Log in

Το debate των «4» υποψηφίων Δημάρχων Αθηνών!

Για πρώτη φορά τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηναίων διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο τους debate στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα τους έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, αλλά και για τον προγραμματικό σχεδιασμό τους για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. O Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Σοφιανός έδωσαν τις απαντήσεις τους σε πέντε θεματικές για την πόλη και πρότειναν το δικό τους σχέδιο για την βελτίωση της πρωτεύουσας. Οι ερωτήσεις ήταν κοινές για όλους και υπήρχε καταμέτρηση στον χρόνο των απαντήσεων.

Γράφει η: 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, στις απαντήσεις του έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική Αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.«Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν μπήκε καν» ανέφερε ο Νάσος. Ηλιόπουλος. Στο θέμα των ναρκωτικών, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, σημείωσε ότι η Πορτογαλία που έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα αυτό διπλασίασε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες και υπογράμμισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει». Για το μεταναστευτικό -προσφυγικό, ανέφερε ότι είναι πλούτος για την Αθήνα η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της, ενώ στις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε και υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.Για τον τομέα της ασφάλειας, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σ’ όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για στις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σ’ αυτές. «Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί» τόνισε. Τέλος εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την Αυτοδιοίκηση.

Το μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνάντηση τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων της Αθήναςήταν «Να κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα. Συνοδοιπόροι θα είμαστε άλλωστε. Ελπίζω να κρατήσουμε ψηλά τον πολιτικό πολιτισμό και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών». Απαντώντας ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: Για την καθαριότητα: «Να φύγουμε από τη λογική της ιδεολογικοποίησης των πάντων. Δεν μας νοιάζει τι χρώμα έχει η γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε απολύσεις. Θέλουμε να δώσουμε στο δήμο όλα τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Να παραδώσουμε μια καθαρή πόλη στους Αθηναίους. Και καθαρή πόλη σημαίνει καθαρά πεζοδρόμια, αποκομιδή, ανακύκλωση. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο επόμενος δήμαρχος είναι ότι η Φυλή «σκάει» το 2020, γεμίζει. Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βηρυτός ή Τρίπολη. Δεν το αντέχει κανένας αυτό».Για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας: «Έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο», ανέφερε. Άλλωστε ο Κώστας Μπακογιάννης πολλές φορές έχει πει ότι μία πόλη καθαρή και φωτεινή είναι φιλική προς του κατοίκους και εχθρική προς την εγκληματικότητα. Και συμπλήρωσε: «Προτείνω: Ενιαίο συντονιστικό κέντρο ασφάλειας, ολιστικό σχεδιασμό, σύμπραξη της ΕΛ.ΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω. Να κάνουμε επίθεση πολιτισμού. Να ενοποιήσουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο και το Ακροπόλ. Θα αλλάξει έτσι η εικόνα της Αθήνας. Ήταν πρόταση του Αντώνη Τρίτση. Την επαναφέρω. Ήρθε η στιγμή της. Για το προσφυγικό: «Σας μιλώ ως άνθρωπος που το έχει αντιμετωπίσει το 2015 με την ιδιότητα του περιφερειάρχη. Υπερβήκαμε αρμοδιότητες. Φτιάξαμε το πρώτο κέντρο προσφύγων μέσα σε 48 ώρες. Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλουμε μια πόλη ανοικτή αλλά με κανόνες για όλους.

Καταθέτω τρεις προτάσεις.
1. Ανταποδοτική στέγαση.
2. Ο Δήμος να δημιουργήσει δίκτυο που να συντονίζει όλες τις ΜΚΟ.
3. Να μοιραστούν τα παιδιά προσφύγων-μεταναστών σε όλα τα σχολεία της πόλης. Περιμένω να το υιοθετήσετε όλοι. Παρακαλώ να τη σκεφτούν όλοι. Να μην σπέρνουμε το διχασμό γιατί θα καταλήξουμε μια πόλη με κραυγές και ψιθύρους». Και τέλος για τα ναρκωτικά: «Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς εθνική στρατηγική. Χρειαζόμαστε δημοτική στρατηγική. Πρόκειται για περίπου 3500 ανθρώπους εκ των οποίων πολλοί είναι άστεγοι. Σηκώνουν βαρύ κοινωνικό στίγμα. Να αναβαθμίσουμε τα κέντρα πρόληψης. Χρειάζεται δουλειά στους δρόμους και χώροι ελεγχόμενης και εποπτευόμενης χρήσης. Ο δήμος πρέπει να είναι επισπεύδων. Η δική μου πρόταση είναι αντί να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια και να λέμε λόγια, να συναντηθούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς. Να πάμε και να μην μιλήσουμε αλλά να ακούσουμε. Και μετά να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα το φέρουμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Κανείς από εμάς δεν είναι ειδικός, κανείς δεν είναι αυθεντία, κανείς δεν κατέχει όλες τις απαντήσεις. Να φτάσουμε σε ένα κοινό σχέδιο. Πρώτα ας ακούσουμε και μετά ας μιλήσουμε».

Ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος οφείλει, όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει, να δρα και ως «δήμαρχος-ακτιβιστής». Επίσης, άσκησε κριτική στον Κώστα Μπακογιάννη, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, για την κατάρτιση από τώρα, μεταξύ των υποψηφίων, ενός σχεδίου αντιμετώπισης των ναρκωτικών και το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όποιον εκλεγεί να το υλοποιήσει.Για την παραβατικότητα και την ανομία στις συνοικίες της Αθήνας, αναφέρθηκε στην πρότασή του για Συμβούλια της Γειτονιάς και συνεργασία δήμου και αστυνομίας, ενώ ειδικότερα για τα Εξάρχεια, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να «ακούσει» όσα αναφέρουν στη δική τους επιστολή που του απέστειλαν, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Σ΄ ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι λάθος η μέχρι τώρα προσέγγιση και δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση: «Δεν θα φύγουν, όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί. Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ’ άλλους δήμους κ.ά.)», είπε.

Ο Νίκος Σοφιανός, απευθυνόμενος στους συνυποψηφίους του, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Κατήγγειλε ότι επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ οι πολίτες σε 5 χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη. Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Νίκος Σοφιανός, ως προς την τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για την έλλειψη πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας . Στο θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών.