Log in

Χρονιά εξελίξεων για την MIG

H ΜIG αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας καθώς διαθέτει εταιρίες-leader στους κλάδους που δραστηριοποιούνται. Η φετινή χρονιά είναι κομβική για τον όμιλο αφού μέχρι το καλοκαίρι θα γνωρίζουμε την οριστικοποίηση των όρων αναχρηματοδότησής του από την Τράπεζα Πειραιώς.

Γράφει ο: 

Η τράπεζα αναχρηματοδοτεί μεν τον δανεισμό της MIG, αλλά επιθυμία της είναι η αποπληρωμή του νέου δανείου να γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους από τη χορήγηση του. Κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε εξελίξεις, σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Πολιτική της διοίκησης της MIG, το τελευταίο διάστημα –και μετά την πώληση του Θεραπευτηρίου Υγεία- ήταν η πώληση των θυγατρικών, ιδιαίτερα δε, της Vivartia, να προχωρήσει μετά την αναδιάρθρωση που συντελείται ώστε να πραγματοποιηθεί με καλύτερους όρους. Για παράδειγμα το business plan της MIG προβλέπει την πώληση της Vivartia όταν τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ από περίπου 65 εκατ. ευρώ σήμερα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το στοίχημα πλέον αφορά το μίγμα της λύσης που θα δώσει για τη MIG. Στο σενάριο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ύψος του δανεισμού του επιχειρηματικού ομίλου που φτάνει το 1,45 δισ. Ευρώ. Είναι εύλογο ότι ένας επενδυτής που θα αναλάμβανε το “βάρος” της MIG θα συνόδευε την προσφορά του με ένα διόλου ευκαταφρόνητο “κούρεμα”, το οποίο θα είναι δυσχερές για την τράπεζα να “επωμισθεί”. Και για το σενάριο όμως της τμηματικής πώλησης των δύο βασικών θυγατρικών της MIG, η τράπεζα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές επιθυμεί να προχωρήσει κατά τρόπο που μια πώληση δεν θα αφήσει αποδυναμωμένο τον επιχειρηματικό όμιλο.

Για τις εξελίξεις, έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι για όλες τις θυγατρικές της MIG υπάρχει ενδιαφέρον. Για τη μεν Vivartia, εν ισχύ θεωρείται η πρόταση του τσεχικού ΕΜΜΑ Capital, για την εξαγορά όλης της εταιρείας. Για την ίδια –ή τμήματά της- ενδιαφέρονται και ελληνικές εταιρείες, ενώ παλαιότερα είχε εκφρασθεί ενδιαφέρον και για μεμονωμένες επιχειρήσεις της από Έλληνες επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους, από την Optima, των επιχειρήσεων Παντελιάδη (του ομίλου των My Market) για την απόκτηση της ΔΕΛΤΑ, για την οποία είχαν ενδιαφερθεί και οι αδελφοί Σαράντη της Όλυμπος, αλλά και η Friesland Campina (NOYNOY).

Για την Attica, που το καλοκαίρι ενισχύθηκε σημαντικά με το ομολογιακό δάνειο των 175 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αναφέρουν αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από σχήματα του εξωτερικού. Το ενδιαφέρον, δεν είναι τυχαίο μια και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές της Ευρώπης. Τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήθηκε δύο φορές η πώλησή της (μία στις Fortress και το επενδυτικό κεφάλαιο ESO της Goldman Sachs και άλλη μία στην DK και το ESO) χωρίς όμως οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν.

Το 2018 ο όμιλος της Vivartia το 2018 είχε ενοποιημένες πωλήσεις 606,6 εκατ. ευρώ (+ 4,1% έναντι του 2017) και ενοποιημένα EBITDA 59,1 εκατ. ευρώ (+ 4,8%), με αποτέλεσμα να παρουσιάσει καθαρά κέρδη ύψους 2,95 εκατ. Έναντι ζημιών 1,48 εκατ. το 2017. Η ΔΕΛΤΑ αντίστοιχα παρουσίασε τζίρο 285 εκατ. ευρώ το 2018. Η επιστροφή στην κερδοφορία, είναι για τη MIG σημαντική παράμετρος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση προς πώληση.

Από την πλευρά της η Attica είχε καθαρά κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ νωρίτερα φέτος πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου, ενδεικτική της δυναμικής της. Τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήθηκε δύο φορές η πώλησή της (μία στις Fortress και το επενδυτικό κεφάλαιο ESO της Golbank Sachs και άλλη μία στην DK και το ESO) χωρίς όμως οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν.