γνωρίζετε, επίσης, επειδή διατελέσατε Πρωθυπουργός, ότι υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα, εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου αναχαιτίζεται.

Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρχαν ουκ ολίγες NAVTEX της Τουρκίας με πραγματικά πυρά, που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ έξι και δώδεκα μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές NAVTEX οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη. Τα γνωρίζετε όλα αυτά, διότι διετελέσατε Πρωθυπουργός.

Να είστε, λοιπόν, λίγο πιο προσεκτικός, όταν υιοθετείτε μια λογική, η οποία μου παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα».

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης «άγεται και φέρεται από την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων που πραγματοποιεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο» σημειώνοντας με νόημα «Αν δεν όριζε την ‘’κόκκινη" γραμμή στα 6 μίλια, τότε θα έπρεπε να δώσει εντολή αποτροπής του Ορούτς Ρέις».

Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα προκαλούν ήδη αναταράξεις στην ΚΟ της ΝΔ και το ζητούμενο είναι αν το «σαμαρικό» μπλοκ θα πάρει το... όπλο του. Οι πρώτοι πάντως που σήκωσαν το γάντι ήταν ο βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος», Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «Εθνικισμός δεν είναι το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδας στα 12 μίλια» και παράλληλα ο Θάνος Πλεύρης που συνέστησε στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς να τοποθετούνται μόνο για ζητήματα που αφορούν την ατζέντα τους.