Log in

Απόστολος Κατσιφάρας στην F&M Voice: «Το νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση ευνοεί τις (μετεκλογικές) συνεννοήσεις»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη-εξομολόγηση, αναφέρει με σιγουριά ότι, στα χρόνια της κρίσης βοήθησε, ώστε να εξομαλυνθούν οι κοινωνικές συνέπειές της και στήριξε τις τοπικές αναπτυξιακές πολιτικές, υλοποιώντας με σκληρή δουλειά και σωστό προγραμματισμό έργα, που αποτελούσαν ζητούμενο την προηγούμενη δεκαετία.

Γράφει η: 

Διεκδικεί, για μία ακόμη πενταετία, το τιμόνι της Περιφέρειας και χωρίς παρωπίδες και μικροπολιτική, αναφέρεται σε λάθη, σε κομματικές ταυτότητες, στο σοβαρό ζήτημα της ανεργίας, αλλά κυρίως στις προτεραιότητες και τον βασικό άξονα στον οποίο θα κινηθεί, εφόσον επανεκλεγεί.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Έγιναν πολλά στη Δυτική Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον βαθιάς κρίσης, με περιορισμένες δυνατότητες και πολλές δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, ούτε παρασύρθηκε απ’ τη λογική της παραίτησης, της αδράνειας ή της εύκολης καταγγελίας. Σηκώσαμε τα μανίκια. Ό,τι αναλάβαμε ως δέσμευση απέναντι στους πολίτες υλοποιήθηκε ή υλοποιείται κι αυτό φαίνεται πεντακάθαρα στον έως τώρα απολογισμό μας σε κάθε τομέα έργου, σε κάθε πεδίο ευθύνης. Από τα μεγάλα έργα υποδομής, που χάρη στην επίμονη και συστηματική πίεση και διεκδίκηση της Περιφέρειας, ολοκληρώθηκαν και χρησιμοποιούνται σήμερα απ’ τους πολίτες -όπως οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, που έβγαλαν τη Δυτική Ελλάδα απ’ την απομόνωση- έως ζητήματα με ευθεία αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως οι αστικές αναπλάσεις, οι δράσεις κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας.

Αλλά, θα σας πω και κάτι ακόμη: Κάθε παρέμβαση, κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, που έρχεται να υπηρετήσει τον πολίτη και να καλύψει ανάγκες της κοινωνίας, για μένα έχει το ίδιο πρόσημο με τις λεγόμενες εμβληματικές κατακτήσεις. Υπηρετεί μία ανάγκη. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Να νοιαζόμαστε για τον πολίτη, να είμαστε διαρκώς παρόντες, εκεί και χρήσιμοι. Έντιμα, καθαρά, κρυστάλλινα.

Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι σας, εφόσον επανεκλεγείτε;

Βασικό διακύβευμα της εποχής είναι η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της η κρίση. Είναι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, στους ασθενέστερους, στους ανέργους, στις ομάδες του πληθυσμού που πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην εποχή των μεγάλων δυσκολιών.

Εμείς έχουμε, ήδη, έτοιμο ένα πλήρες σχέδιο για την επόμενη ημέρα, κοστολογημένο και με απόλυτα διασφαλισμένους πόρους. Ένα σχέδιο δομημένο σε τρεις κυρίως άξονες: Δουλειές για τους νέους και τις γυναίκες, ολοκλήρωση του δικτύου υποδομών με έμφαση στην Ολυμπία Οδό, στο τμήμα νοτιότερα της Πάτρας, ακόμη αποφασιστικότερες παρεμβάσεις για τους ασθενέστερους. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες, που αποτυπώνουν και την πολιτική μας φιλοσοφία.

Από την επαφή σας με τους πολίτες, ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς σκοπεύετε να τα επιλύσετε;

Κατ’ αρχάς, το ζήτημα της ανεργίας είναι ένα πρόβλημα, που ακουμπά χιλιάδες συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια δεν χαράσσει κεντρική πολιτική· μπορεί εν τούτοις να συνδράμει, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εξομάλυνσης της ανεργίας. Και το κάνουμε. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, επιμένουμε στην έρευνα και στην καινοτομία, στηρίζουμε τον τουρισμό -με θεαματικά αποτελέσματα για όλη τη Δυτική Ελλάδα και αύξηση σε διανυκτερεύσεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις-, ενθαρρύνουμε τους νέους αγρότες, υλοποιούμε μία πολιτική που αποβλέπει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Η ανεργία υποχωρεί στη Δυτική Ελλάδα, αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί. Απεναντίας, εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας. Εκεί αποβλέπει, σχεδόν, το σύνολο των παρεμβάσεών μας: Στις περισσότερες ευκαιρίες για αξιοπρεπές εισόδημα και στις δράσεις κοινωνικής συνοχής.

Με ποιο τρόπο μπορείτε να συμβάλετε στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που θα δίνει δικαιώματα και προοπτικές στους νέους;

Θα σας επαναλάβω ότι, αυτή ακριβώς η κατεύθυνση είναι ο πυρήνας της καθημερινής μας λειτουργίας, αλλά και το πεδίο στο οποίο δοκιμαζόμαστε. Ένα οικονομικό περιβάλλον, που ευνοεί την επιχειρηματικότητα σε κάθε κλίμακα, ενισχύει τον νέο αγρότη, τον μικρομεσαίο και τον επαγγελματία. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μαζί ένα κοινωνικό περιβάλλον, με ισχυρή την αλληλεγγύη, την πρόνοια και τη στήριξη στους ασθενέστερους.

