Log in

Πολιτική θύελλα για τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ - Σε vertigo το Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν 5 μέρες στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο έκλεισε την δευτερολογία του θυμίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ανέκδοτο με τις «τρεις επιστολές», προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό του πρωθυπουργού.

Γράφει ο: 

Είχε πει λοιπόν με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Υπάρχει ένα ανέκδοτο κ. Μητσοτάκη που λέει όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει βρίσκει στο γραφείο του τρεις επιστολές η πρώτη γράφει «φταίει ο προηγούμενος», η δεύτερη γράφει «φταίνε οι υπουργοί σου …» και η τρίτη γράφει «ετοίμασε τις δικές σου…» (σ.σ. επιστολές για τον επόμενο)» είπε και πρόσθεσε «Εσείς κ. Μητσοτάκη είστε ακόμα στην πρώτη επιστολή που για όλα φταίνε «οι προηγούμενοι».

Σύντομα θα πάτε στην δεύτερη «φταίνε οι υπουργοί …» αλλά δεν θα αργήσετε να φτάσατε και στην τρίτη»!

Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» για τα...»διπλά γραφεία» στην καταγραφή των κρουσμάτων επιβεβαίωσαν το «ανέκδοτο» του Αλ. Τσίπρα, καθώς φαίνεται ότι από την πρώτη φάση-»επιστολή» σύμφωνα με την οποία «φταίνε οι προηγούμενοι», ο πρωθυπουργός έχει περάσει ήδη στη δεύτερη φάση-»επιστολη», δηλαδη «φταίνε οι υπουργοί»! Και αυτό γιατί όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι όσα αποκαλύπτουν οι δύο εφημερίδες ταυτόχρονα και σχεδόν ταυτόσημα έχουν κοινή πηγή τα υπόγεια του Μαξίμου σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργικού γραφείου να...δικαιολογήσει το φιάσκο της Βόρειας Ελλάδας και ιδίως της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω το Μέγαρο Μαξίμου προμηνύουν πολιτική θύελλα την ώρα που οι νεκροί από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τους 2.000. Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα θύματα κορονοϊού έφθασαν τα 596 και συνολικά τα 2.223, ενώ την 1 Νοεμβρίου ήταν 1.678 και την 1η Οκτωβρίου 393!

 Κατά την προσφιλή του τακτική ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά έριξε τις ευθύνες αλλού Ερωτηθείς κατα την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς τι πήγε στραβά και ξέφυγε η κατάσταση και εάν ήταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει η πόλη την εβδομάδα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη απαντήσει στη Βουλή, αλλά θα απαντήσω και εδώ. Πήραμε τις δραστικές αποφάσεις να πάμε στο δεύτερο λοκνταουν όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ταχύτατη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Ίσως, όντως, να έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη

«Οι καταγγελίες των εφημερίδων «Βήμα» και «Δημοκρατία» οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτει ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία» και υπογραμμίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη» και καταλήγει «τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ Μητσοτάκη».

Μετά τον ΕΟΔΥ, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων του κορονοϊού, σε δήλωση προχώρησε και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με την οποία διαψεύδει κι αυτός τα όσα αναφέρονται στον Τύπο και μιλά για fake news.

Αναλυτικά η δήλωση Πέτσα για τον ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων.

Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες.

Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε λέγοντας: «Ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος. Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί 8 μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα».

Και πρόσθεσε «Ωστόσο σήμερα έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες, όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συναθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε».

«Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος» τονίζει και επισημαίνει «Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο...

«Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής και επισημαίνει «Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα!».

«Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν» υπογραμμίζει

ΜέΡΑ 25: Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

Κατά τον εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη «Τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα οι κυριακάτικες εφημερίδες «Βήμα» και «Δημοκρατία» είναι εξαιρετικά σοβαρά και η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις», καθώς τονίζει « Είναι δυνατόν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να λάμβανε πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ; Είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ; Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας εξυμνούσε την Τετάρτη αίφνης τον ΕΟΔΥ;»

«Είναι αδιανόητα τα όσα αποκαλύπτονται και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης συλλογικά, τεράστιες. Πρέπει άμεσα να υπάρξει δημόσια πρόσβαση και διαφάνεια σε όλα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και να δημοσιεύονται όλα τα πρακτικά τόσο των υπηρεσιακών επιτροπών, όσο και των επιστημονικών» σημειώνει και καταλήγει στη δήλωσή του «Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και τους επίσημους οργανισμούς υγείας της χώρας, εν μέσω κιόλας 2ου κύματος πανδημίας».  

Ελ. Λύση: Εγκληματικά λάθη

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του τύπου για τον ρόλο του ΕΟΔΥ , επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που κατήγγειλε τα εγκληματικά λάθη στην διαχείριση της πανδημίας και τους λάθος αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται στην καταγραφή των κρουσμάτων» σχολιάζει η Ελληνική Λύση και δηλώνει «Η συνέχεια θα δοθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο και φυσικά στην Ελληνική δικαιοσύνη».