Log in

Υπόθεση Palantir: Ο Κυριάκος "έφαγε" τον Κυριάκο

Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα εκ των υστέρων, αφού διεκόπη, και μετά από διαρκείς αιτήσεις της αντιπολίτευσης για κατάθεση εγγράφων τη σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ και της εταιρείας "εξόρυξης δεδομένων" Palantir Technologie, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι το τέλος του 2020.

Γράφει ο: 

Στην απάντηση του υπουργείου, που υπογράφει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρεται η ανάγκη χρήσης τέτοιων λογισμικών, ειδικά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως η διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού καθώς και στα κριτήρια επιλογής και αξιοποίησης του λογισμικού της Palantir.

"Η επιλογή του λογισμικού της συγκεκριμένης εταιρείας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία: α) διέθετε τεχνογνωσία και εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα (π.χ. Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Μ. Βρετανία), και β) προσέφερε άνευ ανταλλάγματος για δοκιμαστική περίοδο αρχικά έξι (6) και εν τέλει εννέα (9) μηνών στην Ελληνική Κυβέρνηση δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης του λογισμικού της πλατφόρμας" αναφέρει μεταξύ άλλων.

Προκαλεί ωστόσο ενδιαφερον το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση "μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου με την Palantir Technologies UK LtD, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θεωρώντας αναγκαία τη χρήση ενός τέτοιου λογισμικού, προχώρησε στις 31.12.2020 στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία PricewaterhouseCoopers Business Solutions Aνώνυμη Eταιρεία Παροχής Επιχειρηματικών και  Λογιστικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση του έργου «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19» με τίμημα 73.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)".

Σκοπός της σύμβασης, αναφέρεται "είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός στοχευμένου εργαλείου το οποίο θα παρέχει δυνατότητες για τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας, ειδικά ως προς την οπτικοποίηση τάσεων και την εξαγωγή βασικών στατιστικών συμπερασμάτων".  

Τα ερωτήματα πολλά και κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κυριάκου Πιερρακάκη, στη διαχείριση της υπόθεσης που προκάλεσε αναταράξεις στην κυβέρνηση, αν και οι σχέσεις των δύο ανδρών θεωρούνται έως άριστες.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε και προχθές στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να αδειάζει τους "υπουργούς" του προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά και ενδεχομενως η διακοπή του συμβολαίου με την Palantir και η σύναψη σύμβασης με νέα εταιρεία να αποφασίστηκε  στον απόηχο των αποκαλύψεων με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη ή από κοινού λόγω και των καλών σχέσεων τους.

Πάντως ως "νίκη των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα μας" χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, την διακοπή της σύμβασης μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και εταιρείας "εξόρυξης δεδομένων" Palantir Technologies, αν και τόνισε ότι "από τις απαντήσεις προκύπτουν σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα και βαρύτατες σκιές"

Η απάντηση της κυβέρνησης -επισημαίνει- στα κρίσιμα ερωτήματα για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες διαφάνειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θέσαμε , προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια και ενδείξεις σοβαρών ευθυνών, παρά τον καθησυχασμό που επιχειρείται με την απάντηση του Υπουργού ότι "όλα είναι καλώς καμωμένα".  

"Οι αντιφάσεις και τα πρωθύστερα σχήματα -κατά τον κ. Κάτση- είναι αμείλικτα και υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της υπόθεσης, κινείται σε γκρίζες ζώνες". 

 
Και υπογράμμισε "Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός που ανέλαβαν προσωπικά αυτή τη σκοτεινή συνεργασία και μάλιστα με μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί διεθνώς για αθέμιτες πρακτικές, είναι εκτεθειμένοι για τον τρόπο που χειρίζονται ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν ολοκληρωτικά παιχνίδια χειραγώγησης και εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων".