Log in

Πόλεμος Μαρινάκη-Κυριακού και στη μέση ο Πέτσας

Με ένα αιχμηρό άρθρο υπό τον τίτλο "Τηλεοπτικές άδειες…δύο ταχυτήτων" με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και θέματα τηλεοπτικών αδειών, το λεγόμενο και “νόμο Πέτσα”, η ιστοσελίδα in.gr του Ομίλου Μαρινάκη αφήνει αιχμές κατα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ την ίδια ώρα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκφράζουν την στήριξη τους στον αγώνα της  ΕΣΗΕΑ και των εργαζομενων στα ΜΜΕ.

Γράφει ο: 

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα ρίχνει “προειδοποιητικές βολές” κατά του Στέλιου Πέτσα και "φωτογραφίζει" τον ιδιοκτήτη του Antenna Θοδωρή Κυριακού κάνοντας λόγο για "ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας".

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο "νόμος Πέτσα" όχι απλώς "μεταβάλλει το ισχύον θεσμοθετημένο σύστημα, αυτό που προκάλεσε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις δικαστικές συγκρούσεις περί της νομιμότητας και της συνταγματικότητας των παραπάνω διαγωνιστικών διαδικασιών, αλλά πολλώ μάλλον το ανατρέπει σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε κατ’ ουσία το ακυρώνει, εισάγοντας ένα νέο και σίγουρα μη αναμενόμενο καθεστώς ως προς τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών".

Στο άρθρο τονίζεται ακόμα ότι αν και οι 6 άδειες ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου χορηγήθηκαν έναντι τιμήματος 35 εκ. η κάθε μία και ο νόμος προέβλεπε ότι δεν θα προκηρυχθούν ίδιας κατηγορίας άδειες πριν λήξη η ισχύς όσων ήδη χορηγήθηκαν, αυτά αποδείχτηκαν "κενό γράμμα" για το νόμοσχέδιο που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, αφού αναιρούνται εν μία νυκτί οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορήγηθηκαν οι 6 άδειες (Mega, Alpha, ΣΚΑΪ, Star, ANT1, OPEN) και τα “δικαιώματα και οι νόμιμες προσδοκίες που άντλησαν οι νόμιμοι κάτοχοί τους".

Κι αυτό γιατί πλέον "δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά γενικές άδειες και θεματικές άδειες μη ενημερωτικού περιεχομένου, αφού πλέον θα υπάρχει άδεια θεματικού περιεχομένου στην οποία θα εμπεριέχεται πλέον "κατά περίπτωση ενημερωτικό πρόγραμμα".

Το άρθρο καταγγέλλει ότι "ουδεμία ειδικότερη αιτιολογία δίνεται προς τον σκοπό της μεταβολής αυτής. Είναι δε εύλογο, ότι εάν οι (έξι) 6 αδειοδοτημένοι πάροχοι μπορούσαν να προβλέψουν την επικείμενη αυτή τροποποίηση, μάλλον δεν θα έπαιρναν μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργήθηκαν, καταβάλλοντας ένα τόσο υψηλό τίμημα. Επιπλέον, είναι ομοίως πρόδηλο ότι η προκείμενη εκ των υστέρων και αναιτιολόγητη τροποποίηση των όρων σύμφωνα με τους οποίους οι έξι (6) νόμιμοι πάροχοι συμμετείχαν στις διαγωνιστικές αυτές διαδικασίες παραβιάζει καταφανώς τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς, στρεβλώνοντας τους όρους της αγοράς και δίνοντας αθέμιτο ανταγωνιστικό προβάδισμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία".

Μάλιστα αναρωτιέται με νόημα "θα υπάρξει επιστροφή στους έξι (6) αδειοδοτημένους παρόχους των πολύ σημαντικών ποσών που έχουν ήδη καταβάλει στο Δημόσιο και μείωση των προβλεπόμενων μελλοντικών καταβολών τους, ώστε να αντισταθμιστεί η σοβαρότατη νόθευση του ανταγωνισμού που προκαλεί η προτεινόμενη ρύθμιση;"

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι "μένει εμείς ως πολίτες να δούμε και να αξιολογήσουμε αυτές τις απρόβλεπτες και αναιτιολόγητες προτεινόμενες αλλαγές και τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, ιδίως δε το Ανώτατο εξ αυτών, ως αρμόδια προς τούτο, να κρίνουν την εφαρμογή των νέων διατάξεων, εάν και εφόσον πράγματι αυτές καταστούν νόμος του κράτους. Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας που διέπουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, εν προκειμένω τις μέχρι σήμερα διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες, δοκιμάζονται επικίνδυνα με την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας".

 
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατα ν. Πέτσα

Παράλληλα χθες πριν αποφασιστεί η συνέχιση της απεργίας για ένα 24ωρο ακόμη η ΕΣΗΕΑ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια συνάντηθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη στήριξης τους, τόνισαν: 

Αλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

Φ. Γεννηματά: Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι άλλο ένα δωράκι στα κανάλια μετά τη λίστα Πέτσα, για να ακούγεται μόνο η φωνή της Κυβέρνησης. Μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας. Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ζητά την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την έναρξη διαλόγου όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης.

Δ. Κουτσούμπας: Είμαστε γνώστες και αυτού του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου. Στηρίζουμε τον αγώνα σας, ξέρουμε ότι έρχεστε αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο της απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, γιατί ακριβώς τέτοια ζητήματα, μαζί με όλα αυτά που είπατε, προωθεί αυτό το “νομοσχέδιο Πέτσα”, το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης. Συμφωνούμε μαζί σας, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγοντας τον δρόμο της γιγάντωσης τηλεοπτικών ομίλων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνδέεται και με εντατικοποίηση της εργασίας και με αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων, που με σκληρούς αγώνες έχει κάνει ο κλάδος, με αλλαγή συμβάσεων, με μείωση των εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Κ. Βελόπουλος: Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά συμπεριφέρεται με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Θεωρούμε αδιανόητο στα όρια της αντιδημοκρατικής επιβολής να μη λαμβάνεται υπόψη ότι μιλάμε για εργαζόμενους ανθρώπους και ότι δεν μπορεί εν μία νυκτί αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν άνεργοι. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αισθάνεται την υποχρέωση να προτείνει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση να γίνει μία ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών, καναλαρχών, κυβέρνησης και κομμάτων αντιπολιτεύσεως ώστε να βρεθεί επιτέλους η χρήση τομή σε ένα μείζον θέμα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες: Το θέμα της ελεύθερης τηλεόρασης.

Γ. Βαρουφάκης: Ο κ. Πέτσας, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιχειρεί να κάνει όσα κάνει. Εμείς έχουμε ήδη κάνει πρόταση για 4% φορολόγηση της Google, που θα ενισχύσει τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους και θα επανέλθουμε με την πρόταση της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε από την Google να έρθει σε συμφωνία με τις εργοδοτικές και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβάλει φορολόγηση, την οποία θα αποδίδει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους. Αυτό πρέπει να γίνει και με τα ηλεκτρονικά Μέσα εντός της χώρας μας.