Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 64
Log in

Το ΤΑΙΠΕΔ, το ''καρφί'' και οι περιπέτειες του ΟΠΑΠ

Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για πιθανή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επί των μεικτών κερδών και των παλιών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ,  προκάλεσε κάθετη πτώση 16,56% της τιμής της μετοχής του οργανισμού την περασμένη Παρασκευή (14/9/12) και απώλειες 329 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας στους μετόχους της.

Γράφει ο Χρ. Ιωάννου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

Τα κακά όμως δεν σταμάτησαν εκεί. «Χάλασε» η εικόνα που προσπάθησε να συνθέσει η κυβέρνηση για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας περιπετειώδη πλέον την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε είναι η συσχέτιση της αύξησης της φορολογίας με τη συμφωνία για επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ από το 2020 στο 2030, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011 με το ελληνικό δημόσιο (αποτέλεσε την πρώτη σειρά «ιδιωτικοποιήσεων» μαζί με την πώληση άδειων VLT’s στον ΟΠΑΠ και των συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας). Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που εφαρμοστεί η φορολόγηση του 30% και στα παλιά παιχνίδια, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το τίμημα, που πλήρωσε ο ΟΠΑΠ προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτό βέβαια είναι καλό (μικρό καλό) για τον ΟΠΑΠ, όχι για το ελληνικό δημόσιο. Ο ΟΠΑΠ αγόρασε την επέκταση του μονοπωλίου από το 2020 στο 2030 έναντι 461 εκατ. ευρώ ενώ έχει ήδη καταβάλει 375 εκατ. ευρώ.  Αν αυξηθεί ο φόρος τότε το πιθανότερο είναι να μειωθεί και το τίμημα. «Αλαλούμ» δηλαδή.

Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στον ΟΠΑΠ, δείχνουν προς την οδό Κολοκοτρώνη (έδρα του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων),  ερωτώμενοι για την διαρροή της πληροφορίας. Εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα, το οποίο χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ίδιοι, δίνουν κι άλλες σχετικές πληροφορίες. Σημειώνουν με έμφαση ότι η «είδηση» δεν γράφτηκε μόνο την Παρασκευή στην εφημερίδα Καθημερινή, αλλά υπήρξαν κι άλλα δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες. Αρα ήταν γνωστό σε αρκετούς.

Προσθέτουν επίσης, ότι υπήρξε και ανάλυση χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία διατύπωνε αρνητική οικονομική εκτίμηση για τα κέρδη του ΟΠΑΠ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει ενιαία φορολογική βάση σε όλα τυχερά παιχνίδια από το 2013.

Αν ανατρέξουμε στον τύπο θα διαπιστώσουμε ότι υπήρξαν σχετικά άρθρα στις 11 και 14 Σεπτεμβρίου 2012. Η δε χρηματιστηριακή εταιρεία, που αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενιαίας φορολόγησης από το 2013 και υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν η Alpha Finance σε ανάλυσή της με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου 2012.
Σε όλα αυτά πάντως, δεν αντέδρασαν ούτε ο ΟΠΑΠ,  ούτε το υπουργείο Οικονομικών. Η αντίδραση ήρθε μετά το δημοσίευμα της Παρασκευής (14/9).

Στελέχη του οργανισμού με τα οποία επικοινωνήσαμε έδειξαν να έχουν μείνει με το στόμα ανοικτό. Και δεν κατάλαβαν πως προέκυψε το θέμα. Οι ίδιοι προσπάθησαν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα. Ετσι, περιορίστηκαν στην κοινοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων του νόμου 4002/2011 που αναφέρει ότι η φορολόγηση του 30% αφορά στα ΝΕΑ παιχνίδια και όχι τα παλιά (αφορά στα τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια και τυχερά παιχνίδια που διενεργούνται με παιχνιδομηχανήματα ή μέσω διαδικτύου).

Όλα αυτά μπορεί να είναι απλές συμπτώσεις. Απλή σύμπτωση επίσης είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, προήλθε από τον όμιλο της Alpha Bank, όπου ανήκει η Alpha Finance. Όμως,  θα ήταν παράλειψη να μην τις αναφέρουμε (τις συμπτώσεις), διότι σχετίζονται με το θέμα του ΟΠΑΠ.

Μια άλλη σύμπτωση είναι ότι ο Κων. Φουλίδης, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει – με αυτή την ιδιότητα   - στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ εδώ και λίγες ημέρες (από τις 6/9/2012). Ο ίδιος ήταν αποσπασμένο στέλεχος της Alpha Bank στην Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, φορέας που αντικαταστάθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το παράδοξο είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Εμίρης εμφανίζεται ακόμα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αlpha Finance σύμφωνα με την ιστοσελίδα της: http://www.alphafinance.gr/AlphaFinance/en/Home/the_company/Management.aspx.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος φορέας κυβερνητικός ή μη έχει αλληλογραφία με την Κομισιόν για διάφορα θέματα που επηρεάζουν τα οικονομικά μεγέθη οποιασδήποτε εισηγμένης και την πορεία της αποκρατικοποίησής της,  οφείλει να τα κοινοποιήσει άμεσα στο επενδυτικό κοινό.