Log in

Διερευνητικές στο... μαύρο σκοτάδι

Μέσα σ΄ένα διχαστικό κλίμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαιτίας της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα "Καθημερινή" και τα όσα είπε για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και υπό την υψηλή επίβλεψη Συμμάχων και Εταίρων σε ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη με χαμηλές προσδοκίες ο 61ος γύρος των  διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Γράφει ο: Στόχος των επαφών για τις οποίες η κυβέρνηση σπεύδει να ξεκαθαρίσει για ευνόητους λόγους ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, η  αναζήτηση σημείων σύγκλισης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο η επίσημη ατζέντα δεν υπάρχει, συνήθως δεν κρατούνται πρακτικά, με την Τουρκία να επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Το Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχουν καταστήσει σαφές επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον χαιρετίζουν και κάνουν λόγο προκαταβολικά  για "σημαντικό βήμα", υποστηρίζοντας το διάλογο στην κατεύθυνση μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά φαίνεται να μην υπάρχει ζήτημα κυρώσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία

Οι εξελίξεις πάντως και τα όσα προηγήθηκαν για να φτάσουμε στην έναρξη των διερευνητικών επαφών προβληματίζουν έντονα την αντιπολίτευση στη χώρα μας.

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς στρατηγικό σχέδιο

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά".

Αυτο τονίζει το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι "Σε ότι αφορά τον σημερινό (χθεσινό) γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:
- για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων
- εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν "γκρίζων ζωνών", "αποστρατιωτικοποίησης" και "περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης" και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία
- ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ζητάμε "κόκκινες γραμμές"

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε "Ήμαστε εξαρχής υπέρ της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αλλά με απαράβατους όρους τη συζήτηση μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και την αποχή της Τουρκίας από παράνομες και προκλητικές ενέργειες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" και επισήμανε "Ζητήσαμε, επίσης, κοινή εθνική γραμμή και κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση".

Ωστόσο υπογράμμισε "Οι δηλώσεις Σαμαρά αποκάλυψαν την αλήθεια: οι έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ υπαγόρευσαν στον πρωθυπουργό την άρνησή του να συναινέσει στην πρότασή μας για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να διαμορφωθεί αυτή η εθνική γραμμή. Δεν νοείται σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή η ΝΔ ν’ αφήνει ν’ αναδειχθούν τα εσωτερικά της ζητήματα σε βάθος των εθνικών μας συμφερόντων".

 ΚΚΕ: Βαθιάς εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

"Τόσο η κυβέρνηση, που “ωραιοποιεί” την επανέναρξη των διερευνητικών
επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε “ευχές”, έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα" σχολίασε τυο Γραφέιο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και πρόσθεσε "Όλες οι πλευρές εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή. Έτσι καταλήγουν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας".

Ελ. Λύση: Στημένος διάλογος

"Προσερχόμαστε μεν σε διάλογο με επιτροπεία Γερμανών, αλλά ο διάλογος αποδεικνύεται στημένος για να οδηγηθούμε σε μία Εθνική τραγωδία. Το ομολογούν οι ίδιοι οι Γερμανοί που μας "σέρνουν" σε αυτό το διάλογο" υποστήριξε τη Ελληνική Λύση.  

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση σέρνεται  σε διμερείς διαπραγματεύσεις

Κατά το ΜέΡΑ25 τέλος "Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς είχε προβλέψει το ΜέΡΑ25, σέρνεται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, οι οποίες στην πράξη θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις, είτε λόγω των αιτημάτων που ήδη θέτει η Τουρκία, είτε λόγω της διακοπής των συνομιλιών. Παράλληλα, ακόμα δεν υφίσταται εθνική στρατηγική και σαφώς οριοθετημένες κόκκινες γραμμές, ή αν αυτή υπάρχει έχει ναυαγήσει".

"Μόνο μέσα από την πρόταση του ΜέΡΑ25 -τόνισε- για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της Αθήνας αποκλειστικά για τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπιδας, μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους λαούς της περιοχής που δεν θα αποσκοπεί στο μοίρασμα των τρυπανιών των πολυεθνικών στις θάλασσες μας και δεν θα οδηγεί μέσα από το "ναι σε όλα" στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, στην ενδοτικότητα και τις εθνικιστικές κραυγές που είναι το προοίμιο της".