Log in

Πνέει τα λοίσθια ο Χρυσοχοϊδης

«Για ποιον υπουργό είπε ο Μητσοτάκης σε σύσκεψη «με κούρασε…» και εκεί σταμάτησε η κουβέντα;», διερωτάται η στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου, στην «Καθημερινή».

Γράφει ο: 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά του πρωθυπουργού είχε να κάνει με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και για τον υπουργό Προστασίας να μην ήταν, οι σχέσεις του Μαξίμου με τον... «Καλαχαν» είναι στο χειρότερο σημείο. Η δυσαρέσκεια του Μαξίμου λέγεται στο πρόσωπο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη κορυφώθηκε με τη διαφυγή του υπαρχηγού της ΧΑ Χρήστου Παππά, ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά και με τα όσα είπε στη Βουλή περί «εθνικισμού» σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Μπορεί άμεσα να μην υπάρχουν συνέπειες για τον κ. Χρυσοχοϊδη, ωστόσο η ακροδεξιά πτέρυγα δια του Κωνσταντίνου Μπογδάνου «καρφώνει» με ερώτηση τον υπουργό Προ.Πο. σχετικά με τη «Μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και της νομοθεσίας για τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και αλλού».

«Αξιότιμε κε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί σε όλη την χώρα, αλλά ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαιτέρως ανησυχητικά φαινόμενα παραβάσεων των υγειονομικών μέτρων αλλά και της προσφάτως ψηφισθείσας νομοθεσίας περί συναθροίσεων και συγκεντρώσεων» αναφέρει ο κ. Μπογδάνος με αφορμή το «μαθητικό» συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, αλλά και τη συγκέντρωση- διαμαρτυρία μεταναστών από το Ιράκ με την στήριξη μελών του ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, η οποία έλαβε χώρα την 29 Οκτωβρίου 2020 στο Σύνταγμα.

Και ρωτά τον κ. Χρυσοχοϊδη με νόημα:

- Με ποιο σκεπτικό και από ποια υπηρεσία δόθηκε άδεια ώστε να πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση- διαμαρτυρία μεταναστών από το Ιράκ με την στήριξη μελών του ΚΕΕΡΦΑ;

- Για ποιον λόγο η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε, άπαξ και έγινε αντιληπτό ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα;

- Με δεδομένη την αύξηση του υγειονομικού κινδύνου και τα πιο πρόσφατα, αυστηρότερα κυβερνητικά μέτρα, ποιες ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη διεξαγωγής παράνομων συναθροίσεων και διαδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, ειδικά εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου;

Ιδίως μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη ομηρεία του Πρύτανη του ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ) Δημήτρη Μπουραντώνη από δήθεν «αναρχικούς», προβοκατόρες το πιθανότερο, αλλά και λόγω της πανδημίας, η πορεία του Πολυτεχνείου, εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τη κυβέρνηση. Παράλληλα την ώρα που ο Παππάς της ΧΑ κυκλοφορεί ελεύθερος προκαλεί αίσθηση το γεγονός γιατί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν τον έχει επικηρύξει ακόμη, ενώ πάραυτα επικηρύθηκαν οι δράστες της ομηρίας του Πρύτανη του ΟΠΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 σχολιάζουν με καυστικό τρόπο το γεγονός της επικήρυξης με 100.000 των δραστών της διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι στο μεταξύ ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Πλήρης ανικανότητα στην τήρηση των νόμων

Το Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει ερωτήματα και διαπιστώνει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ότι παραμένει ασύλληπτος ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, χωρίς να επικηρυχθεί, ενώ το αντίθετο έκανε η κυβέρνηση με τους δράστες της διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Ο Παππάς είναι άφαντος και χωρίς καμία επικήρυξη. Είναι όμως παρούσα η ασυδοσία των φασιστοειδών στα Πανεπιστήμια και η ανικανότητα της κυβέρνησης στην τήρηση των νόμων».

 ΜέΡΑ 25: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Δριμεία κριτική κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την επικήρυξη των δραστών της επίθεσης κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, σε σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης Χρήστου Παππά, εξαπέλυσε και το ΜέΡΑ 25.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η επικήρυξη με 100.000 ευρώ των δραστών της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «έρχεται σε αισθητή αντίθεση με τη σωρεία δικαιολογιών και θεσμικής ανοχής που μετήλθε στην υπόθεση του (ακόμα) φυγόποινου Χρήστου Παππά».

Ειδικότερα, το κόμμα σημειώνει ότι το ΜέΡΑ25 καταδίκασε την επίθεση στον πρύτανη, αλλά, προσθέτει, «μένουμε έκπληκτοι από τη διαφορά προτεραιοτήτων μεταξύ μιας επαίσχυντης πλην αναίμακτης επίθεσης, και τη σύλληψη του υπαρχηγού μιας εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνεται με πολύ αίμα, βαριά εγκλήματα και πολύ τρόμο».

«Διορθώνουμε, συνεχίζει το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας: «Δεν μένουμε έκπληκτοι. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς πολιτική χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σε κάθε πεδίο, από την διαχείριση της δημόσιας τάξης μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας». Δηλαδή, αναφέρει, «στο βωμό μιας βραχύβιας και απατηλής «ιδεολογικής ηγεμονίας», η κυβέρνηση θυσιάζει κάτι πολύ σοβαρό: την εμπιστοσύνη των πολιτών, που φανερά πλέον βρίσκονται ένα βήμα πριν την καθολική αμφισβήτηση των κυβερνητικών πολιτικών».

Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ 25 θεωρεί ότι για την κυβέρνηση «το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο. Και σίγουρα θα υπερβαίνει τον Φαρ-Ουέστ κουμπαρά του κυρίου Χρυσοχοϊδη».