Log in

Αποπροσανατολισμός μέσω Πολυτεχνείου

Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει η κυβέρνηση ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου σε μια λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», καθώς ο πρωθυπουργός διαμήνυσε με ξεκάθαρο τρόπο ιδίως προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία λόγω της πανδημίας και της καραντίνας.

«Δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στον δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση» τόνισε στη πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Εδώ τίθεται και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι στο όνομα των μέτρων προστασίας που πρέπει να πάρουμε όλοι μας, δεν θα λειτουργούν οι θεσμοί, θα υπάρχει ένα καθεστώς επιτήρησης της καθημερινότητας των ανθρώπων, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να εκφράσουν οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις, οι φορείς, με τρόπο που σέβεται τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, τις επιδημιολογικές συνθήκες, αλλά με έναν συμβολικό τρόπο, να εκφράσουν τα πολιτικά τους μηνύματα» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματα πιο κοντά στη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού είπε «ο εορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος πρέπει σεμνά και μετρημένα, με τη λογική ότι είμαστε μία χώρα σε καραντίνα, με περιορισμούς, που προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία» και πρόθεσε «δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί για πράγματα απλά και αυτονόητα, επιλέγετε να στήνετε έναν καυγά απίστευτο. ‘Η μάλλον καταλαβαίνω. Ψάχνετε κάθε φορά να κάνετε έναν αποπροσανατολισμό, έναν αντιπερισπασμό από τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, για τα οποία δεν δώσατε καμία απάντηση».

«Το πρόβλημά σας είναι το περιεχόμενο του γιορτασμού, που φέτος τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματά του δένονται και με τα αιτήματα και την πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους" τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτης Κουτσούμπας και επισήμανε "Αφήστε τις οδηγίες και το κούνημα του δαχτύλου προς το ΚΚΕ για το ποιος τηρεί ή δεν τηρεί το νόμο. Με “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, με διάφορες υπουργικές αποφάσεις έρχεστε και υλοποιείτε και όχι σε ορισμένες περιπτώσεις με πραγματικούς νόμους. Δεν είναι καν ούτε αυτό το πνεύμα ούτε το γράμμα του νόμου και το ξέρετε πάρα πολύ καλά».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε «Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Εάν μας επιτρέπετε, με όλες τις αποστάσεις, σε ολιγομελή ομάδα, να καταθέσουμε στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, τότε εμείς απαιτούμε το δικαίωμά μας, το πολιτικό και το συνταγματικό, να κάνουμε την πορεία. Θα είμαστε εκεί -σας προειδοποιώ και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε- οι Βουλευτές του ΜέΡΑ25 του Νομού Αττικής, με τον συντονιστή του κόμματος και εκπρόσωπο της νεολαίας. Θα είμαστε με τις μάσκες μας, με τις αποστάσεις μας, θα ζητήσουμε από τα υπόλοιπα μέλη μας να μην έρθουν για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός».

Και υπογράμμισε «σας προκαλώ, κύριε Μητσοτάκη, να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει, όπως μας χτύπησε στο Εφετείο. Το πρόβλημά σας είναι ότι το ακροδεξιό DNA δεν μπορείτε να το αποποιηθείτε. Σας κάθεται εδώ, όπως η γιορτή της ανακήρυξης από το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση, γι’ αυτό χτυπήσατε εκείνη την ημέρα στο Εφετείο».

«Αντιπαρέρχομαι όλες αυτές τις σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης για τη 17η Νοέμβρη. Πολίτες όλων των παρατάξεων συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο, απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο για να το θυμούνται όπως τους βολεύει" απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε σε προκλητικό ύφος "Άντε να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα. Σας τα είπα και για την Εθνική Αντίσταση τις προάλλες. Θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο».

Και ξεκαθάρισε τη σταση της κυβέρνησης λέγοντας σε υψηλούς τόνους «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Δεν εξαιρούνται οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης. Ότι ισχύει για όλους ισχύει και για το ΚΚΕ».

Α.Μ.