Log in

Βαρουφάκης: Καταπέλτης για την Tράπεζα Πειραιώς και τον Χρήστο Μεγάλου

Με σκληρή γλώσσα μίλησε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Τράπεζας Πειραιώς και τη επανακρατικοποίησή της, τονίζοντας ότι "είτε κρατικοποιείται μια τράπεζα στη χρεοδουλοπαροικία «Η Ελλάς», είτε ιδιωτικοποιείται, είτε επανακρατικοποιείται, χρειάζεται δημόσιο χρήμα για να στηρίζει τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να στηριχτούν. Και δεν μπορώ να στηριχτούν, γιατί είμαστε σε χρεοδουλοπαροικία, γιατί αυτή η ανάδραση μεταξύ ύφεσης-χρέους, ύφεσης-χρέους, τις καθηλώνει στη συνεχή αφερεγγυότητα".

Αναλυτικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σχετικά με αυτό το μείζον θέμα για το Τραπεζικό σύστημα εν γένει, αλλά και τη πορεία του χρέους και των χαμηλών επιτοκίων είπε:

"Κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσφατα είχατε μία σύσκεψη,απ’ ό,τι διαβάζουμε στις εφημερίδες που σας στηρίζουν,για το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Εγώ κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση τη Δευτέρα το πρωί, ελπίζοντας ότι μπορεί να την απαντούσατε αύριο. Δεν θα απαντήσετε ούτε αυτή. Δεν πειράζει! Είναι μια ερώτηση για το θέμα της επανακρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Εγώ δεν πρόκειται να σας κατηγορήσω για το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων, αναγκάζεστε να χαρίσετε 2 δισεκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς, γιατί αυτό είναι γραμμένο και εξασφαλισμένο από τον Οκτώβριο του 2015, από το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, εσείς βγήκατε και είπατε -και διαβάζω τα δικά σας λόγια, κύριε Πρωθυπουργέ ή τουλάχιστον, του Κυβερνητικού σας Εκπροσώπου- ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προασπίσει το βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, το καταλαβαίνετε αυτό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Για να μη χάσει το Δημόσιο από αυτή την επανακρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, θα πρέπει τον επόμενο χρόνο -γιατί δηλώσατε ότι σε έναν χρόνο θα την έχετε ξαναπουλήσει-οι μετοχές να ανέβουν 1.000%. Πιστεύετε εσείς ότι θα γίνει αυτό; Πιστεύετε, δηλαδή, ότι οι μετοχές της Τράπεζα Πειραιώς και των ελληνικών συστημικών τραπεζών, παρά τον τεράστιο όγκο των νέων κόκκινων δανείων της τεράστιας ύφεσης, που, παρεμπιπτόντως, αυτό εννοούσα και σας μιλούσα για τουλάχιστον 10% ύφεση και εσείς κοροϊδεύατε και πάλι -τον εαυτό σας κοροϊδεύατε, σε τελική ανάλυση-παρόλα αυτά, τον επόμενο χρόνο θα ανέβουν πάνω από 1.000%.Ωραία! Εδώ είμαστε, εδώ είστε.

Το δεύτερο σημείο που είχα στην ερώτηση που έθεσα για αύριο, αλλά δεν θα την απαντήσετε, είναι το εξής. Είπα: Συνειδητοποιείτε ότι η τεράστια αύξηση της προσφοράς τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα βγάλει στο σφυρί άλλα 13 δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, που θα τα ρίξει στη δευτερογενή αγορά του «ΗΡΑΚΛΗ», αυτό που θα κάνει είναι να ρίξει και άλλο τις τιμές και θα καταστήσει πλέον σίγουρο ότι θα πάρετε άλλα 12 δισεκατομμύρια από την τρόικα, για να τα δώσετε στα αρπακτικά ταμεία; Και τι θα κάνετε για αυτό;

Αυτό σας ρωτώ από τον Μάρτιο και πριν από τον Μάρτιο, τότε που ψηφιζόταν ο «ΗΡΑΚΛΗΣ». Δεν μου απαντήσατε ποτέ ούτε τώρα θα μου απαντήσετε. Θα δώσετε εντολή στον κ. Σταϊκούρα να παγώσει τη δημόσια εγγύηση των 12 δισεκατομμυρίων; Απλή είναι η ερώτηση. Μπορείτε να πείτε «ναι», μπορείτε να πείτε «όχι». Ήξεις-αφίξεις είναι αυτό που θα πείτε, αλλά νομίζω ότι σας αφήνει έκθετο.

Κύριε Μητσοτάκη, έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί η πανδημία τι κάνει; Επιταχύνει και ενισχύει αυτή τη σκοτοδίνη, αυτή την αλληλεπίδραση, αυτή την ανάδραση μεταξύ των χρεοκοπιών, από τη μια μεριά, των κόκκινων δανείων και βεβαίως, της συνεχούς πτώσης των τραπεζικών κεφαλαίων.

Θυμάστε το 2012-2013 η δική σας κυβέρνηση τι έκανε; Κρατικοποίησε την Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες. Ένα τεράστιο ποσό, ένας όγκος 40,6 δισεκατομμυρίων πήγαν από το ελληνικό δημόσιο -το οποίο τα δανείστηκε, βέβαια, δεν είχε να τα δώσει- στις τράπεζες.

