Log in

Κατόρθωμα Μητσοτάκη! Πρώτη φορά ΟΛΗ η Αριστερά!

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, κάτω από ένα κείμενο μπαίνουν οι υπογραφές όλων των επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς. Κι αυτή την επιτυχία θα πρέπει να την αποδώσουμε, ομολογουμένως, στο σύνολό της στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό του Μιχάλη Χυροσοχοΐδη!

Γράφει ο: 

Εδώ και μέρες, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ελέγχει, κυκλοφορούσε ένα κείμενο καταδίκης του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης, για την απαγόρευση των εκδηλώσεων σχετικά με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δεκάδες φορείς και εκατοντάδες προσωπικότητες υπέγραψαν το κείμενο, ενώ χθες, Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι συμφώνησαν και μάλιστα δήλωσαν ότι το κείμενο υπογράφουν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων τους.

Ο κ. Κουτσούμπας επικοινώνησε επίσης και με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, η οποία, ωστόσο, αρνήθηκε να υπογράψει η ίδια και οι βουλευτές του κόμματός της, ισχυριζόμενη ότι με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Παρά την άρνηση του ΚΙΝ.ΑΛ., για πρώτη φορά τουλάχιστον την τελευταία 10ετία, όλα τα κόμματα του αριστερού τόξου συμφώνησαν και συνυπογράφουν ένα κείμενο, εναντίον της πρωτοφανούς για τα μεταπολιτευτικά χρονικά απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη «συνάθροιση πέραν των τεσσάρων ατόμων», θυμίζοντας εποχές χούντας.

Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται, ενώ το κείμενο με όσες υπογραφές έχουν συλλεχθεί, θα επιδοθεί από αντιπροσωπεία των φορέων και των κομμάτων, σήμερα Δευτέρα, το πρωί, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μαζί με τους κ.κ. Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη, μεταξύ άλλων υπογράφουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί και άλλοι.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη.
Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.
Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.
Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».