Log in

Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για τις πατέντες των εμβολίων στις χώρες-μέλη της ΕΕ

Τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην ΕΕ σχετικά με την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ενώ την ίδια ώρα και στη χώρα μας αποφασίζεται να ριχτεί στη μάχη κατά του κοροναϊού και η ουσία κολχικίνη, κάτι για το οποίο φώναζαν κυριολεκτικά εδω και μήνες γιατροί, αλλά και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι σε ευπαθείς ομάδες.

Γράφει ο: 

Τα όσα διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε εθνικό στο ζήτημα του εμβολιασμού εξαιτίας της αντιφατικής κυβερνητικής πολιτικής κάνει απολύτως επίκαιρη την πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και άλλοι όπως ο Ηλίας Μόσιαλος, οι οποίοι ζητούν  να πάρουν όλες οι χώρες τις πατέντες των εμβολίων και να προχωρήσουν σε παραγωγή η κάθε μία για τις ανάγκες της.

Το ζήτημα προφανώς είναι πολιτικό και οι Βρυξέλλες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να μη χαθεί το στοίχημα της ανοσίας του πληθυσμού μέσα το 2021, γιατί διαφορετικά η έλευση νέου τρίτου κύματος θα αποτελειώσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι  Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κρίσης με αφορμή και τις μεταλλάξεις του ιού και τη στάση και το ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών τόνισε μέσω facebook, ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών. "Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας", ανέφερε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε.

"Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ό,τι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους" δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λουίτζι Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI.  


Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε επίσημα το Σάββατο ότι έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V κατά της πανδημίας του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το RDIF πρόσθεσε ότι άρχισε τη μεταφορά της τεχνολογίας παραγωγής του εμβολίου, στην Τουρκία.

Το ίδιο ταμείο, έχει υπογράψει συμφωνίες για την παραγωγή του Sputnik V με (φαρμακευτικές) βιομηχανίες στη Νότια Κορέα, στην Κίνα, στην Ινδία, στη Βραζιλία, στη Λευκορωσία, αλλά και στο Καζακστάν. Τη συμφωνία για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στη γείτονα είχε προαναγγείλει πρόσφατα και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαιώνει ότι σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχονται οι εβδομαδιαίες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer στη χώρα μας, τονίζοντας ότι  το σύνολο των παραδόσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, παραμένει αμετάβλητο. Όπως είπε "όποιος συμπολίτης μας επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο θα το κάνει  και υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ειδικών ομάδων του πληθυσμού,όπως είναι οι κατάκοιτοι".