Μετά τον Οκτώβριο του 2015, με το τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα, ιδιωτικοποιήθηκαν ξανά, πάλι με δημόσιο χρήμα. Διότι αυτό που κάνετε τώρα, που θα τους χαρίσετε 2 δισεκατομμύρια, είναι γραμμένο εκεί, συν τα 5,4 δισεκατομμύρια που είχατε πάρει εσείς, του ΣΥΡΙΖΑ, από τον κ. Ρέγκλινγκ για να τα δώσετε. Δηλαδή, είτε κρατικοποιείται μια τράπεζα στη χρεοδουλοπαροικία «Η Ελλάς», είτε ιδιωτικοποιείται, είτε επανακρατικοποιείται, χρειάζεται δημόσιο χρήμα για να στηρίζει τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να στηριχτούν. Και δεν μπορώ να στηριχτούν, γιατί είμαστε σε χρεοδουλοπαροικία, γιατί αυτή η ανάδραση μεταξύ ύφεσης-χρέους, ύφεσης-χρέους, τις καθηλώνει στη συνεχή αφερεγγυότητα.

Σας λέω το εξής. Τώρα μετην πανδημία-ξεκάθαρα τώρα το παραδέχεστε και εσείς-που βλέπω ότι θα είναι η ύφεση μεγαλύτερη από το 10%, πόσα νέα κόκκινα δάνεια θα δημιουργηθούν, κύριε Πρωθυπουργέ; Πείτε μας ένα νούμερο. Εγώ σας λέω ότι θα είναι κατ’ ελάχιστο 15 δισεκατομμύρια. Εσείς τι νομίζετε; Αυτό δεν καταστρέφει τον «ΗΡΑΚΛΗ»; Αυτό δεν οδηγεί στην ενεργοποίηση της δημόσιας εγγύησης των 12 δισεκατομμυρίων;

Μεάλλα λόγια, ο μόνος τρόπος η Πειραιώς να ανεβάσει την αξία της ξέρετε ποιος είναι; Να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, όπωςθα λέγαμε, να ξεπουλήσει αυτά τα κόκκινα δάνεια, να τα ρίξει στην αγορά του «ΗΡΑΚΛΗ» και ως διά μαγείας να ανέβει η μετοχή σε τέτοιο βαθμό που οι μετοχέςπου τώρα αγοράζετε δέκα φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή τους αξία να φτάσουν να σε ένα σημείο ώστε να μην χάσει πολλά το Δημόσιο.

Ναι, τότε,όμως, θα χάσετε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί για να έχει πετύχει αυτή η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και πώλησης των κόκκινων δανείων της Πειραιώς,θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί. Επειδή αυτοί οι πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να αποδώσουν αυτά που λέει το συμβόλαιο του Ηρακλή μέσα, θα πρέπει να δώσετε 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, είτε πετύχει η επανα-ιδιωτικοποίηση της επανα-κρατικοποιημένης Πειραιώς, είτε αποτύχει, το δημόσιο θα είναι χαμένο.

Γι’ αυτό μην μας λέτε ότι δεσμεύεστε να προασπίσετε το βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι αδύνατον μέσα σε μια μνημονιακή διαδικασία, η οποία έχει ενισχυθεί και έχει επεκταθεί από την πανδημία που είναι τελικά όσο μεγάλη λέγαμε εμείς ότι θα είναι και δεν είχε καμία σχέση με τα ανόητα νούμερα που δίνατε του 3%, του 4%, του 5%, του 7% και πήγατε και στο 8% κάποια στιγμή.

Αλήθεια, πότε θα ζητήσετε συγγνώμη για αυτό; Εδώ είμαστε.Κύριε Μητσοτάκη,πότε θα ζήτησε συγνώμη; Εδώ σας έλεγα ότι θα είναι 10% τουλάχιστον και εσείς κοροϊδεύατε.

Κοροϊδεύετε και τώρα; Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε, τον εαυτό σας κοροϊδεύετε!Ένα «συγνώμη» μπορεί να είναι ένα reboot για εσάς.Αυτό που κάνετε και το υφάκι με το οποίο απαντάτε αυτήν τη στιγμή και οι φωνασκίες των ακολούθων σας, απλά σας υπονομεύουν την εικόνα σας ακόμα περισσότερο.

Πότε θα παραδεχτείτε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον απολύτως μη βιώσιμο; Εσείς δεν βγήκατε και είπατε χθες, ο κ. Σκυλακάκης, ο κ. Σταϊκούρας -εγώ δεν βλέπω τηλεόραση ευτυχώς-και παραδεχθήκατε ότι έχει ξεπεράσει τα 200% το χρέος;Είναι ακόμα βιώσιμο;Και μην αρχίσετε να μου λέτε για τα χαμηλά επιτόκια.Τα χαμηλά επιτόκια είναι μέρος του προβλήματος.Δεν είναι μέρος της λύσης.Γιατί;Τι υποδηλώνουν τα χαμηλά επιτόκια;

Το μόνο που αποδεικνύουν τα χαμηλά επιτόκια είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα παίρνει τηλέφωνο τους χρηματιστές και τους λέει: «Μην ανησυχείτε για αυτά τα ελληνικά ομόλογα, ξέρουμε ότι είναι πτωχευμένα, βεβαίως, αλλά τα καλύπτουμε εμείς». Με άλλα λόγια είστε ακόμα πιο χρεοδουλοπάροικος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απ’ ό,τι ήταν ο κ. Τσίπρας πριν από εσάς, ο κ. Σαμαράς πριν από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου πριν από τον κ. Σαμαρά".

Α.Μ.