Log in

Το «παραμύθι» του Άδωνη και ο εκβιασμός του Βακάκη

Η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά χάρη στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του «λουκέτου», αλλά άνοιξε το λιανικό εμπόριο για χάρη του Απόστολου Βακάκη!

Γράφει ο: 

Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη, για την υπόγεια συναλλαγή μεταξύ της κυβέρνησης και του βασικού μετόχου των πολυκαταστημάτων Jumbo, έκανε η έγκυρη «Καθημερινή», φωτογραφίζοντας υπό μορφή κουίζ τον γνωστό επιχειρηματία, στη στήλη της «Θεωρείο».

Το κουίζ που έθεσε η εφημερίδα ήταν το εξής: «Επιχειρηματίας με γνωστή αλυσίδα καταστημάτων έστειλε “τελεσίγραφο” στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα πως εάν δεν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα εκκινήσει διαδικασία μεταφοράς της επιχείρησής του στη Βουλγαρία».

Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό του Βακάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «πολυμήχανος» επιχειρηματίας επιστρατεύει την απειλή της αλλαγής έδρας προκειμένου να περάσει κάποιο αίτημα του. Στο παρελθόν είχε εκβιάσει τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γιατί τον έλεγξαν για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που έχει επιβάλλει στον όμιλο του.

Μόλις διαπίστωσε, όμως, ότι η τακτική του δεν απέδιδε, αλλά αντίθετα είχε γίνει τακτικός «πελάτης» των Επιθεωρητών Εργασίας, για παραβιάσεις του ωαρίου και καταχρηστικές απολύσεις, άλλαξε στάση και συμμορφώθηκε με το ισχύον εργατικό δίκαιο. Με την ανάδειξη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, όμως, τα πράγματα για τον κ. Βακάκη έγιναν πιο εύκολα.

Θυμίζουμε ότι, τα Jumbo είναι η μόνη περίπτωση δικτύου μαζικών πωλήσεων που δεν μπόρεσε (;) να ανταποκριθεί στη μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων, που υιοθέτησαν όλες οι μεγάλες αλυσίδες της χώρας μετά την επιβολή του lockdown. H εταιρία δήλωσε, λίγες μέρες μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας, ότι αναστέλλει τις εργασίες του ηλεκτρονικού της καταστήματος διότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Δηλαδή, ενώ και μικρά καταστήματα σε όλη τη χώρα άνοιξαν ακόμη και εν μέσω lockdown δίκτυα ηλεκτρονικών πωλήσεων, για να βγάλουν τα… σπασμένα, μια σύγχρονη αλυσίδα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια «σήκωσε τα χέρια ψηλά».

Για την απόφαση Βακάκη να κλείσει το ηλεκτρονικό Jumbo γράφτηκαν πολλά και κυριάρχησε η εκτίμηση ότι όλα συνέβησαν, λόγω κακής οργάνωσης των καταστημάτων του και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Παράγοντες της αγοράς κάνουν και μια άλλη προσέγγιση: Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη είχε διαβεβαιώσει τον κ. Βακάκη ότι, το lockdown θα περιοριζόταν σε δύο-τρεις βδομάδες και αμέσως μετά, θα άνοιγε το λιανεμπόριο.

Βάζοντας «στο καντάρι» την πιθανή ζημιά και το κόστος της ηλεκτρονικής «προσαρμογής» ο πρόεδρος των Jumbo διαπίστωσε ότι, το κόστος του εκσυγχρονισμού θα ήταν μεγαλύτερο και περίμενε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Γεωργιάδης τον είχε κοροϊδέψει -όπως και τόσους άλλους- απηύθυνε το τελεσίγραφο…