Log in

Λίβερπουλ: Έδειξε "κόκκινη κάρτα" στους Καταριανούς λόγω εργασιακού Μεσαίωνα

H Λίβερπουλ απέρριψε το 5 αστέρων ξενοδοχείο που της διατέθηκε στην Ντόχα του Κατάρ για την παραμονή της εκεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων τον προσεχή Δεκέμβριο, εξ αιτίας του ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, εξαναγκάζοντάς τους να δουλεύουν 12ώρα, σε θερμοκρασίες 45 βαθμών κι όλα αυτά έναντι μόλις 8 λιρών την ημέρα!

Γράφει ο: 

Με την κίνησή της αυτή, η Λίβερπουλ ανέδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο φέρνοντας στο προσκήνιο κάτι που όλοι γνωρίζουν, αλλά επισήμως αρνούνται να το καταδικάσουν: Την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το Κατάρ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Κατάρ, η χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022, φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2019, που θα διεξαχθεί την περίοδο 11 με 21 Δεκεμβρίου.

Στην αγγλική ομάδα, που θα συμμετάσχει στη διοργάνωση της ΦΙΦΑ ως κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ, προσφέρθηκε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, για την διαμονή της στη Ντόχα, το αυτοκρατορικό «Marsa Malaz Kempinski». Ωστόσο, η αρνητική απάντηση άφησε άφωνους τους διοργανωτές. Οι «κόκκινοι» δεν δέχθηκαν την προσφορά, αφού διαπίστωσαν πως η εταιρία που έχει το εν λόγω ξενοδοχείο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας έναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2018. Η έρευνα που έκανε η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκάλυψε ότι οι μετανάστες που απασχολούνταν στο ξενοδοχείο«Marsa Malaz Kempinski» εργάζονται έναν πινακίου φακής και κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Για παράδειγμα, οι άνδρες που είναι επιφορτισμένοι με την φρούρηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος εργάζονται 12 ώρες ημερησίως, σε θερμοκρασίες που φτάνουν και ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου και αμείβονται με κάτι περισσότερο από 8 λίρες την ημέρα.

Πριν προχωρήσει στην κίνησή της αυτή, η Λίβερπουλ ενημέρωσε την ΦΙΦΑ και ταυτόχρονα «έκλεισε» άλλο ξενοδοχείο για την διαμονή της, για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους ως σκλάβους.

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που έχει υιοθετήσει το Κατάρ από την ημέρα που ανέλαβε την διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 έχουν καταγραφεί πολλές φορές από τον διεθνή Τύπο, την Διεθνή Αμνηστία και άλλους φορείς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε καμία περίπτωση, όμως, όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν έκαναν το αυτί των Καταριανών και πολύ περισσότερο της ΦΙΦΑ, να ιδρώσει. Ειδικά η τελευταία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα απαθής. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, οι σύγχρονοι «δούλοι», μετανάστες εργάτες, απέργησαν, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή τους από την εργοδοσία, τις κατασχέσεις διαβατηρίων, τις... αμοιβές πρόσληψης (!) που υποχρεώνονται να καταβάλουν, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και την απαγόρευση δημιουργίας συνδικάτων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη μεταχείριση των εργαζομένων, καταγόμενων κατά κύριο λόγο από τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, από την πετρελαιοπαραγωγό χώρα και κάλεσαν το κρατίδιο του Κόλπου να καταργήσει το σύστημα «kafala», τον έλεγχο δηλαδή των μεταναστών εργατών, του κατασκευαστικού και οικιακού τομέα. Το συγκεκριμένο σύστημα ισχύει στο Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.