Log in

Αλ. Τσίπρας: Αυξήσεις, χαράτσια και διαπλοκή

"Bάζετε στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, αυτή την κοινωνική συμμαχία που τόσο έντονα επιχειρήσατε να συγκροτήσετε προεκλογικά, τη μικρή ιδιοκτησία..." τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για το χωροταξικό νομοσχέδιο, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη  κυβέρνηση για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και τις ΑΠΕ και εν γένει στον τομέα της ενέργειας.

Γράφει ο: 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα είπε: 

"Είδαμε αυξήσεις αντί για σταθερές τιμές ρεύματος.
Είδαμε ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, υπερκέρδη προμηθευτών εν μέσω πανδημίας.
Είδαμε επιπλέον αυξανόμενο κύμα αποκοπών ρευματοδότησης -γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία- σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας.
Είδαμε έλλειμμα αντί για πλεόνασμα στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ. Είδαμε απώλεια αντί για διατήρηση δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Είδαμε αντί να πηγαίνουμε προς την κλιματική μετάβαση, ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό φυσικό αέριο αντί από ανανεώσιμες πηγές. Είδαμε βίαιη, αλλά άδικη στο τέλος και αναποτελεσματική διαδικασία χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης.
Είδαμε επενδύσεις από λίγους για λίγους αντί για ενίσχυση του πλουραλισμού στην παραγωγή με την υποβάθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων, που ήταν ένα σημαντικό βήμα που κάναμε ως κυβέρνηση αφού με νομοθετικές αλλαγές εις βάρος των κοινοτήτων πάγωσε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που είχαμε δρομολογήσει".

"Με δυο λόγια, θέλω να σας πω ότι σε δεκαέξι-δεκαεπτά μήνες της θητείας σας στο υπουργείο έχετε καταφέρει σε πολύ λίγο χρόνο να επιφέρετε πολλά και σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα" επισημαίνοντας "Η πρώτη σας πράξη ήταν να αυξήσετε τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Την παρουσιάσατε ως δήθεν μοναδική λύση για τη σωτηρία της ΔΕΗ. Έτσι, όμως, ξέραμε και εμείς να σώσουμε τη ΔΕΗ, ρίχνοντας το οικονομικό βάρος στις πλάτες των νοικοκυριών και στις πλάτες των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Αυξήσατε το κόστος ηλεκτρισμού για τους πελάτες της ΔΕΗ κατά περίπου 20% και επιβαρύνατε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρηματίες, με 500 εκατομμύρια επιπλέον ανά έτος".

Και συνέχισε "Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώθησε τους συνεπείς πελάτες σε φυγή προς τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και διατήρησε υψηλά τα κέρδη των ανταγωνιστών, αφού η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Αποτέλεσμα των επιλογών σας αυτών, η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η λειτουργία ενός καρτέλ στην εμπορία ενέργειας, που δεν επιτρέπει τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών. Η στρέβλωση του ανταγωνισμού εν μέσω πανδημίας έδωσε τιμές λιανικής έως και τέσσερις φορές επάνω από τη χονδρική".

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα "Τελικά, αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να πληρώνουν, βάσει των στοιχείων της EUROSTAT, επίσημα στοιχεία της για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ακριβότερο ρεύμα κατά 8,38% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, περνώντας προφανώς αρκετές χώρες στη σχετική κατάταξη".

Και κατέληξε "Τα οικονομικά αποτελέσματα του εννιάμηνου, βέβαια, που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι μπορεί -και πρέπει- να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις του τιμολογίου της και όχι σε νέες αυξήσεις για τις οποίες ερωτηθήκατε και άκουσα ότι δεν τις αποκλείσατε σε συνέντευξή σας χθες, νομίζω. Μειώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν και αντίστοιχες μειώσεις και στα τιμολόγια των υπόλοιπων εναλλακτικών παρόχων προς όφελος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά η ΔΕΗ. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό μάλλον είναι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει".

"Χαράτσι" στις ΑΠΕ

Όσον αφορά τις ΑΠΕ και το νέο τέλος 6%, ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, τόνισε "Από πότε, κύριε Χατζηδάκη, τα χαράτσια τα μετονομάσατε σε στήριξη; Αυτό είναι χαράτσι, δεν είναι στήριξη" και επισήμανε "Αυτό το φιλοεπενδυτικό ενδιαφέρον σας πού πήγε τώρα; Το χαράτσι που βάζετε πλήττει οριζόντια όλο τον κλάδο και κυρίως πλήττει τους μικροεπενδυτές. Πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας που επέλεξαν να επενδύσουν τους κόπους μιας ζωής σε ένα μικρό φωτοβολταϊκό, που πήραν ένα δάνειο από την τράπεζα για να φτιάξουν αυτό το φωτοβολταϊκό και που έχουν ολόκληρο επενδυτικό πλάνο με χρονοδιαγράμματα και αποπληρωμές με αυτήν την τροπολογία που φέρνετε σήμερα βρίσκονται στον αέρα. Πενήντα χιλιάδες! Ούτε ένας ούτε δύο. Ξαφνικά τους λέτε εσείς, οι υποτιθέμενοι φίλοι των επενδύσεων, χαράτσι 6% με το έτσι θέλω"

"Με λίγα λόγια, βάλετε εναντίον των πολιτών μέσα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, βάλετε εναντίον των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ, για να σώσετε εσείς το δικό σας success story, για να καλύψετε τα δικά σας εγκληματικά λάθη στη ΔΕΗ. Κρεμάτε συνειδητά τους μικροπαραγωγούς και τους καταναλωτές και προσπαθείτε τώρα –τάχα- να ρίξετε την ευθύνη στον κορονοϊό".

"Είχατε πει ότι όλοι πληρώνουν για το κορΟνοϊό και πρέπει να πληρώσουν και οι παραγωγοί ΑΠΕ. Για κακή σας τύχη, όμως, είχε ήδη ανακοινωθεί, όταν το είπατε αυτό, ότι η αναδρομική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Ιανουαρίου 2019 έχει οδηγήσει σε μείωση των εσόδων κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ πριν έρθει ο κορονοϊός, από το 2019" πρόσθεσε και κατέληξε "η μόνη επιχειρηματικότητα τελικά που ενδιαφέρει και εσάς και τη Νέα Δημοκρατία είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, είναι η επιχειρηματικότητα της διαπλοκής, της μίζας και της δοσοληψίας. Όχι η υγιής επιχειρηματικότητα".