Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

BofA Merill Lynch: Επιβραδύνεται ο ρυθμός παγκόσμια ανάπτυξης

Σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία κατά το 2012 σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία κατά το 2012 σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Τόσο η ολοένα και αυξανόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, όσο και η παραπαίουσα οικονομία στις ΗΠΑ, αλλά και οι υψηλές τιμές πετρελαίου οδήγησαν την τράπεζα στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα βρίσκεται στο 3,5%.

Σύμφωνα με τον Michael Hartnett, πρόεδρο της επιτροπής επενδυτικών ερευνών της Merrill, ο πραγματικός -πλέον- κίνδυνος οι λανθασμένες πολιτικές να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση ή η ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα θα πρέπει να οδηγήσουν τους επενδυτές σε συντηρητικές τοποθετήσεις το 2012.

Ο οίκος προβλέπει εξάλλου ότι οι αναδυόμενες αγορές θα 'αποσπαστούν' ή θα κινηθούν ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ωστόσο η εξασθένιση της ανάπτυξης και οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων θα δημιουργήσουν πιέσεις και στις αγορές αυτές.

Η Bank of America προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεκινήσει δυναμικά το 2012, αλλά θα εξασθενίσει στο δεύτερο μισό του έτους. Η καταναλωτική δαπάνη λογικά θα υποχωρήσει, εμποδίζοντας την επιτάχυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αύξησης των μισθών. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας για την εργασία, το ποσοστό ανεργίας συρρικνώνεται με αργούς ρυθμούς από το 2009, ενώ υποχώρησε στο 8,6% το Νοέμβριο.

Οι μετοχές εκτιμάται ότι θα προσφέρουν περιθώριο ανόδου της τάξης του 10% το 2012, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κερδοφορίας αναμένεται να περιορίσει τη βελτίωση των μετοχών, σύμφωνα με την Bank of America. Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, χάρη στην υψηλότερη κερδοφορία και αποτιμήσεις.