Log in

Μy Market: Ημέρες των… Παθών για την εταιρία μετά το σημείωμα – Τι λένε οι εργαζόμενοι

Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών για την MetroAΕBE φαίνεται πως ήταν αυτή που προκλήθηκε περίπου ένα μήνα πριν, όταν το εσωτερικό σημείωμα της Περιφερειακής Διευθύντριας λειτουργίας καταστημάτων προς τους εργαζόμενους διέρρευσε στα Socialmedia, προκαλώντας κατακραυγή και εκατοντάδες κοινοποιήσεις από τους χρήστες.

Γράφει η: 

Η συνέχεια γνωστή: Ελάχιστες ημέρες μετά,  το συγκεκριμένο στέλεχος απομακρύνθηκε από τη θέση του και λίγες ώρες μετά την απόλυση, παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας όπως χαρακτηριστικά τόνισε «την πολιτική ευθύνη» για το γεγονός ο  Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Metro AEBE Χριστόφορος Γκόκας.

Η εταιρία σε αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων, σε μια απόπειρα να αφήσει πίσω της το περιστατικό, παίρνοντας μαθήματα από όλο αυτό που έγινε και δημοσιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο στα ΜΜΕ και τα Social media.

Τις προηγούμενες ημέρες και στον απόηχο των γεγονότων, έλαβαν χώρα συσκέψεις επί συσκέψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ αναμένεται σύντομα να καλυφθεί, το πιθανότερο εσωτερικά, και η θέση που κατείχε, επί σειρά ετών, ο Χριστόφορος Γκόκας.

Αντίκτυπο, όμως, είχε, καθώς φαίνεται, όλος αυτός ο θόρυβος, εκτός από τους επικεφαλής και στους εργαζόμενους της εταιρίας, οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους, μιλούν για χρησιμοποίηση της υπόθεσης για ‘’εξυπηρέτηση πολιτικών, κομματικών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων’’.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους:« Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους, όχι από φόβο ή ενοχή, όπως μερικοί θα σπεύσουν να προδικάσουν, αλλά από αίσθηση ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρείας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ως δήθεν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να «χαμογελούν υποχρεωτικά» στους πελάτες.

Είναι ολοφάνερο επίσης, ότι η όλη υπόθεση, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτικών, κομματικών και παραταξιακών συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων στο πλαίσιο των συνεδρίων της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ, αλλά και την ανάπτυξη ακτιβιστικών δράσεων, κάτι που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Η υπόθεση αυτή τελικά, δεν στοχοποιεί απλά και μόνο τη Διοίκηση της εταιρείας εμφανίζοντας την ως «στυγνό εργοδότη», αλλά πάνω από όλα στοχοποιεί εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους, που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα (ιδίως μετά την εξαγορά της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ από την ΜΕΤΡΟ) για καλυτέρευση των εργασιακών μας σχέσεων και την ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων».

Τονίζουν, επίσης, ότι τελικά οι επιθέσεις που γίνονται κατά της εταιρίας, χτυπούν εκείνους και όχι την εργοδοσία: «Όσον αφορά τις συνεχείς επιθέσεις που σημειώνονται ενάντια στην εταιρεία που εργαζόμαστε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτές χτυπούν εν τέλει όχι την εργοδοσία, αλλά τους εργαζόμενους που μετά από όλη αυτή την θύελλα που συνεχίζεται, εκφράζουν καθημερινά και φόβο και ανασφάλεια.

Επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, εμείς οι εργαζόμενοι στην ΜΕΤΡΟ (My Market), έχουμε κατακτήσει και επιλέξει το δικαίωμα να συμμετέχουμε ελεύθερα και χωρίς απολύτως καμιά παρέμβαση από τη Διοίκηση της εταιρείας, αλλά και χωρίς καμία κομματική ή άλλη καθοδήγηση, στο κλαδικό και επιχειρησιακό μας σωματείο, υπερασπίζοντας τους μισθούς μας, τις εργασιακές μας σχέσεις και το Επικουρικό μας Ταμείο».