Log in

Μία… Ειρήνη, το νέο αγκάθι στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας

Ένα επεισόδιο που σημειώθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί το νέο «αγκάθι» στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Γράφει ο: 

Μέλη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη», που διενεργείται με απόφαση του ΟΗΕ και την οποία συντονίζουν η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, με στόχο τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, πραγματοποίησαν αυτοψία στο ρωσικό εμπορικό πλοίο «Άντλερ», που έπλεε νότια της Κρήτης. Η αποστολή των Ελλήνων στρατιωτικών έγινε από τη φρεγάτα «Ανδριάς», που συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

Το επεισόδιο φαίνεται πως δημιούργησε αρνητικές αντιδράσεις στη Μόσχα, αν και η πλοιοκτήτρια ρωσική εταιρία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «φιλική επίσκεψη», ενώ στο επίσημο tweeter της επιχείρηση «Ειρήνη» έχει αναρτηθεί φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται δύο στρατιωτικοί, που κρατούν τις σημαίες της Ελλάδας και της Ε.Ε. και δύο πολίτες (ο ένας με στολή του εμπορικού ναυτικού) που κρατούν τη σημαία της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανάρτηση, η φωτογραφία προέρχεται από την στιγμή της νηοψίας.

Σε μία παρόμοια περίπτωση, όταν γαλλική φρεγάτα επιχείρησε να ελέγξει τουρκικό εμπορικό πλοίο, τα πολεμικά της γείτονος που το συνόδευαν έστρεψαν τα οπλικά τους συστήματα εναντίον των Γάλλων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, ενώ το πόρισμα από την έρευνα που έκαναν στελέχη του ΝΑΤΟ για το περιστατικό ήταν απολύτως αντιφατικό.

Στην τελευταία περίπτωση, πάντως, όπως αποτυπώνεται και στα ρεπορτάζ των ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, στη Μόσχα υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο παράγοντες όπως ο στρατιωτικός αναλυτής Φραντς Κλινκέβιτς να ζητήσει «απάντηση στην προβοκάτσια του ΝΑΤΟ», θεωρώντας ότι η ενέργεια ήταν προσχεδιασμένη και σε αυτή συμμετείχαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, «από μία χώρα με παραδοσιακά φιλικές σχέσεις» με τη Ρωσία.

Δήλωση Ζαχάροβα
Αρχικά, η επίσημη ρωσική ηγεσία δεν σχολίασε το περιστατικό, ούτε τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Μετά από δύο 24ωρα (χρόνος εξαιρετικά… μακρύς για τη ρωσική διπλωματία) η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα σε γραπτή της δήλωση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία σε επαφή με τις αρχές της Ελλάδας ερευνά το περιστατικό με το πλοίο “Αντλερ” στην Ανατολική Μεσόγειο, που έγινε από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας (σ.μ. Ελλάδας), καθώς πολλά σημεία του παραμένουν για εμάς ακατανόητα».

Επισημαίνει μάλιστα ότι η Μόσχα ζήτησε από την Αθήνα να μάθει με βάση ποιους διεθνείς κανόνες και ποιες συγκεκριμένες πληροφορίες έγινε η νηοψία στο ρωσικό πλοίο κι εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες σε αυτές τις περιπτώσεις διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων σε ανοικτά θαλάσσια ύδατα».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» διενεργείται για την υλοποίηση της απόφασης του ΟΗΕ για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ενώ ανέφερε ότι η Μόσχα έχει απευθυνθεί πολλές φορές στην Ε.Ε., παρέχοντας στοιχεία για «παραβιάσεις» των διεθνών κανόνων ζητώντας την «απόλυτη συμμόρφωση» της επιχείρησης «Ειρήνη» με τους διεθνείς κανόνες. «Η αποστολή δεν πρέπει να προσανατολίζεται στην “τιμωρία” κάποιας από τις πλευρές στη Λιβύη ή να δημιουργεί πλεονέκτημα της μίας έναντι της άλλης», επεσήμανε η κα Ζαχάροβα.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ άφησε αιχμές για προηγούμενα περιστατικά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη», δηλώνοντας ότι «η διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων (σ.μ. του ΝΑΤΟ) είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει στην ειδική επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναλυτικές πληροφορίες και εξηγήσεις για τους λόγους της έρευνας, τις ενέργειες που έγιναν για τη συγκατάθεση του κράτους υπό τη σημαία του οποίου βρίσκεται το ελεγχόμενο πλοίο, καθώς και τα αποτελέσματα της επιθεώρησης».

«Η διαφορετική προσέγγιση, θα προσέδιδε αδιαφάνεια τις δραστηριότητες της “Ειρήνης”, και στην ευρύτερη ερμηνεία των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ε.Ε., προκειμένου να εκπληρώσουν τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζαχάροβα, καλώντας τις Βρυξέλλες «να ακολουθούν τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην τους αναδιαμορφώνουν σε “κανόνες” δικής τους εφεύρεσης».

Όπως προκύπτει από την επίσημη τοποθέτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ για το περιστατικό, η Μόσχα αποφεύγει να στοχοποιήσει την Αθήνα, επιχειρώντας να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι εκτός κάδρου κριτικής βρίσκεται το ΝΑΤΟ!

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, που παραδοσιακά προβάλλουν τις επίσημες απόψεις του Κρεμλίνου ασκούν έντονη κριτική στη διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη», τονίζοντας ότι η έδρα των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση βρίσκεται στη Ρώμη, με επικεφαλής τον Ιταλό αντιναύαρχο Φάμπιο Αγκοστίνι και υποδιοικητή τον Γάλλο αντιναύαρχο Ζαν Μισέλ Μαρτίν.

Τόσο οι ανακοινώσεις την πλοιοκτήτριας εταιρίας, όσο και οι επίσημες αναρτήσεις της διοίκησης της επιχείρησης αφήνουν την αίσθηση ότι η νηοψία από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ρωσικό εμπορικό πλοίο θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, καθώς όπως προκύπτει από όλες τις πηγές, στο συγκεκριμένο πλοίο, μετά από τον έλεγχο, δεν διαπιστώθηκε μεταφορά απαγορευμένου φορτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, μετά από επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, ο καπετάνιος έδωσε άδεια στους Έλληνες στρατιωτικούς να επιβιβαστούν στο «Άντλερ», ενώ τονίζεται ότι «οι στρατιωτικοί είχαν σωστή συμπεριφορά και τήρησαν το διεθνές δίκαιο». Όπως όλα δείχνουν, στο πλαίσιο της «φιλικής επίσκεψης» προέκυψε και η φωτογραφία με τους στρατιωτικούς και με μέλη του πληρώματος του ρωσικού πλοίου.