Log in

Το «voucher-gate» τους... γύρισε μπούμερανγκ - Mαύρα μαντάτα για την Aegean

Τα συμφέροντα των ταξιδιωτικών και αεροπορικών εταιριών θέλησαν να βάλουν πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών τους συνολικά δέκα χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα και το πλήρωσαν. Η θύελλα των καταγγελιών που έφτασαν στα γραφεία της Κομισιόν υποχρέωσε την Επιτροπή να πάρει επιτέλους θέση ξεκινώντας επισήμως νομικές διαδικασίες εναντίον τους.

Γράφει η: 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που είχε ήδη πράξει τα μέγιστα για να προστατέψει την Aegean Airlines είχε μάλιστα το θλιβερό προνόμιο, μαζί με την Ιταλία, να βρεθεί διπλά υπόλογη, καθώς εναντίον των δύο κρατών κινήθηκε και δεύτερη χωριστή διαδικασία εναντίον τους για παραβίαση κανόνων σε άλλα μέσα μεταφοράς. Όμως, ο πυρήνας της όλης διαμάχης αφορά βασικά τον αεροπορικό κλάδο.

Η υπόθεση που φέρνει τώρα στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Κροατία, την Κροατία, την Τσεχία, την Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Σλοβακία είναι λίγο-πολύ γνωστή και η fmvoice.gr έχει αναφερθεί επανειλημμένως με άρθρα της, βασισμένη σε καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια των συντακτών της από ταξιδιώτες της Aegean. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ορίζουν ρητά πως ο ταξιδιώτης μπορεί, σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης του, όπως έγινε με χιλιάδες πτήσεις με την πανδημία, να ζητήσει τα χρήματα του εισιτηρίου του πίσω, πολλές αεροπορικές εταιρίες, όπως και η Aegean, χορηγούσαν με το… έτσι θέλω voucher (συνήθως 12μηνης διάρκειας).

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να θωρακίσει τις τακτικές της αεροπορικής εταιρίας καλύπτοντας την νομοθετικά με την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Απριλίου. Όμως, τέτοιου είδους εθνικοί κανόνες και νόμοι που υιοθετήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας  αντιβαίνουν στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που νομικά υπερισχύουν. Και για το λόγο αυτό ακριβώς η Κομισιόν στράφηκε εναντίον των 10 κρατών-μελών.  

Κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, ακολούθησαν στην αρχή της κρίσης την ίδια τακτική, όμως όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν τους… παίρνει και πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να αντιδράσει, ανέκρουσαν πρύμναν γλιτώνοντας τώρα να βρεθούν στη «μαύρη λίστα».

Οι δέκα χώρες έχουν τώρα χρονικό περιθώριο δύο μήνες να απολογηθούν στις Βρυξέλλες, προχωρώντας παράλληλα σε τροποποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού τους πλαισίου, έτσι ώστε αυτό να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ευρωπαϊκό. Αν, πέρα από το διάστημα αυτό, δεν έχουν ανταποκριθεί και ο έλεγχος της Κομισιόν εντοπίσει παραβιάσεις, η υπόθεση τους θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια και άρα στην τιμωρία τους και στην επιβολή βαρύτατων προστίμων.

Σημειωτέον πως με το ξέσπασμα της κρίσης, πολλές κυβερνήσεις μεταξύ τους και η ελληνική ζήτησαν από την Κομισιόν να παγώσει την εφαρμογή του σχετικού κανονιστικού πλαισίου με το επιχείρημα πως οι βαλλόμενες ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρίες του κλάδου έχουν πρόβλημα ρευστότητας και κινδυνεύουν με λουκέτο, αν αρχίσουν να επιστρέφουν στους ταξιδιώτες μετρητά.

Όμως, η Κομισιόν, εν μέσω των αντιδράσεων των οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών, αρνήθηκε. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι εταιρίες διατηρούν το δικαίωμα να προσφέρουν ως εναλλακτική λύση τα voucher και να καταστήσουν την προσφορά τους δελεαστική (ενδεχομένως με κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα ή δώρα), έτσι ώστε ο πελάτης, αν επιθυμεί, να δεχτεί το voucher. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιλογή παραμένει στα χέρια του πελάτη-ταξιδιώτη.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε απολύτως σαφές ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών παραμένουν σε ισχύ και πως η σημερινή, άνευ προηγουμένου κατάσταση και τα όποια εθνικά μέτρα για την υποστήριξη του (ταξιδιωτικού) κλάδου δεν επιτρέπεται να τα επηρεάσουν δυσμενώς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στο ανακοινωθέν της, που ήδη χαιρετίστηκε από οργανώσεις καταναλωτών σε όλη την Ένωση.