Log in

Οι στοιχηματικές θα ενισχύουν τις ΠΑΕ με δικά μας λεφτά!

Έτοιμη να θεσμοθετήσει μείωση της φορολογίας των στοιχηματικών, προκειμένου να πάρουν ποσοστό από τα έσοδά τους οι ΠΑΕ, είναι η κυβέρνηση, αλλά τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του κράτους θα κληθεί να την πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης.

Γράφει ο: 

Με τυμπανοκρουσίες παρουσιάσθηκε προ ημερών το θέμα της θεσμοθέτησης ποσοστού από το ποδοσφαιρικό στοίχημα για τις ΠΑΕ. Και μάλιστα, αυτοί που το έφεραν στο φως της δημοσιότητας, φρόντισαν να το διανθίσουν και με μερικές... πινελιές από Αλαφούζο, αφού ο τελευταίος, όπως γράφθηκε και λέχθηκε, έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις, λόγω των σχέσεών του με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά.

Όμως, σε μία ελεύθερη χώρα (τρόπος του λέγειν, μην το δέσουμε δα και κόμπο) είναι δύσκολο να νομοθετήσει κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση την απόδοση στις ΠΑΕ ποσοστού από το στοίχημα, χωρίς να πάρει και την άποψη της άλλης πλευράς.

Και κατά πως φαίνεται, η άλλη πλευρά, οι στοιχηματικές δηλαδή, δεν λένε «όχι» στο να δώσουν ποσοστό από το στοίχημα στις ομάδες, όμως ζητούν από την κυβέρνηση να επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός την όποια επιβάρυνση. Πως θα γίνει αυτό; Διαβάστε το ρεπορτάζ:

«Η δική τους (σ.σ. των στοιχηματικών) πρόταση είναι να μειωθεί η δική τους φορολόγηση από 35 σε 25-27% και τα υπόλοιπα χρήματα να δοθούν με τη μορφή ενίσχυσης στις ΠΑΕ».

Από την πλευρά τους, οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν απόλυτο δίκιο. Και αν θελήσουμε ν’ αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», τότε οφείλουμε να επισημάνουμε πως οι εταιρίες που ασχολούνται με το στοίχημα, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε όποια συζήτηση αφορούσε στη μείωση του ποσοστού που αποδίδεται στους παίκτες, προκειμένου τη διαφορά να την καρπωθούν οι ΠΑΕ.

Οι στοιχηματικές εταιρίες, για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν την συγκεκριμένη κίνηση, έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» στην όποια διαπραγμάτευση, πως οι πελάτες τους δεν θα χάσουν ούτε σεντ από τα κέρδη τους.

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν την αγγίζουν τέτοιες λογικές. Και, εφόσον προχωρήσει η μείωση της φορολογίας στις στοιχηματικές για να δοθούν χρήματα στις ΠΑΕ, θα αποδείξει, για μία ακόμη φορά, πως τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη τον έχει γραμμένο στα παλιά της τα παπούτσια και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει τα κέφια των χορηγών της, Γιάννη Αλαφούζου και Βαγγέλη Μαρινάκη και να ικανοποιήσει και τους υπόλοιπους προέδρους των ΠΑΕ.

Για όσους αρνούνται ακόμη να καταλάβουν το τεράστιο φάουλ της κυβέρνησης του προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη, να το κάνουμε ακόμη πιο λιανά: Θα μειωθεί η φορολογία των στοιχηματικών, για να πάνε χρήματα στις ΠΑΕ και τη «μαύρη τρύπα» που θα προκύψει στον προϋπολογισμό από τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, θα την πληρώσει ο πολίτης που είναι άνεργος, σε ειδικό καθεστώς εργασίας, αυτός για τον οποίο θεσμοθετείται η 10ωρη εργασία, κ.λπ.

Όλα αυτά σημαίνουν πως, στο τέλος της ημέρας, ο απλός πολίτης δεν θα έχει ένα ευρώ για να πάρει μια φρατζόλα ψωμί, αλλά θα «χρηματοδοτεί» με το έτσι θέλω τους Μαρινάκηδες, τους Αλαφούζους, τους Σαββίδηδες, τους Μελισσανίδηδες και τα λοιπά καλόπαιδα των ΠΑΕ.