Log in

Reggeborgh: Αυτά που ξέχασαν οι Ολλανδοί

Αλυσιδωτές επιπτώσεις με τεράστιες συνέπειες στον κατασκευαστικό κλάδο, φαίνεται ότι μπορεί να φέρει η επιχειρούμενη ανάληψη της διοίκησης της Ελλακτωρ από την ολλανδική οικογενειακή επιχείρηση Reggeborgh.

Γράφει: Ειδικός Συνεργάτης

Οι επιχειρήσεις του κλάδου περιμένουν την ψηφοφορία στη γενική συνέλευση μετόχων μεθαύριο Τετάρτη, με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η πρόταση των ολλανδών και να υπερψηφιστεί το ΔΣ που προτείνουν. Ο λόγος της προσμονής, είναι ότι μόλις αναλάβει η «ολλανδική» διοίκηση θα μπλοκάρουν κάθε μεγάλο διαγωνισμό δημοσίου έργου στο οποίο συμμετέχουν τόσο η Ελλάκτωρ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο βασικός μέτοχος της οποίας θα διοικεί την Ελλακτωρ!

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τον διαγωνισμό της Εγνατίας που είναι το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για την συντήρηση και λειτουργία του μεγάλου οδικού άξονα και ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, στην πρώτη φάση είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους οι περισσότερες προσφορές εταιρειών εκτός εκείνης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση αυτή και επέτρεψε σε όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό να καταθέσουν προτάσεις.

Εφόσον η Ελλακτωρ αποκτήσει την διοίκηση που προτείνουν οι ολλανδοί βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι ανταγωνιστές τους θα ζητούν να αποκλειστούν και οι δύο εταιρείες από τα έργα, υποστηρίζοντας ότι έχουν συνεννοηθεί. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα μπλοκάρει τα μεγάλα έργα το κρίσιμο διάστημα που αναμένονται τα ευρωπαϊκά κεφάλαια από Ταμείο Ανάκαμψης κι άλλα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η αιτία της εμπλοκής αυτής είναι η ελλιπής προετοιμασία της πρότασης Reggeborgh που δεν έδειξε μεγάλη επιμέλεια στην επιλογή των ανθρώπων που προτείνει για το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ.

Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. που προτείνονται από τη γενική συνέλευση μετόχων της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας έχουν σοβαρά ασυμβίβαστα που για ορισμένους μπορεί να σημαίνουν και ποινικές περιπέτειες! Σε κάθε περίπτωση όμως επιτελεία νομικών ετοιμάζονται για «μάχες» σε αστικά και ποινικά δικαστήρια. Μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια θα έχει η έκβαση της υπόθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς ήδη εξετάζεται η υπόθεση. Το μόνο βέβαιον είναι ότι η λειτουργία της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας θα κινείται στο προσεχές μέλλον γύρω από νομικές διαδικασίες, με προσφυγές και ενστάσεις από τις δύο πλευρές.

Ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος, ήταν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, που λίγες μέρες πριν από την ανακήρυξή του ως υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της Ελλάκτωρ. Υποστηρίζοντας την απόφαση που είχε λάβει ως πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ. Ενδεικτικό της «άστοχης» απόφασής του να αποκλείσει τις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες από το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χρονιάς, είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση αυτή. Το πρόβλημα όμως που έχει προκύψει είναι ότι ο κ. Ξενόφος εμφανίζεται στην πρόταση των Ολλανδών για το νέο Δ.Σ. ξεχνώντας όσα προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011 όπως τροποποιήθηκε με τον 4386/2016) στο άρθρο 3 παρ.15. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι:

«Κατά τα επόμενα δύο (2) έτη από την αποχώρησή τους από το Δ.Σ. του Ταμείου, τα μέλη του υποχρεούνται να μην ασκούν αντικείμενο όμοιο με εκείνο του Ταμείου είτε ατομικά είτε με παρένθετο πρόσωπο, με τη συμμετοχή τους ή την παροχή των υπηρεσιών τους σε οποιασδήποτε μορφής φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν συναλλαγεί με το Ταμείο.»

Είναι φανερό ότι ο κ. Ξενόφος δεν επιτρέπεται να αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ πριν συμπληρωθεί... διετία.

Αίσθηση προκαλεί και η επιλογή ως προτεινόμενου Προέδρου της Ελλάκτωρ του γνωστού δικηγόρου κ. Γιάννη Μυλωνογιάννη, ο οποίος στις ανακοινώσεις της Reggeborgh εμφανίζεται ως «ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες». Εκτός όμως από αυτά είναι και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην υπόθεση της Εγνατίας Οδού.

Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τούμπουρου, ο οποίος δηλώνονταν ως ανεξάρτητος και αποδείχθηκε συνέταιρος των Ολλανδών στο όμιλο εταιρειών ακινήτων Orbys, είναι γνωστή. Αίσθηση όμως προκαλεί και η παρουσία ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους της κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της μοναδικής κρατικής τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Φαίνεται ότι κανείς δεν ενοχλείται από το θλιβερό φαινόμενο η επικεφαλής κρατικής τράπεζας να συμμετέχει στην πενταμελή διοίκηση ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας που διεκδικεί έργα από το κράτος.

Είναι φανερό ότι εφόσον οι Ολλανδοί και οι υποστηρικτές τους καταφέρουν να εκλέξουν αυτή την διοίκηση στην Ελλάκτωρ, η εταιρεία θα βρεθεί στη δίνη μεγάλων αναταράξεων για απροσδιόριστο διάστημα.