Log in

Fourlis: To κακό... timing και οι εκτιμήσεις μετά τα πολύμηνα lockdown

Με φόντο μια άσχημη, στο σύνολό της, χρονιά, με τα οικονομικά μεγέθη να σημειώνουν κάθοδο εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdown, η εισηγμένη προσπαθεί να ατενίσει με αισιοδοξία το 2021, προγραμματίζοντας ανοίγματα στο εξωτερικό, αλλά και περαιτέρω επενδύσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα Logistics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

JP Morgan: Βασικό σενάριο η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου, αναφέρει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan, σε έκθεσή του.

Το κεντρικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που θα στηρίξουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA). «Εάν είμαστε σωστοί», προσθέτει ο οίκος, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος, με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή της SLA, ψήφιση στην ελληνική Βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και, τελικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένουμε επίσης ότι η Ελλάδα θα γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι. «Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.

Το κακό σενάριο (12% πιθανότητα): Συμφωνία τελευταία στιγμή

Με δεδομένη την ιστορία, υπάρχει ένα ακόμα σενάριο για συμφωνία λίγο πριν τον γκρεμό. Οι συζητήσεις τραβούν πολύ κοντά στις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν Γερμανία-ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν στο θέμα του χρέους ή κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν ξαφνικά να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα.

Το σενάριο είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Εντέλει επιδίδεται μια πρόταση «take it or leave it» στην Αθήνα και η πτώχευση αποτρέπεται. Παρά το τελικό καλό αποτέλεσμα, ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι πολύ κακό για την οικονομία, με πιο έντονες εκροές καταθέσεων. Σε αυτό το σενάριο τα 10ετή ομόλογα θα τιμολογούνται κοντά στα χαμηλά του Ιανουαρίου το 2016 (63 ευρώ ανά 100 ευρώ αξίας και η απόδοση θα είναι στο 9-10%).

Το άσχημο σενάριο (3% πιθανότητα): Επεισόδιο ρευστότητας τον Ιούλιο και μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση

Κατά αυτή την εκδοχή έχουμε μια κατάσταση ανάλογη του καλοκαιριού του 2015. Η κυβερνητική πλειοψηφία καταρρέει κοντά στο ορόσημο του Ιουλίου και η αντιπολίτευση δεν δείχνει διάθεση να βοηθήσει. Ερχονται πρόωρες εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα εκλέγεται μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Πτώχευση δεν θα υπάρξει, κατά την JP Morgan, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση και ο κίνδυνος Grexit θα αποσοβηθεί χάρη σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα της τελευταίας στιγμής, με αντάλλαγμα ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο η οικονομία θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση, το υφιστάμενο MoU θα είναι πλέον ξεπερασμένο. Μόλις στο 3% η πιθανότητα για την JP Morgan αλλά αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, το 10ετές θα βρεθεί στα 30 ευρώ ανά 100 ευρώ ονομαστικής αξίας και η απόδοση στο 20%.