Log in

Όταν ο Μητσοτάκης έκανε πίσω

Ο τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή την αύξηση του προστίμου για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ και μέσα σε 2 ώρες το πήρε πίσω, καταχειροκροτούμενος και τις δύο φορές από τους βουλευτές της ΝΔ, ανέδειξε το πως τελικά αυτή η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις. Με δύο λέξεις: στο πόδι. Και το χειρότερο χωρίς πολύ σκέψη.

Γράφει ο: 

Γιατί τελικά τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λειτουργώντας σαν.."σύμβουλος" του πρωθυπουργού , φαίνεται να έβαλαν τον πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις, καθώς παράλληλα το επιτελείο του έβλεπε το τσουνάμι αντιδράσεων στα social media. 

"Κύριε Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση ότι ο βασικός τρόπος, η βασική έγνοια σας, η βασική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη, αλλά η καταστολή. Και το λέω αυτό, διότι εκεί που είστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί, πολύ αποφασιστικοί και αυστηροί είναι στα μέτρα και στην τήρησή τους" είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε "Ενδεχομένως αυτό να αδικεί τον κ. Κοντοζαμάνη και τον κ. Κικίλια, αλλά μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον Υπουργό Υγείας".

"Το λέω αυτό -συνέχισε- γιατί ανακοινώσατε ότι το ατομικό πρόστιμο για την παραβίαση μέτρων πηγαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ. Και αναρωτιέμαι τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση. Είναι δηλαδή θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Είναι μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ για τον μέσο πολίτη και τώρα που θα είναι αυστηρότερο, ακριβότερο, θα τα τηρεί; Δεν είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης σ’ εσάς, αλλά είναι θέμα ότι ήταν μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ. Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο, ο οποίος με τα μέτρα στήριξής σας παίρνει 534 ευρώ, για μια αστοχία στον χρόνο, για παράδειγμα, που μπορεί να βρεθεί να γυρνάει στις 21.20΄ στο σπίτι του, να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ, ενώ παίρνει 534 για να βγάλει τον μήνα; Κάντε το 534, μην το αφήνετε 500, για να μην έχετε και πάρε-δώσε, όσα παίρνει τόσα να δίνει. Είναι λογική αυτή;" 

 
"Δεν το καταλαβαίνω" είεπ αφοπλιστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε με δηκτικό τρόπο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό "Εντάξει, για εσάς ενδεχομένως η «ανεμελιά» της Πάρνηθας, τα 500 ευρώ αν τα πληρώνατε -που δεν θα τα πληρώσετε- μπορεί να μην έλεγε και κάτι -και για μένα, δεν το λέω για εσάς, για εμάς που είμαστε εδώ στη Βουλή- διότι έχουμε έναν μηνιαίο μισθό που μπορούμε να πληρώσουμε 500 ευρώ. Ξέρετε όμως, όπως κι εσείς διαπιστώσατε σε μια τοποθέτησή σας στην τηλεόραση, ότι η συντριπτική πλειοψηφία -κάνατε μια ανακάλυψη και μπράβο σας- των Ελλήνων είναι «εξαρτημένοι» από τον μισθό τους και είναι «εξαρτημένοι» κι από το επίδομα πολλοί, το επίδομα των 534. Δεν ισχύει ό,τι ισχύει για μας".
 
Πράγματι η πρόσκαιρη ευτυχώς απόφαση για αύξηση του προστίμου  σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πράγματα εις βάρος της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. "Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γενικευμένο το αίσθημα αδικίας" είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης . 

Και κατέληξε φέρνοντας τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση, όπως φάνηκε στην τραυματολογία του, παίρνοντας πίσω την απόφαση για την αύξηση του προστίμου στο όνομα δήθεν της αυναίνεσης: "Την ίδια στιγμή, όμως, που αυτός δεν μπορεί να πάει στο περίπτερο, αυτός ο οποίος δεν έχει πολύ μεγάλη έγνοια τα χρήματα μπορεί να πάει ή μπορεί να κάνει και διακοπές χριστουγεννιάτικες στο Ντουμπάι, σαν να μην τρέχει τίποτα, κι όταν γυρνάει να κάτσει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι, κι αν κάτσει. Διότι υποσχεθήκατε ότι θα βάλετε καραντίνα, αλλά δεν βάλατε, μόνο δυο-τρεις μέρες. Αυτό είναι το αίσθημα, το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος πολίτης. Δεν σας λέμε ότι τα μέτρα δεν είναι χρήσιμα και αναγκαία. Αναγκαία είναι, αλλά πρέπει να ισχύουν για όλους, και όχι να αυξάνετε το πρόστιμο στους φτωχοδιαβόλους και να είσαστε άνετοι και ασύδοτοι απέναντι σε αυτούς που μας κουνάνε και το δάχτυλο, κάνοντας διακοπές χριστουγεννιάτικες στη χλιδή και φέρνοντας και τον κορωνοϊό, ενδεχομένως, κάποιοι από αυτούς".