Log in

Ο ΟΛΘ και η καραντίνα για 48 εργαζομένους από τους συνολικά 420

Είναι να απορεί κανείς με τη διοίκηση του ΟΛΘ μία εταιρία που έχει μπροστά της ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα(160 εκατ. ευρώ) να συμπεριφέρεται με τέτοιο σκιώδη τρόπο απέναντι σε μία ομάδα εργαζομένων.

Γράφει ο: 

Μιλάμε σοβαρά τώρα για μία από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα εξυπηρετεί την εφοδιαστική αλυσίδα τη χώρας αλλά και τις εξαγωγές να θέτει εργαζομένους σε αναστολή εργασιακής σχέσης λες και είναι κανένα περίπτερο ή μικρομάγαζο;

Πως εξηγείται το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να ξεχωρίζει τους εργαζομένους λες και είναι απόπαιδα και να τους θέτει εκτός μισθολογικής κατάστασης;

Όπως έγινε γνωστό η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. χωρίς καμία αιτιολόγηση θέτει σε αναστολή εργασιακής σχέσης σαράντα οκτώ (48) από τους τετρακόσιους είκοσι (420) εργαζόμενους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το διάστημα από  χθες 15 Απριλίου 2020 έως και 29 Μαϊου 2020.

Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί  από την κυβέρνηση να εξαιρεθεί η ΟΛΘ ΑΕ από τις πληττόμενες εταιρείες και να ανακαλέσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, σε μία κίνηση σοβαρής και ηθικής στάσης.

Η ανακοίνωση του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΛΘ

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλου του κόσμου, είναι μία από τις κατηγορίες εργαζομένων της πρώτης γραμμής που διακινδυνεύουν προκειμένου η πλειονότητα του πληθυσμού να μπορεί να ζει σε συνθήκες καραντίνας.

Αυτή η κίνηση προξενεί εύλογα ερωτήματα με δεδομένο ότι η εταιρεία είναι διαχρονικά κερδοφόρα και πριν που ήταν δημόσια αλλά και τα τελευταία δύο χρόνια που είναι ιδιωτική.  Το 2018  και το 2019 έκλεισαν με διαδοχική αύξηση της κίνησης, των εσόδων και των κερδών της εταιρείας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των συνδικάτων στο λιμάνι, υπάρχουν 10 πλοία σε αναμονή για να εξυπηρετηθούν και εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωριακά προκειμένου να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς.

Σε δελτίο τύπου (30.3.2020) η εταιρεία δήλωνε «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συνεισφέρουμε ισχυρά στην ευημερία τόσο των εργαζομένων μας όσο και των πελατών και των συνεργατών μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και θα συνεχίσουμε αδιατάρακτα τις προσπάθειες μας στην κατεύθυνση αυτή».

Μετά την χθεσινή της απόφαση να αναστείλει την εργασιακή σχέση στο 10% περίπου του εργατικού δυναμικού της η παραπάνω δήλωση ακούγεται τουλάχιστον αναληθής.

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της πολυεθνικής διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ να κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που έλαβε η Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να στηρίξει κυρίως τις επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας;

Τέλος, ποια στάση κράτησε το ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρίας όπου, υποτίθεται, ότι διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον;  Αν και δείγμα γραφής έδωσε μόλις πρόσφατα που εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να προχωρήσει με την διαδικασία της πώλησης μετοχών τεσσάρων (4) οικονομικά εύρωστων λιμανιών.

Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους και ζητάμε από:

-την Κυβέρνηση άμεσα να εξαιρεθεί η ΟΛΘ ΑΕ από τις πληττόμενες εταιρείες

-την ΟΛΘ ΑΕ να ανακαλέσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, σε μία κίνηση σοβαρής και ηθικής στάσης.