Log in

Αναξιοπιστία Μητσοτάκη: "Αδειάζει" τη ΝΔ και τους υπουργούς του (upd)

"Για τις οποίες Πρέσπες θα σας πω -ακόμα μία φορά- ότι πάρα πολλές φορές από το βήμα της Βουλής είχα πει ξεκάθαρα ότι εμείς διαφωνούμε με αυτή τη συμφωνία αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Ήμασταν απολύτως συνεπείς με αυτά τα οποία είπαμε και αυτά κάνουμε αυτή τη στιγμή" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς άλλα έλεγε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Γράφει ο: 

"Είπατε όμως ότι η ομοιότητα με αυτά που έγιναν στο Καπιτώλιο είχε να κάνει με τις διαδηλώσεις εκείνες που -πράγματι- είχαν αρκετά γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως σε αυτές να είχαν εμφιλοχωρήσει και κάποιοι θύλακες της ακροδεξιάς" συνέχισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αδειάζοντας ωστόσο όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τους νυν υπουργούς του Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη κ.α. που μετείχνα το 2018 και το 2019 στα συλλαλητήρια κατα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί πλέον τα στελέχη της ΝΔ που μετείχαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό "γραφικά στοιχεία", αν όχι "ακροδεξιούς", ενώ παράλληλα  στα περί εμπρηστικών δηλώσεων των Β. Κικίλα Και Γ. Κουμουτσάκου την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την πρόθεση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, πήρε αποστάσεις από τους σημερινούς υπουργούς και τότε τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ αντίστοιχα.

"Είναι αλήθεια ότι το 2018 υπήρχαν στη ΝΔ απόψεις και σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η επέκταση σε εκείνη τη χρονική συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη" είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι δεν πρόσεξε να ανέσυρε ο πολιτικός του αντίπαλος κάποια δική του δήλωση. "Εγώ, δεν είχα τοποθετηθεί επειδή αντιλαμβανόμουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος" υπογράμμισε αφήνοντας ακάλυπτους τον νυν υπουργού και τότε τομεάρχες πρωτης γραμμής της ΝΔ,

Σχολιάζοντας το ηχηρό άδειασμα των υπουργών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε "Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι ενώ όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη σας, τότε, είχαν βγει απέναντι, εσείς λέτε τώρα: "Εγώ, δεν το είπα" και επισήμανε "Διαχωρίζετε τη θέση σας με πολύ μεγάλη ευκολία από τους τομεάρχες σας. Διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τα στελέχη του κόμματός σας λες και δεν ήσασταν πρόεδρος του κόμματος ή συνειδητά τους αφήνατε να τα λένε ενώ εσείς είχατε άλλη άποψη".

Εξέφρασε μάλιστα τον φόβο πως αν ακολουθεί σήμερα αυτήν την πρακτική ο κ. Μητσοτάκης, το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον. "Θα τους αφήνει να εκτίθενται με δηλώσεις που ξέρει πως δεν έχουν βάση και έρεισμα και την τελευταία στιγμή θα βγει και θα πει: "Εγώ, δεν το είπα. Είπα άλλα". Αυτό δεν είναι στάση ηγετικής ευθύνης και δεν μπορείτε να λέτε αυτά τα πράγματα από τη θέση του πρωθυπουργού" διαπίστωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.

H αναξιοπιστία Μητσοτάκη

Η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών  υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος ανέδειξε την αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, που ενώ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για εθνική μειοδοσία με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι προκαλούσε "εθνική ζημία" με το άνοιγμα της συζήτησης για τα 12 μίλια, τώρα ως κυβέρνηση υπεραμύνονται των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια "Η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα τόσο επωφελής για τα συμφέροντα της χώρας, ώστε να απαιτείται από τη Βόρεια Μακεδονία την τήρησή της. Καλή τη πίστει μάλιστα, όπως λέτε στη σχετική δήλωσή σας" και πρόσθεσε "Ενώ οι σαρκασμοί και οι καταγγελίες για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, δίνουν τώρα τη θέση τους στην υλοποίηση της δικής μας στρατηγικής".

Μιας στρατηγικής που όντως σχεδιάστηκε και επεξεργάστηκε επί ημερων ΣΥΡΙΖΑ και την οποία όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖα "καλή τη πίστει τη στηρίζουμε και την ψηφίζουμε", σε αντίθεση με ό,τι έκανε συστηματικά η ΝΔ  ως αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό θύμισε τι έλεγαν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ για τα 12 μίλια. Ειδικότερα θύμισε με τι ευκολία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έλεγε "Έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση, ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής".

 Αλλα και η κ. Μπακογιάννη που τόνισε ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε το ζήτημα ήταν "επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι "αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά".

Επίσης ο τότε τομεάρχης Άμυνας και νυν υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε "Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας" και νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης έλεγε πως είναι "μεγάλη ζημιά για τον τόπο, που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο» η οποία «επιβεβαιώνει την τουρκική θέση", όπως και ο νυν Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, έλεγε ότι "είναι λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και μας προέτρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και εντός του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη".

"Όλα αυτά πώς δικαιολογούνται;" διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε "Και κυρίως, πώς έχετε την εντύπωση ότι αν δεν αναθεωρήσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε, αλά καρτ και κατά περίπτωση τα εθνικά θέματα, με το βλέμμα σε εσωτερικές και κομματικές επιδιώξεις, δεν προετοιμάζετε τραγωδίες; Αναρωτιέμαι όμως, δεν θα ήταν χρήσιμη εδώ, αν όχι για την ιστορία, αλλά για να δείξετε τουλάχιστον ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη σας, και να ενισχύσετε έτσι την αξιοπιστία σας μέσα και έξω από τη χώρα, μια κάποια αυτοκριτική;"

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας "Το ερώτημα, εδώ γεννάται από το τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζιά. Ο κ. Κοτζιάς στο βιβλίο του το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα -και θα έχει και ενδιαφέρον να τοποθετηθείτε επ’ αυτού, στο κάτω-κάτω ήταν στενότατος συνεργάτης και στο βαθμό που χαίρεστε τόσο πολύ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει ότι τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε και πολιτικός σας συνοδοιπόρος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής- γράφει τα εξής: «Μετά την παραίτησή μου στα μέσα του Οκτώβρη 2018, ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους». Είναι ακριβές αυτό ή όχι; Πρέπει να τοποθετηθείτε, διότι τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς".

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας με τη σειρά του στον Κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι όταν προσωπικά ανέλαβε το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε από τον προκάτοχο του για την προετοιμασία που είχε γίνει και ετοιμάστηκε το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα -όπως είπε- δόθηκε εντολή στον Γιώργο Κατρούγκαλο να ετοιμάσει το νόμο και να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερώσει τα κόμματα, όμως ο τότε τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος φρέναρε την ψήφιση του, λέγοντας "μην τολμήσετε να το φέρετε και να δεσμεύσετε τη χωρά σε προεκλογική περίοδο"

"Γι αυτό σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη, εσάς και τα στελέχη σας γιατί τότε δεν επιδείξατε την ίδια συναίνεση και συνεννόηση  που επιδεικνύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση" υπογράμμισε τέλος.