Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας για Τράπεζες και ΝΔ: Οι πιο καραμπινάτοι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Σκληρή γλώσσα για το ρόλο των Τραπεζων επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατα του υπουργού Οικονομικώ Χρήστου Σταϊκούρα με αφορμή τον πτωχευτικό νόμο.

Γράφει ο: 

"Έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπερ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας. Και ειλικρινά γεννάται μια απορία.
Γιατί γίνονται όλα αυτά.Θα προσπαθήσω να το απαντήσω επι της ουσίας" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε:

"Οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας.
Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα. Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων. Ευθύνονται και για τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Και φυσικά για χάρη τους, προκειμένου να σωθούν αυτές, υποβληθήκαμε σε τεράστιες θυσίες, μέσα από τα μνημόνια της ακραίας λιτότητας. Και τις κρατήσαμε πράγματι – και ορθώς – όρθιες, με τρείς απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα, από το υστέρημα των πόρων του ελληνικού λαού".

"Ωστόσο -επισήμανε- ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες και οι τραπεζίτες το πρόβλημα. Κυρίως είναι οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα. Γιατί οι τράπεζες και οι τραπεζίτες δε λειτουργούν από μόνοι τους. Εσείς τους ενθαρρύνετε με τις πολιτικές επιλογές σας να κάνουν ότι κάνουν".

Ακολούθως ο αρχηγός της αξιωματικής η αναφέρθηκε στο ρόλο των Τραπεζών σήμερα με συγκεκριμένα παραδείγματα και αιχμηρές αναφορές:

Περί ρευστότητας

"Σε μια περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης - τόνισε- ενώ οι επιχειρήσεις οι μικρές και οι μεσαίες στενάζουν, οι τράπεζες έχουν τις κάνουλες κλειστές.
Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη από δανεισμό, όχι να πάρουν δάνειο αλλά ούτε απ’ έξω να περάσουν.
Και να πεί κανείς ότι οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα, όπως τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων;
Το αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είτε μέσω της αύξησης καταθέσεων, είτε μέσω της άντλησης από το Ευρωσύστημα, τη διατραπεζική αγορά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 56 δις. Από τα 56 δις ξέρετε πόσα πήγαν σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Μόλις τα 10. Και ακούστε τώρα. Από αυτά τα 10, τα μισά, 5 ολόκληρα δισεκατομύρια, ξέρετε που έχουν κατευθυνθεί ; Σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται
στην Ελληνική αγορά. Δηλαδή σε αυτούς που είτε τα έχουν λιγότερο ανάγκη, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι δε τα χρειάζονται.
Αλλά σπεύδουν να ευνοηθούν".

Τι θα γίνει με τους πολλούς;

"Μια πρώτη εικόνα πάντως -σημείωσε- για το τι θα γίνει έχουμε από το νομοσχέδιό σας. Γιατί το χειρότερο από όλα είναι ότι έρχεστε εν μέσω πανδημίας και νέας κρίσης να τους ονομάσετε στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ποιοι θα είναι αυτοί οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές ; Οι εργαζόμενοι που είτε απολύονται είτε βλέπουν να αλλάζει η σχέση εργασίας τους και να μειώνεται το εισόδημά τους ελέω κορονοιού. Και οι επιχειρηματίες που βλέπουν το τζίρο τους να
εκμηδενίζεται αλλά τις υποχρεώσεις τους να μεγαλώνουν. Την ίδια στιγμή όμως που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές όχι μόνο δεν ιδρώνουν αλλά πίνουν για άλλη μια φορά εις υγείαν των κορόιδων".

Δάνεια και κουρέματα "μπαταχτσήδων" εφοπλιστών

"Και αναφέρομαι -είπε ακόμη- σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από
τις τράπεζες. Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα
οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δις σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές.
Ένας πήρε δάνειο 130 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε να
πληρώνει 11.
Άλλος με 72 εκατομμύρια δάνειο, πλήρωσε μόνο 10,5.
Τρίτος με 42 εκατομμύρια δάνειο, πληρώνει μόνο τα 7,2.
Τέταρτος με 200 εκατομμύρια αρχική οφειλή, κατέληξε να
πληρώνει μόνο 35. Είναι γνωστά όλα αυτά.
Μπορώ να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα. Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε τους μικρομεσαίους και τους ευάλωτους για χρέη 50 και 100 χιλιάδων.
Και τους λέτε και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ενώ οι μπαταχτσήδες εφοπλιστές, ως γνωστόν είναι ευεργέτες και όχι στρατηγικοί κακοπληρωτές".

Για χρέη ΝΔ

Και υπογράμμισε "Αλλά ας μη κρυβόμαστε. Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα σας κύριε Μητσοτάκη αλλά και εσείς προσωπικά.
Και σας ρωτάω :
Πως μπορεί να αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκ δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρω ;
Εσείς οι πιο καραμπινάτοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Εσείς και οι ίδιες οι τράπεζες βέβαια.
Οι στρατηγικότεροι των στρατηγικών κακοπληρωτών".

Για Τράπεζα Πειραιώς

Και κατέληξε με μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας:

"Και ελπίζω τουλάχιστον να μη τολμήσετε τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στη Τράπεζα Πειραιώς.
Που από ότι μαθαίνω δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους, ύψους 165 εκ ευρώ, από το δάνειο των 2 δις, το λεγόμενο cocos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο. Ελπίζω να μη το τολμήσουν και να μη το τολμήσετε".

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.