Log in

Tσίπρας σε Μητσοτάκη: Αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ανεύθυνους και έναν υπεύθυνο

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει αυτή τη στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

 
Απαντώντας στον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «αντί να ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει τις ευθύνες του, απέδειξε για ακόμα μια φορά πως στην Ελλάδα υπάρχουν 11 εκατομμύρια υπεύθυνοι και ένας ανεύθυνος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης!».

Χαρακτήρισε ψεύδη τους ισχυρισμούς για μη ύπαρξη προτάσεων αναφορικά με τον τουρισμό καθώς «η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να εφαρμόζονται έννοια υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως γίνεται σήμερα και στην Ελλάδα. Τότε όμως ο πρωθυπουργός δήλωνε πως αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει! Σήμερα αλήθεια, πως έγινε;». 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ακόμα και αυτή την ώρα το σθένος να παραδεχθεί ότι παραδέχθηκε ο υπουργός του, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ότι, δηλαδή, το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας το καλοκαίρι χωρίς όρους οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων.

«Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα ούτε αντιλαμβάνεται την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα είπε μεταξύ άλλων:

- Αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ευθύνες ατομικές. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης.  Ο πρωθυπουργός όφειλε να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό και να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί

- Μην μιλάτε για ύβρη όταν εσείς στο 1ο μέρος της πανδημίας συνέχεια κάνατε συγκρίσεις νεκρών για να πείτε πόσο καλά πάμε στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ύβρις;


- Η ουσία είναι ότι υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός από την πλευρά σας  
- Εσείς δεν ήσασταν εδώ που λέγατε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό. Δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και καλούσατε τουρίστες; Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας.


- Δεν λέγατε ευτυχώς που είμαι εγώ γιατί αν ήταν ο Τσίπρας θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς;  

- Ο Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας "πέσαμε έξω".


- Είστε πρωθυπουγός μιας χώρας που μετρά κάθε μέρα πάνω από 40 νεκρούς. Λέτε ότι δεν είχατε καμία ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού.

 - Μακάρι κ. Μητσοτάκη να είχα κι εγώ μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Όταν η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εσείς λέγατε γερά Γερούν & ζητούσατε εκλογές.

- Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως πράξη γενναιότητας και ευθύνης απέναντι στον ελλ. λαό. Βρείτε έναν τρόπο να το πείτε. Σας είπαμε, αναγνωρίστε την ολιγωρία και ζητήστε την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων.  

- Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό τον δρόμο, συναισθανόμενοι την ευθύνη. Δεν κάνουμε τυμβωρυχία με τους νεκρούς όπως κάνατε εσείς στο Μάτι και με τους νεκρούς της γρίπης.  

- Σας ζητήσαμε να συγκαλέσετε Συμβόύλιο Πολιτικών Αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε. Ξέρουμε καλύτερα από εσάς την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Το ζητήσαμε για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, δεν θέλουμε συγκυβέρνηση.  

- Σας ζητήσαμε να συγκαλέσετε συμβ. πολιτικών αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε. Ξέρουμε καλύτερα από εσάς την κατάσταση της ελλ. κοινωνίας. Το ζητήσαμε για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, δεν θέλουμε συγκυβέρνηση.  

- Έστω και τώρα να συμφωνήσουμε σε έναν υπ.Υγείας κοινής αποδοχής, π δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο εν μέσω πανδημίας. Δεν σας είπαμε να βάλετε δικό μας υπουργό, υπάρχουν επιστήμονες κοινής αποδοχής  

- Εγώ θα σας πρότεινα την καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Που ήταν παρούσα σε όλη την κρίση.  Θέλετε κάποιον άλλο; Ας βρούμε κάποιον άλλο, υπάρουν επιστήμονες. Αλλά αφήστε αυτή την ανοησία ότι εσείς είστε με την επιστήμη κι εμείς δεν είμαστε.  

- Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε θα τελειώναν κάποια στιγμή, άρα γιατί να τις αυξήσουμε. Άρα, μήπως να κλείσουμε κι αυτές που έχουμε;  


- Αυξήσατε τις ΜΕΘ αλλά όχι στα νούμερα που λέτε. Προσθέτετε σε αυτές που σας αφήσαμε, κρεβάτια από τον ιδ. τομέα, στρατιωτικά νοσοκομεία κ.α. Η πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας ήταν περίπου 200 κρεβάτια.  

- Έχετε δίκιο, να μην δούμε μακάβριες συγκρίσεις για θανάτους. Να δούμε πόσο αύξησαν τις ΜΕΘ χώρες όπως η Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία σε σύγκριση με την Ελλάδα.  

 - Δεν προχωράτε ούτε σε μια μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατί είναι θέμα βασικής αντίληψής σας. Θέλετε συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού, δηλαδή τη δυνατότητα που δίνετε στους ιδιώτες να έρχονται να κερδίζουν από τις υποδομές του ΕΣΥ.

- Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, για το άνοιγμα των σχολείων; Νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για αύξηση μαθητών στις τάξεις εν μέσω πανδημίας.  

- Σας ρωτάω κ. Μητσοτάκη, θα προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό σχέδιο γιατρών και νοσηλευτών; Εμείς κυβερνήσαμε σε συνθήκες μνημονίων & οικ. ασφυξίας, εσείς όχι. Ας συγκρίνουμε τι κάναμε & τι κάνατε.  

- Λέτε ότι φταίνε οι νέοι και η διασκεδαση τους. Ναι, αλλά καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται στο μετρό, στα λεωφορεία σαν τις σαρδέλες.  

- Συνεχίσατε την πολιτική που ήταν το πρόγραμμά σας. Αφήσατε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην τύχη τους, αφήσατε τους εργαζόμενους στην τύχη τους. Χάθηκαν περίπου 4 δισ. από το διαθέσιμο εισόδημα.  

- Είπατε ότι υπάρχει ένα μέρος των πολιτών που εξαρτώνται από τον μισθό τους. Ναι, είναι η πλειοψηφία, αυτοί και όσοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Δεν έχουν όλοι οφσόρ. Είναι η μεσαία τάξη, που την κάνατε σημαία.

- Μας κουνάτε το δάχτυλο για την παταγώδη αποτυχία της Cisco. Καμία άλλη χώρα και κανένα άλλο υπ. Παιδείας δεν έχει δώσει το 100% της τηλεκπαίδευσης σε έναν πάροχο. Σας είπαμε να φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή. Περιμένουμε.  

 

Α.Μ.