Με μία κουβέντα, ακολουθούμε πολιτική εξωστρέφειας, στηρίζουμε ανυποχώρητα την κοινωνική αλληλεγγύη, γνωρίζουμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες, με γνώμονα την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, τις ευκαιρίες στη νέα γενιά και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Λόγω της απλής αναλογικής, η αυτοδυναμία της πρώτης παράταξης στα περιφερειακά συμβούλια είναι, πλέον, δύσκολη. Υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με συγκεκριμένους υποψηφίους και με ποιους όρους;

Αυτό, νομίζω, είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί στη δεδομένη περίοδο. Οι πολίτες είναι εκείνοι, που θα μας δώσουν εντολή και κατεύθυνση στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Εν τούτοις, θα ήθελα να πω ότι το νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση είναι σαφές ότι, ευνοεί τις συνθέσεις και τις συνεννοήσεις. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, απέδειξα ότι όταν το επιτάσσει το συμφέρον των πολιτών, ξέρω να συνεννοούμαι και να συνθέτω, αλλά ξέρω και να συγκρούομαι όταν είναι αναγκαίο.

Πόσο πιστεύετε ότι βοηθάει η κομματική ταυτότητα στις περιφερειακές εκλογές;

Ο καθένας μας έχει τη δική του πολιτική διαδρομή και ιστορία, τις δικές του ιδεολογικές αναφορές. Αλίμονο αν δεν τις είχε. Εν τούτοις, όταν η συζήτηση έρχεται στην Αυτοδιοίκηση, οι κομματικές ταυτότητες πρέπει να πηγαίνουν στην άκρη. Ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος δεν είναι κομματικοί εντεταλμένοι. Έχουν εκλεγεί για να προασπίζονται τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και πελατειακές λογικές. Έτσι πορευτήκαμε, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον. Με τις πόρτες μας ανοικτές σε κάθε πολίτη.

Για εμάς, πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα, υπάρχει ένα χρώμα, ένα κόμμα, ένα σπίτι και ένας προορισμός: Η Δυτική Ελλάδα και οι άνθρωποί της. Αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία όλων εμάς, για την οποία αγωνιζόμαστε μια ζωή: Η καθημερινότητά μας να είναι συμβατή με την αξιοπρέπεια, με τη δημιουργία, με την ισότητα στις ευκαιρίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με ανοικτούς ορίζοντες για τη νεολαία μας, με αλληλεγγύη για τους ασθενέστερους, με δουλειές για τους ανέργους.

Υπάρχει κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο στο μυαλό σας για την Περιφέρεια, το οποίο θα θέλατε να δείτε να υλοποιείται;

Κοιτάξτε, είμαι και οραματιστής, αλλά και ρεαλιστής. Είναι πολλά που θέλω να δω να ολοκληρώνονται στη Δυτική Ελλάδα. Επί του παρόντος, ωστόσο, η πρώτη μου επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που έχουμε επεξεργαστεί στην Περιφέρεια για την επόμενη ημέρα. Με πρώτο έργο την ανακατασκευή της Ολυμπίας Οδού ως τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία, το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Αλλά και με παρεμβάσεις, όπως η έλευση του φυσικού αερίου, ο εκσυγχρονισμός του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε Κατάκολο-Πύργο-Αρχαία Ολυμπία και Μεσολόγγι-Αιτωλικό, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου «Λαδόπουλου» στην Πάτρα, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου κ.ά. Θα προσέθετα σε αυτά και τον στόχο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, ως κορυφαίας θεσμικής κατάκτησης στο αυτοδιοικητικό τοπίο.

Πιστεύετε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για μια τέτοια θεσμική κατάκτηση;

Σήμερα, τα δεδομένα επιτρέπουν να ξαναδούμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Να μιλήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Να δρομολογήσουμε τη συνταγματική κατοχύρωση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Περιφέρειας και να ολοκληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της διοικητικής της αυτοτέλειας. Ισχυρές Περιφέρειες σημαίνει ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά, λόγος στην κοινωνία των πολιτών, σεβασμός στη συμμετοχική Δημοκρατία. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, οφείλουμε να δούμε την επόμενη μέρα στο αυτοδιοικητικό τοπίο. Χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς δογματισμούς, με συναντίληψη, κοινό βηματισμό και προοδευτικό πρόσημο.

Ένα μεγάλο στοίχημα για όλες τις Περιφέρειες είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πώς πηγαίνει η Δυτική Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων και πού έχετε επικεντρωθεί;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει βελτιώσει θεαματικά τη θέση της στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, με εντάξεις που έχουν ξεπεράσει αρκετά το 70% του τρέχοντος προγράμματος, με εξειδίκευση και προσκλήσεις που φτάνουν το 100%, με αναλόγως καλή επίδοση στα συμβασιοποιημένα έργα και στις πληρωμές. Άρα, ο ρυθμός είναι πολύ καλός και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν, συχνά χωρίς να υπολογίζουν ωράρια και συνθήκες, ώστε να έχουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα. Άρα, σ’ αυτό το πεδίο πηγαίνουμε καλά. Διαθέτοντας τους κοινοτικούς πόρους σε έργα και δράσεις με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη.

Υπήρξαν λάθη στην έως τώρα θητεία σας; Ποια δε θα ξανακάνετε;

Κοινότοπη η απάντηση, αλλά πέρα για πέρα αληθινή: Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν δουλεύει κι όποιος δεν τολμά. Όταν, όμως, τα λάθη αδικούν ανθρώπους κι έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους, δύσκολα συγχωρούνται. Τέτοια λάθη τ’ αποφύγαμε.

Γι’ αυτό κι έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη και μπορούμε να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια.