Log in

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική

Η επέκταση των χωρικών μας  προς Δυσμάς αποτελεί μήνυμα προς Ανατολάς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, καλώντας την Τουρκία ενόψει και των διερευνητικών  επαφών να εγκαταλείψει το μονόλογο των προκλήσεων, των απειλών και των λεονταρισμών και να προσέλθει στο διάλογο των συνεννοήσεων.

Γράφει ο: 

Προσερχόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, με αισιοδοξία, ελπίδα και αυτοπεποίθηση, αλλά και "μηδενική αφέλεια", τονίζοντας ότι "καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα εθνικής κυριαρχίας και δικαιώματα της χώρας" και καλώντας  ορισμένα ΜΜΕ "να σταματήσουν να γίνονται μεγάφωνα των γειτόνων μας".

Κατα τον κ. Μητσοτάκη η επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο είναι ένα "τετελεσμένο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και υπενθύμισε ότι "Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 νμ στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο.Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα" και με αφορμή την κριτική του ΣΡΙΖΑ για δύο "γραμμές" στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι πρόκειται για ισχυρισμούς "χωρίς ίχνος αλήθειας".

"Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει" υπογράμμισε απαντώντας και στη σχετική κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την επέκταση των χωρικών υδάτων, ωστόσο κατηγόρησε τη ΝΔ για αξιοπιστία, γιατί όπως είπε "'άλλα έλεγε ως αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κάνει ως κυβέρνηση", τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να επεκτείνει τα 12 μίλια στο Ιόνιο.

"Καλώ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να ξεφύγουν από την ασάφεια, από το καταστροφικό "βλέποντας και κάνοντας", και να προτείνουν ένα σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, με διπλωματικά μέτρα, με διεθνείς πρωτοβουλίες, αλλά και με όλα τα μέσα άμυνας, πρόληψης και απάντησης" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε

- Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν «γκρίζες ζώνες» ή «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά». Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Κυρίως, ας το επαναλάβω, πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας. Όμως δεν έχουμε καμία εικόνα ποιοι θα είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι της διαπραγμάτευσης και η τακτική που θα ακολουθήσουμε.  

- Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί ένα θετικό βήμα για την Ελλάδ. Αν όμως δεν συνδυασθεί με την επιστροφή σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για τον διεθνή, ευρωπαϊκό και περιφερειακό ρόλο της χώρας, με κόκκινες γραμμές, αλλά και αποφασιστικότητα και σχεδιασμό για λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, θα βρεθούμε μπροστά σε ακόμα χειρότερες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, από αυτές που είδαμε το 2020.

"Οι καιροί ου μενετοί" σημείωσε.